Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ekim '08

 
Kategori
Aşk - Evlilik
 

Bir babanın kızına mektubu

Bir babanın kızına mektubu
 

Hayırlı yolculuklar


Sevgili Kızım

Sana günler, aylar ve hatta yıllardan beri kısmen söylemiş, kısmen söyleyememiş olduğum bazı şeyleri; Baba ocağından, kendi ocağını tüttürmek üzere yapmakta olduğun bu ilk yolculukta, baba sesiyle kulaklarında daimi bir yankı yapsın diye, uçakta okuman için, bu mektubumla söylemeye çalışacağım.

Şu anda, meçhule giden gemi misali, son derecede karmaşık duygular içinde, ömrün boyunca aydınlık olmasını dilediğim bir ufka uçmaktasın. Bu karmaşık duygularla, sanki ruhun bedeninden ayrılmış, boşlukta sallanır gibisin. Gideceğin yerde seni bekleyen ortama tamamen yabancısın. Karşılaşacağın güçlükleri sabır ve metanetle yeneceğine kani olduğum kadar, namus ve iffetini de kimsenin şüphe etmeyeceği şekilde koruyacağından eminim.

Ancak; çok genç ve deneyimsiz olduğun için, sana bazı tembihlerde bulunma ihtiyacı duydum...

Bu güne kadar hayat arkadaşı olarak seçeceğin, arzuna uygun biriyle karşılaştığını sanmıyorum. Varacağın yerde, gençliğin ve güzelliğin nedeniyle sana kur yapacak yığınla erkek olacaktır. Bunların hepsini kötü niyetli olarak nitelendirecek değilim. Ancak; içlerinden bir kısmı, senin kalbini kazanıp, kötü emellerine alet etmek isteyebilirler.

Hatta bu emellerini gerçekleştirmek için bir takım tuzaklar da hazırlanabilir.

Bu tuzaklara düşmemek için olgun ve güvenilir aile muhitleri dışında, genç arkadaşlar tarafından tertiplenen içkili eğlencelerden uzak kalasın.

Senin bir manastır kızı gibi, herkesten uzak kalmanı arzulayacak değilim. Gayet doğal olarak, düğün, nişan, balo, konser, sinema, tiyatro gibi resmi eğlencelere katılacaksın. Hatta bu gibi eğlencelerde, fazla olmamak kaydıyla alkol dahi alabileceksin. Ama gayri resmi, genç ve bekâr arkadaşların tertiplediği içkili eğlencelere, niteliğini bilmeden katılmayasın...

Mesleğin dolayısıyla karşılaştığın insanlar arasında, sana hakikaten iyi niyetlerle yaklaşan ve ilgi duyan samimi ve dürüst kişiler de olabilir. Gayet tabii ki ömür boyu beraber olacağın eşini, kendi arzu ve isteğine göre seçmekte özgürsün. Ancak; Seçeceğin kişi: Her bakımdan, olgun, çalışkan, kültürlü, haysiyet ve şerefine düşkün, hamiyetli, mert ve dürüst olmalıdır.

Zenginlik, şaşaa, mal ve mülk; benim önereceğim evlilikte önemli değildir. Saydığım niteliklere sahip olan kişi; her zaman için, eşine ve çocuklarına rahat bir hayat sürdürebilecektir.

İnsanın kendi alın teri ve gayretiyle edindiği varlığın zevki her zevkten üstündür.

Sana en önemli ve en büyük önerim: Eşini seçerken, kendinden üstün ve bilgili olmasına dikkat etmendir. Şunu unutma ki; Kadının mutluluğu, erkeğine güvenmede ve kendisini onun himayesine vermededir. Erkeğinden üstün olan ve erkeğine güvenmeyen bir kadının mutlu olması; kesinlikle mümkün değildir.

Eşini seçerken bizlerin onayını alacağından eminim. Ancak; Kendinden düşük tahsil ve seviyede birine kesinlikle onay vermeyeceğimizi bilmeni isterim... Bunu şimdiden zihnine yerleştirmede bence çok önemli nedenler vardır<ı>.

Senin kendi ocağını tüttürmek üzere, bizlerden binlerce km uzaklara çıkmış olduğun bu ilk yolculukta, son derecede etkili olacağını düşündüğüm ve kalıcı olmasını istediğim için, yazılı önerilerimi uçakta okuyasın diye bu güne bıraktım.

Şu anda bir babanın duygusallığı içinde bulunuyorum. O nedenle beni mazur göresin.

Kendi ocağını tüttürme konusunda maddi ve manevi bir takım sıkıntıların olacaktır. <ı>(Ben artık kendim kazanıyorum, kendi alın terimle idare etmeliyim) şeklinde bir gurur içine girmeyesin. Evlenip, torun sahibi olsan bile, annen ve baban hayatta oldukları sürece, kendi imkânları dâhilinde, evlatlarına her türlü yardımı yapacaklarından emin olasın.

Bu ocak sönmediği sürece, evlatlarına daima kucağını açık tutacak ve yardımcı olacaktır. Bundan zerrece şüphen olmadığını bildiğim halde, son derecede gururlu olduğun için bu hususu söylemekten kendimi alamadım.

Uçakta giderken açacağın bu mektupla sana hayırlı yolculuklar, ömür buyu aydınlık ve mutlu yarınlarla, görevinde başarılar dilerim.

Sana güveniyorum ve sana duacıyım benim sevgili, hanım ve kibar kızım...

Kuwait 23 Şubat 1982

 
Toplam blog
: 104
: 722
Kayıt tarihi
: 11.04.07
 
 

6 Mayıs 1927 Simav doğumlu, İstanbul Yıldız Teknik Okulu’nun ( Bu günkü Yıldız Üniversitesi) son sın..