Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Temmuz '10

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Bir Akdeniz ya da Balık Sofrası

Bir Akdeniz ya da Balık Sofrası
 

Turizmde Son Nokta’da Gurme Bojidar Çipof Yazıları: “Bir Akdeniz ya da Balık Sofrası”

Misafiriniz gelecek ve hem hızlı, hem de ekonomik bir sofra hazırlamak istiyorsunuz. İşte size hem ekonomik hem de seri bir balık sofrası…

Turizmde Son Nokta.Com (Akdeniz ya da Balık Sofrası)

Bu tarifimizde; pahalı ve zor olmayan ve bulunması her an mümkün olan malzemelerle bir “dost” sofrası oluşturmaya çalışacağım…

ANA YEMEK: FIRINDA LEVREK

Levrek Sarma Izgara; iki aşamada yapılan ve hoşunuza gideceğini umduğum bir tariftir. Kişi sayısına göre, en az iki fileto gelecek şekilde levrekler temizlenir ve bir fırın kabı içerisine konur. Üzerlerine birkaç dilim limon, sivri biber ve domates konur. Kabın kenarlarına bulunabilirse birkaç defne yaprağı ve üzerine de bir miktar sızma zeytinyağı dökülür ve bu şekilde fırına atılır.

Zeytinyağı sıhhattir. Mümkün olabildiğince her yerde kullanılmalıdır. Ben şahsen her balık ızgara yaptığımda; mutlaka balıkların üzerlerine zeytinyağı sürer ve piştikten sonra da biraz üzerinde gezdiririm. Bu balığın, eğer ızgara yapılıyorsa yapışmasına da engel olur.

MEZELER:

KARİDES SALATA

Küçük karidesler (cimcime) ayıklanmadan haşlayıp ayıklandıktan sonra üzerine ince dilinmiş maydanoz ve sızma yağ ile birlikte bolca limon sıkarak servis yapılır

KÖZDE KIRMIZI BİBER

Artık her mevsimde bulunan kırmızı biberleri fırına bir tepsi ile atınız ve biberlerin üzeri kararmaya yakınken çıkarınız. Közlenmiş biberleri sonra soğuk suya tutarsanız, çok kolay ayıklandığını göreceksiniz. Biberlerin sapı ve çekirdekleri ayıklandıktan sonra bir tabağa serilirler. Üzerine bir miktar küp küp domates eklenmesi domatesin suyunu bırakma özelliğinden dolayı lezzet katacaktır. Biberlerin üzerine de bir miktar ezilmiş sarımsak ve sızma yağ eklenmelidir.

MANTAR GÜVEÇ

İri mantarları bir güveç kabına saplarını elle kopararak ve ters olarak dizin. Çok az tereyağı ve üzerine birer parça eski kaşar koyarak fırına atın. Tabi ki bu iş yemeğe başlarken yapılmalıdır.

TAVADA KARİDES

Bu sofra biraz karides ağırlıklı oldu ama bu son mezemizin çok lezzetli olacağını göreceksiniz. Bu mezedeki karidesler; orta boy olanlardan seçilecek ve çiğ olarak ayıklanacak. Ayıklanan karideslerin sırtı fileto bıçağıyla çizilerek barsaklar temizlenecektir.

Geniş bir tavaya sızma yağ gezdirin, üzerine üç diş kadar parçalanmış sarımsak ve karidesleri tavaya atın. Pişirme esnasında karideslerin üzerine bir tutam pul biber atılacak ve bu işlem karidesler çevrildiğinde tekrarlanacaktır. Tavadaki karidesleri tabağa servis ederken yağını da üzerine gezdirmeyi unutmayın.

SALATA

Bu sitedeki (Turizmde Son Nokta.Com (Güzel Bir Salata)) güzel bir salata tarifim; soframız için idealdir.

Tavsiyemiz: Yanında soğutulmuş beyaz şarap! (Ben kendi hesabıma rakı derim.)

Afiyet olsun…

Bojidar, çipof, turizmde son nokta, gurme, gurmelik, salata, derya duysak

 
Toplam blog
: 336
: 625
Kayıt tarihi
: 29.01.10
 
 

Araştırmacı yazar BOJİDAR ÇİPOF: 1953 yılında İstanbul'da doğdu. Ailesi; Ege Makedonyasından İsta..