Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ekim '12

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Bir Ahmet Arif vardı

Bir Ahmet Arif vardı
 

Şair Anhmet Arif ( 1927- 2 Haziran 1991)


Ahmet Arif Diyarbakır’n yetiştirdiği tanınmış şairlerimdendir. Zor şarlar altında okudu ve yaşadı... 1927'de doğan Arif, doğu aşiret törelerinin içinde büyüdü. Ortaöğretimini Diyarbakır Lisesi'nde tamamlayıp, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümü'nde bir süre eğitim gördü. 1950 yılında TCK’nin 141.maddeye aykırı görülen siyasi görüş ve eylemleri nedeniyle iki kez tutuklandı ve öğrenimi yarıda bırakmak zorunda kaldı...  Serbest  kaldıktan sonra Ankara’da gazetecilik ve sekreterlik yaptı.

Daha lise sıralarında iken sanatla, edebiyatla ilgilendi. Ahmet Arif   Ahmet Haşim, Ahmet Hamdi Tanpınar, Cahit  Sıtkı Tarancı gibi şairlerin etkisinde kalarak bir takım denemelerle başladı. 1944–48 yılları arasında İnkılâp Gençlik ve Meydan adını verdiği dergilerde daha sonra Yeni Ufuklar Dergisinde yazdığı toplumsal şiirlerle toplumun ilgisini çekti.  yazdığı bazı Şiileriyle yayımlamaya başladığı şiirleriyle adını duyurdu.1950'den sonra dergilerde  Seçilmiş Hikâyeler,Yeryüzü, Beraber, Yeni Ufuklar, Kaynaklar  adlı şiirleri seyrekte olsa yayımlandı. Ardından uzun bir süre siyasal baskılar nedeniyle şiirleri yayımlanamadı.
 

Ahmet Ahmet ,1968 yılında çıkan tek şiir kitabı  "Hasretinden Prangalar Eskittim " Türkiye'de en çok basılan ve okunan şiir kitaplarından oldu ve şaire haklı bir ün kazandırdı. Hala  piyasa eldenele dolaşan buşii kitabı "  Hasretinden Plangalar Eskittim " ( şiirler)  50. baskıya  ulaştı.  Bu bir şair için büyük bir başarı demektir...Ahmet Arif 2 Haziran 1991'dearamızdan ayrıldı.

Şairin ölümünden sonra " Kalbim Dinamit Kuyusu " adlı bir şiir kitabının daha olduğu yâda kitaplaşmamış şiirlerinin bu adla basılacağı henüz bilinmemektedir. Aradan   birçok  yıllar geçti. Ahmet  Arif  artık  hala  aramızda, şiirleriyle  gönlümüzde yaşıyor...Kim demiş şairler ölür diye. Ben şairler ölmez diyenlerdenim , kim ne derse desin...Şairler  ölmez diyorum. Tıpkı hemşerim Ahmet Arif gibi...

  Geçenlerde basında  bir haber okudum,  “Hasretinden Prangalar Eskittim” Sahnede. diye... Adıgeçen haberi  İlgili medyadan okuyorum:

Kim demişti ki şairler ölmez diye. Evet, kim demişse doğru söylemiş. Diyarbakırlı şair Ahmet Arif aramızdan ayrılalı yıllar geçti. Lakin Şiir kitabı elden ele dolaşıyor. Kitabın bugüne kadar 50’nin üzerinde baskısı yapıldı. Ahmet Arif’in şiirleri ve hayat hikâyesi” Hasretinden Prangalar Eskittim” oyunuyla ilk kez sahnede.  Sanatçı Sarper Özsan’ın müziği, Kemal Kocatürk’ün yorumuyla sahnelenen oyun 5 Ekim Cuma günü saat 20.30 da Caddebostan Kültür Merkezinde ( CKM ) A salonunda seyirciyle buluşacak. Tiyatro kampanyasının sezon açılış oyunu olan  “ Hasretinden Prangalar Eskittim”  12 – 20 Ekim’de Şişli, Ali Poyrazoğlu Tiyatro salonunda,  5 Kasım’da da Ataköy’de Yunus Emre Kültür Merkezi’nde, 10 Kasım da ise KOZZ Gazanfer Özcan Ülkü Sahnesinde 14 – 15 Kasım’da ise İzmir’de Sanat sahnesinde seyirciyle buluşacaktır…Sözlerimi ŞairAhmet Arif'in bir şiiriyle bağlamak istiyor ve  sevgili  şairimize  rahmet diliyorum.

Şarkılar bilirim çığ tutmuş

Resimle, heykeller, destanlar
Usta ellerin yapısı
Kolsuz, yarı çıplak Venüs
Trans-nonain sokağı
Garcia Lorca'nın mezarı
Ve gözbebekleri Pierre Curie'nin
Kar altındadır.

***

Duvarlar katı sabır taşından
Kar altındadır varoşlar,
Hasretim nazlıdır Ankara.
Dumanlı havayı kurt sevsin
Asfalttan yürüsün Aralık,
Sevmem, netameli aydır.
Bir başka ama bilemem
Bir kaçıncı bahara kalmıştır vuslat
Kalbim, bu zulümlü sevda,
Kar altındadır.

***

Gecekondularda hava bulanık puslu
Altındağ gökleri kümülüslü
Ekmeğe, aşka ve ömre
Küfeleriyle hükmeden
Ciğerleri küçük, elleri büyük
Nefesleri yetmez avuçlarına
-İlkokul çağında hepsi-
Kenar çocukları
Kar altındadır.

***
Hatip Çay'ın öte yüzü ılıman
Bulvarlar çakırkeyfi Yenişehir'de
Karanfil Sokağında gün açmış
Hikmetinden sual olunmaz değil
'Mucip sebebin' bilirim
Ve 'Kâfi delil' ortada...

***

Karanfil Sokağında bir camlı bahçe
Camlı bahçe içinde bir bir çini saksı
Bir dal süzülür mavide
Al-al bir yangın şarkısı,
Bakmayın saksıda boy verdiğine
Kökü Altındağ'da, İncesu'dadır.

Ahmed Arif
Hasretinden Prangalar Eskittim / Şiirler  adlı kitabından.    

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..