Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Mart '18

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Bir Avuç Hak Kaç Gram Eder?

Bir Avuç Hak Kaç Gram Eder?
 

Sanatçı Aslı Uludağ, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni, imzalanmasının 70. Yıl dönümünde gerçekleştirdiği ‘Bir Avuç Hak’ isimli uzun soluklu canlı performans ile mercek altına alıyor. 2 Mart- 1 Nisan 2018 tarihleri arasında Pera Müze’sinin ev sahipliğinde gerçekleşen performans, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu sergisinden esinlenerek yaratıldı. Uludağ performansını, Pera Müzesi’nin Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar sergi katında Osmanlı dönemi elçileri eşliğinde gerçekleştiriyor. İki aşamalı gerçekleşen performansa Aslı Uludağ sizi de dahil ediyor.

Sanatçı, beyannamedeki kelimeleri seçerek teker teker Türk Dili’nden ödünç alıyor. Kelimelerin Türkçe Sözlükteki sıralarını hesaplayarak toplum yaşamın yapı taşlarından olan buğdaya çeviriyor. Yani seçilen kelime 50. Sıradaysa, sanatçı performans alanı içinde bulunan buğday dolu masadan 50 adet buğday tanesi alıyor. Buğday taneleri küçük keseciklere konarak alan içinde bulunan ve İnsan hakları Beyannamesi’nden bölümler yazılı olan tahta üzerine, seçili kelimeler tebeşirle silinerek asılıyor.

Performansın ikinci aşamasında sanatçı Aslı Uludağ sizden dürbün ve Türkçe Sözlük olan masaya oturmanızı istiyor. Masadaki dürbünle arkasında bulunan tahtadan bir kelime belirlemeniz gerekiyor. Eğitim, yaşam, çocuk, dostluk, hak, kadın… Seçtiğiniz kelimenizi söylemenizin ardından sanatçı önünde duran sözlükten kelimeyi bularak anlamında yüksek sesle okuyor. Ardından kelimeyi masada duran kömürle tahtadan seçip üzerini silmenizi istiyor ve yeniden buğday dolu masaya giderek kelimenin sırası kadar buğday tanesini ayırıyor.

Sanatçı Aslı Uludağ, 1948 yılında Birleşmiş Milletler tarafından imzalanan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni parçalayıp analiz ederek performansın son gününde beyannamenin ağırlığını hesaplayacak. 30 maddeden oluşan bildirge, dünya genelinde din, dil ırk ve cinsiyet ayrımı yapmadan bütün insanlar için eşit hak, özgürlük ve yaşam standardı oluşturmayı amaç edinmiştir. Siz de bu tarihi ana şahitlik emek isterseniz 1 Nisan tarihine kadar gerçekleşecek olan canlı performansı  Pera Müzesi’nde izleyebilirsiniz.

 

 
Toplam blog
: 6
: 163
Kayıt tarihi
: 01.03.18
 
 

Bayan Rosa, umut verici insan hikayelerinin yer aldığı bir yaşam blogudur.  Eğer sizin de paylaşa..