Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Eylül '07

 
Kategori
İlişkiler
 

Bir arkadaş, tanımazsın...

Bir arkadaş, tanımazsın...
 

- Merhaba nasılsın?
- İyiyim ya sen?
- Müsait miydin?
- Bir arkadaşımla yemekteyim.
- Aaaaa kim?
- Tanımazsın…

Daha fazla uzatmaya gerek yok çünkü dünya üzerindeki en anlaşılmaz diyalog şeklinde devam ediyor.

Gençlik yıllarında aileye verilen uyduruk cevaplar vardı hani bu cevap ondan beter ama ona benzer.

- Baba, biz bu akşam arkadaşlarla ders çalışacağız.
- Kim o arkadaşlar?
- Ya, sınıftan arkadaşlar işte tanımazsın.
- Evladım yok mu bunların isimleri?

Oysa aile bal gibi bilirdi Can ile Canan’ın ders çalışacağını da göz yumardı o hesap.

Kimdir bir arkadaşın? Doğuştan isim mi koymayı unutmuşlar? Kimlik kargaşası mı yaşıyor? Bir adı sanı yok mu? Güvenlik nedeni ile mi adını saklıyorsun? Gizli bir teşkilata mı katıldın? Ahmet veya Ayşe desen ne olur? Kaçamak mı yapıyorsun? Kirli işlere mi bulaştın?

Tanımazsın ne demek? Hem tanınmak kolay iş mi canım ciddi mesai ister. Ünlü değilse, bir magazin köşesinde yer almamışsa tabi tanımam. Bir de daha önce tanıştırılmadıysan tanımam. Olaya niye gizem katıyorsun? İsim versen hıııı denir, kişi bildikse en fazla kendisine selam söylenir, bildik değilse iyi günler dilenir.

Bazı insanların böyle enteresan halleri oluyor. Elbette kimsenin kimseye hesap vermek gibi bir zorunluluğu yok ama “bir arkadaş”, “tanımazsın” gibi iki bilinmeyenli denklemle cevap vermeler bana son derece anlaşılmaz geliyor.

Amaç birinin sınırlarını aşmasını veya devamı gelecek soruları engellemekse doğrudan bir üslup kullanılabilir. “Bilmem nereden arkadaşım filanca ile yemekteyim, seni sonra arayayım mı?” cümlesi çok daha basit olup, son derece işe yarayabilir. Bilmem nereden kısmı okuldan, işten, spordan, mahalleden, kahveden şeklinde doldurulabilir. Özel zaman ise telefonu tamamen kapatmak, sessize almak veya cevap vermemek gibi seçenekler de ayrıca kullanılabilir.

Bu cevap genelde hayatında gizlemek istediğin bir kişinin varlığı belirdiğinde ve henüz başkaları tarafından bilinmesini istemediğin dönemlerde kullanılmaktadır. Olay çıkmasın diye hızla geçiştirmek amaçlı tercih edilen uyduruk cevap, daha çok olayın içinde dımdızlak kalınmasına sebebiyet vermektedir.

Birini aradığında mantıklı cevap alıp, içi rahat eden çok bilirim de gizemli cevaba saygı duyanını hiç görmedim. Hatta cevabı alan erkekse gidip, yemeği basanını bile bilirim. Kadın ise üzerine bin bir türlü hikâye yazıp bir saat içinde sinir hastası olanına bilfiil şahitlik ettim. Konuşma ardından geçerli mazeret ile dönenler olsa da çoğunlukla gizemli kişiliğin niye tanınmaması gerektiği konusunda yanılmadıklarını da ayrıca iletmek isterim. Her iki cins de aslında bu tip cevaba veryansın giydirir, giydirme çeşitleri ise herkesçe bilinir.

Zorla fesatlık yapmayalım. İlla karşı cinsten biri ile birlikte olma durumu yok. Aynı cins ile özel olmayan bir zaman diliminde de bu cümle amaçsızca kullanılabilir. Ama gereksiz yanlış anlamalara sebebiyet vermemek için böyle durumlarda önceden hazırlanmış nezaket içeren farklı cümleleri kullanmak sağlık, sıhhat ve iyi anılmak açısından daha faydalı olabilir.

 
Toplam blog
: 118
: 1607
Kayıt tarihi
: 15.01.07
 
 

Bir fikirden bir başka fikre, gerçeği bulana kadar bir halden başka bir hale geçip duruyorum. İncede..