Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Nisan '17

 
Kategori
Sivil Toplum
 

Bir başarı Hikâyesi COMİGO Tarımsal Sanayi Kooperatifi

Bir başarı Hikâyesi COMİGO Tarımsal Sanayi Kooperatifi
 

Güneybatı Goias Çiftçileri Tarımsal Sanayi Kooperatifi (COMİGO) Brezilya’nın Rio Verde şehri ve çevresinde faaliyet gösteren bir kooperatiftir. 1974 yılında kurulmuş üretimden tüketime kadar her alanda faaliyet gösteren, ortaklarının sosyal ihtiyaçlarına yönelik yatırımları olan tarımsal endüstri kooperatifidir. Başlangıçta Paulo Roberto Cunha, Antonio Chavaglia, John Lee Ferguson ve Hadovaldo Vilela Horbilon önderliğinde 67 ortaktan oluşan kooperatif sadece Brezilya’nın değil dünyanın en büyük tarımsal amaçlı kooperatiflerinden biri haline gelmiştir. 7000 ortağı bulunmaktadır. Tesislerinde 6000 çalışanı vardır. Başlangıçta 30.000 dolar sermaye ile yolan çıkan hareketin yıllık cirosu bugün 4 milyar doları aşmaktadır.
 
COMİGO kooperatifinin ortakları çoğunlukla ülkeye göre küçük işletmelerden oluşmaktadır. Ortalama işletme büyüklüğü 100 hektardır. Kooperatifin toplam bir milyon ton ürün depolama kapasitesi vardır. Ortaklardan alınan ürünler bu depolarda saklanmakta, işlenmekte ve pazara sunulmaktadır. Kooperatif ekonomik gücünden aldığı güvenle çok uluslu şirketlerle çalışmalar yürütmekte, özellikle soya fasulyesi konusunda çalışmalara ağırlık vermektedir.  COMIGO ülkenin en büyük 10 kooperatif arasındadır. Ülkenin 17’inci Bölgenin ise 15’inci büyük şirketleri arasındadır. Kooperatif Brezilya Kooperatifler Konsorsiyumunun üyedir. Bu oluşum kooperatiflerin birlikte alım ve satım yapmasını organize eden bir yapıdır. Brezilya kooperatiflerinin üretimde ve dış ticarette başarısının en önemli gücüdür.
 
COMİGO kooperatif ortaklarının ürünlerini almakta işleyerek mamul maddeye çevirmektedir. Ayrıca üreticilere gübre, ilaç, tohum, makine, akaryakıt, kredi gibi her türlü girdiyi temin etmektedir. Aldığı ürünleri tesislerinde yeme, yağa ve alkole işlemektedir. Et işleme tesislerinde ortaklarından canlı hayvanları işletmekte ve pazara sunmaktadır. Kurutma tesislerinde soya ve mısırın kurutulması sağlanmaktadır. Kooperatif kurduğu sistem ile ortaklarına bitkisel ve hayvansal üretim konusunda danışmanlık hizmeti sunmaktadır. Kesimhanelerinde Sahip olduğu sağlık tesislerinde, günlük tüketim maddeleri satılan marketlerinde ortaklarının ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Kooperatif ortaklarının yaşadığı yerlerde okul, sağlık merkezi ve dini mekânların yapımı ile altyapı hizmetleri konusunda çalışmalar yürütmektedir.
 
Ortaklarının dünyadaki teknolojik gelişmelerden bilgi sahibi olması, bitkisel ve hayvansal üretim ile ilgili her türlü gidi ve teknolojiyi kolayca elde edebilmesi, üretimdeki sorunların ve çözüm önerilerinin el alındığı toplantılarında içinde programda yer aldığı teknoloji fuarları (Teknoshow) düzenlemektedir. Sahip olduğu radyo ve televizyon istasyonu ile ortaklarına ulaşmaktadır. Düzenlenen programlar ile ortaklarına kooperatifin çalışmaları, üretimdeki gelişmeler ve uygulamalar, ortakların çalışmaları, pazarlardaki gelişmeler ve günlük yaşamda gerekli konularda haberler ve bilgiler vermektedir. Günlük gazete ve aylık dergisi ile de gerek kooperatifin ortaklarına yönelik gerekse ortaklar arası iletişimi güçlendirmektedir.
 
Kooperatiflerin ortaklarının çocuklarının kooperatifçiliğe özendirilmesi konusunda yöredeki okullardaki eğitim çalışmalarına destek vermektedir. Ayrıca öğrencilere kooperatiflerde ve tesislerde staj ve çalışma imkânları yaratılmaktadır. Gençlerin kooperatifçiliğe özendirilmesi yanında tesislerde istihdamı konusunda fırsatlar yaratılmaktadır.
 
COMİGO başta soya fasulyesi olmak üzere, mısır, pirinç, sorgum, şeker kamışı üretimi ve hayvancılık konusunda faaliyet göstermektedir. Ayrıca ormancılık faaliyetlerinde bulunmaktadır.  Ortakların dışardan yardım almadan sadece kendi güçleri ile devletten destek beklemeden ortaya koydukları örnek bir girişimdir. Başlangıçtan bugüne üretimden tüketime kadar olan zincir içinde her alanda ürettikleri ürünü değerlendiren ortaklarına ekonomik olduğu kadar sosyal yönden katkı sağlayan bir kooperatiftir. Brezilya’nın zor doğa ve pazar şartlarını birliğin gücü ile bir başarı hikâyesine çeviren İtalyan, alman ve Hollandalı göçmenlerin bir eseridir.
 
Kooperatifin değerleri doğruluk, güven ve karşılıklı saygı, katılımcı yönetim ve ilişki,  takdir ve çalışanların gelişimi,  profesyonellik,  cesaret ve öncü,  sebat, bütünlük,  çevreye saygı, şeffaflık ve bağlılık olarak ortaya konulmuştur. Bu çerçevede kooperatifin misyonu ortaklarının ekonomik, sosyal ve teknolojik gelişmesini desteklemek olarak belirtilmektedir. Vizyonu ise Ülkede ve bölgede tarım endüstrisi kooperatifi olarak, ortakları, müşteriler ve çalışanlar tarafından tanınmak, ülkenin ilk on başarılı kooperatif arasına girmek olarak belirlenmiştir.  Kooperatif faaliyetleri ile hedeflerine fazlası ile ulaşmış durumdadır.
 
Kurucu ortak Antonio Chavaglia halen kooperatifin başkanlığını sürdürmektedir. Brezilya ve dünya kooperatifçilik hareketinin tarihinde yarattıkları başarının haklı gurunu yaşamaktadırlar. Halende devletten çok ortaklarından beklentileri vardır. Kooperatifçiliğin temel gücünün devletten alınan destekler değil ortaklardan alınan destek ve katılım gücü olduğunu ifade etmektedir. Başarının temelinde birbirine güvenen, inanan ve kooperatifine sahip çıkan ortaklar olduğunu belirtmektedir. Brezilya Tarım Bakanlığınca da ülkede tarım sektöründe kooperatiflerin başarısı kabul edilmekte, üretim ve dış ticaretteki başarının altında yatan en önemli nedenlerden biri olarak kooperatifler gösterilmektedir.
 
 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..