Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Haziran '16

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Bir Azmin Hikayesi: 3 Hastanenin Kesilecek Dediği Bacağı Kurtarıldı

Bir Azmin Hikayesi: 3 Hastanenin Kesilecek Dediği Bacağı Kurtarıldı
 

Gökhan Günay


3 hastanenin kesilecek dediği bacağı kurtarıldı, doğru tedavi sayesinde Gökhan Günay tekerlikli sandalyeye mahkum olmadı.

Kocaeli'nde elektrik direğinden düşerken abisini tutmaya çalışan Gökhan Günay olay yerinde çarpmanın etkisiyle bacağı kırıldı. Olay anında bayılan 30 yaşındaki Gökhan Günay hastaneye kaldırılırken kardeşi Kadir Günay ise yüksekten düşmeye bağlı olarak hayatını kaybetti.

3 hastane kesim kararı aldı o yılmadı!

Önce Bursa ardından ise İstanbul'a nakledilen Gökhan ise kardeşinin ölüm haberini hastanede aldı. Bacağındaki deri ve kas yapısının paramparça olmasından sonra açık yarasından dolayı bacağı kesim kararı alınan Gökhan için 3 ayrı hastaneye başvuruldu.

İzmir-İstanbul otoyolu inşaatında geçirdikleri iş kazası sonrası hastaneye kaldırılan Gökhan Günay'ın bacağındaki zedelenmeden dolayı 3 ayrı hastanede kesim kararı verdi. Ailesi Gökhan için son bir şans olarak Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahı Op. Dr. Ercan Cihandide ve Yara Bakım Hemşiresi Deniz Yahcı'ya başvurdu.

Uzun soluklu yara tedavisi sonucunda Gökhan'ın bacağı kesilmenin eşiğinden döndü. Şimdi ise fizik tedavi sonrası yürüyor.

Peki ampütasyon kader midir?

Diyabete ya da travmalara bağlı olarak gelişen ayak yaraları günümüzde pek çok hastanın korkulu rüyası. Yaralar doğru yöntem ve tedavi protokolleri ile zamanında tedavi edilmezse hastaların uzuv kaybı yaşamasına dahi neden olabilmektedir. 

Yara Bakım Koordinatörü Deniz Yahcı, diyabet hastalığına sahip kişilerin damarlarında ve sinirlerinde harabiyete bağlı olarak ayaklarında açılan ve uzun süre iyileşmeyen yaralara; diyabetik ayak yarası teşhisi konulduğunu belirtiyor. Yahcı, diyabet hastalarının %25’inin bu sorunla karşılaşma ihtimalleri olduğunu da sözlerine ekliyor.

Deniz Yahcı,"Diyabetik ayak yaraları multidisipliner bir yaklaşım gerektirir. Hastanın diyabet yada endokrin birimi tarafından şekerleri düzene sokulmalı, venöz ve arteriyal doblerleri çekilmeli gerekirse anjio planlanmalı ve bir damar problemi var ise bu cerrahi yolla yada günümüzde ilerlemiş tıbbın kolaylıklarından yararlanarak girişimsel radyoloji ekiplerince uygulanan özel  yöntemlerle damarlar açılmalı, hastanın beslenmesi düzenlenmeli.

Enfeksiyon birimince dokuda ya da kemikte tesbit edilen bir enfeksiyon var ise uygun antibiyotik tedavisi yapılmalı. Plastik Cerrahi birimince enfekte ve ölmüş dokular var ise bunlar cerrahi yada var olan özellikli cihazlarlarla yara bölgesinden uzaklaştırılmalı. Tüm bu tedavi süreci uygulanmasına rağmen bütün yollar denenmiş ve sonuç alınamamış ise kesilme kararı alınmalı. Günümüz şartlarında yara tedavisinin sahip olduğu modern tedavi yöntemleri ile erken teşhis edilmiş bir diyabetik ayak yarasında ampütasyonları önlemek yüksek oranda münkündür." diyor.

https://www.facebook.com/alpturkalphaber/

https://twitter.com/alpturkalp

 
Toplam blog
: 19
: 115
Kayıt tarihi
: 28.01.16
 
 

Pratik, keskin kararlar alabilen, risk ve adrenalinle yoğrulmuş haberlere bayılan, yaratıcı ve ka..