Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Aralık '19

 
Kategori
Sosyoloji
 

Bir Avut Umut

Bir Avuç Umut  (İnceleme)
 
“Bir Avuç Umut”Kemal Uysalar ’in 135 sayfa ve 130 şiirden oluşan kitabının adı. Kapak resminde uçan helikopter, korkuyla ellerini açmış yaralı bir insan ve silahlı insan görüntüleri. Arka sayfasında,”Özgecan” adlı şiir:
 
Ben sayamadım
Var mı sayan
Bu kaçıncı şiddet
Bu kaçıncı zulüm
Bu kaçıncı ölüm
Bu kaçıncı yıldız kayan
Ve kaçıncı sırada yer alıyor
Saydınız mı
Özgecan
 
Bu şiir,ön kapak resmiyle örtüşüyor. Başka bir deyişle, resimde anlatılmak istenen şiddet, zulüm, korku, ölüm şiirde, dizelere yansımış; ama Uysaler, tüm bu karamsar simgelere karşın yaşama umutla bakmasından ötürü yapıtının adını “Bir Avuç Umut”koymuş. Umudun, insanı yaşama bağlayan bir kavram olduğunun bilincinde. Umudun, sözlük anlamı da ummaktan doğan iç erinci, güven duygusu; bu duyguyu, bu erinci veren şey.
 
Kemal Uysaler’  in Şiirlerinde; sosyal ilişkiler, ekonomik yapılar günlük yaşam tarzları yer bulur. Umut, sevgi, sevmek, dostluk, acı, ayrılık, hasret, hüzün, matem, serzeniş temlerine; adalet kavga eşitlik, zulüm, kin, terör, haksızlık, rüşvet, pahalılık gibi toplumsal sorunlara yer veriyor. Yaşadığı kentler, doğa da şiirlerinde Böylece şiirine yaşadığı çevrenin insanlarını; Nazım Hikmet, Yaşar Kemal, Yaşar Nuri gibi yaygın karakterleri de yansıtmış. Halk masalı kahramanları Kerem ile Aslı da şiirinin dizelerinde yerini almış. Bir şiirde gerçeklik “Çanakkale’de Karamanlı İbrahim " gibi konular ve şiirde işlenir. İyi ve güzel olan da gerçekliğin sınırları içinde kendine yer bulur.
 
Kır Çiçeklerini Severim” şiirinde, kır çiçekleriyle “eşitliği” özdeşleştirmiş.
İhtiyar
Yamaçlarda ve doruklarda açan
Kır çiçeklerini
Bilir misin
Kır çiçekleri
Eşitliktir.
 
 
Uysaler, yaşama bakışını, değerlerini, duygularını, özlemlerini; özetle yaşam felsefesini dizelerine yansıtmış. Olaylara, toplumsal açıdan bakıyor; eğitimci bakışıyla değerlendiriyor. Bu yapıyı ve özellikleri, şiirlerini topladığı “Bir Avuç Umut”un ilk sayfasında okura sunuyor. Neler mi diyor? 
 
İnsan emeğinin sömürülmesine, gözyaşına, çocukların ve kadınların tecavüze uğradığına, adaletin olmadığına, yoksulluğa, açlığa, teröre, savaşlara, evsiz barksızlara,  hamaset söylevlerine, bilgisizliğe, eğitimsizliğe tepki gösteriyor. Tepkisini, akıcı, yalın, sıcak bir anlatımla,  konuşma havasında dizelerine aktarıyor. Sevgi, özlem, özgürlük, huzur, umut konulu şiirlere de yer veriyor. Bir şiirde bu konuları iç içe de kullanıyor.
 
Bu Topraklar
Yeter artık
Bu topraklardan
Acıyı ıstırabı
Hüznü üzüntüyü
Yoksulluğu fakirliği
Hasat edelim
Bu topraklara kan ekilmez
Bu topraklara gözyaşı ekilmez
Bu topraklarda kan ve gözyaşı yetişmez
Gelin hep birlikte
Bu topraklara
Özgürlük ve huzur ekelim
Kardeşlik ve dostluk ekelim
Güzellikler ve umut ekelim
Gelin
Artık bu topraklara
Kan ve gözyaşı yerine
Hep birlikte
Gül ekelim
 
Şiirde; acı, hüzün, yoksulluk; özgürlük, huzur, kardeşlik, umut… gibi soyut sözcükler somutlaştırılmış.
Kan, gözyaşı ekilmez, yetişmez; özgürlük, huzur, güzellikler, umut da ekmek olanaklı değildir. Ekmek, somut kavramlar için kullanılır; ama şair, somut kavramlar için kullanılan söylemleri soyut kavramlar için kullanarak anlatımına güç ve canlılık kazandırmıştır. Ekelim, ekilmez sözcülerinin yinelenmesi de şiire akıcılık sağlıyor.
 
Gül ekmek” dileğiyle de ülkede birlik, beraberlik dileğini gündeme taşınmıştır. Ayrıca, günümüzde toplumu ilgilendiren konuları güzel bir biçim, ilerici bir görüş, gerçekçi bir tutum ve halkın anlayacağı temiz bir Türkçeyle dile getirmiştir. Şiirlerinde; sevgi, eş sevgisi, ,sevmek, aşk, özlem, umut, kardeşlik, dostluk, yalnızlık, yurt sevgisi; dağlar, kır çiçekleri var. Baskıya, haksızlığa, adaletsizliğe, zulme karşı direnme var. Bundan ötürü, şiirlerinde Nâzım Hikmet’in etkisi sezinleniyor.
 
Kitapta, Uysaler eşi için de iki şiir yazmış: “Sen (Eşime),Sevda Çiçeği (Eşime)
 
Gönül bahçemde hiç solmayan
Benim sevda çiçeğim
Yosun tutmuş taşlar gibi
O güzel başın
Bir lale
Bir sümbül
Bir zambak
Ya da bir başak gibi
Hep
Yılların koynunda yaşarsın
Uysaler, eşini,”gönül bahçesi” de solmayan “sevda çiçeği” ne benzetiyor. Böylece, doğadan “gönül”e,”sevda”ya aktarmalar yapıyor. Başını da lale, sümbül, zambak ve başağa benzeterek bir sevgi tablosu çiziyor.
 
 
 
Toplam blog
: 391
: 2555
Kayıt tarihi
: 04.12.12
 
 

Hüseyin BAŞDOĞAN, 1942'de Malatya- Arapgir'de doğdu.Arapgir Ortaokulunu, Diyarbakır Öğretmen Okul..