Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Şubat '13

 
Kategori
Uzay
 

Bir başka dünya - süper dünya bulunmuş…

Bir başka dünya - süper dünya bulunmuş…
 

Gezegenler


“Başka bir dünya bulunmuş!”

“Nasıl Ya?”

“Öyle diyorlar…”

“Ne diyorlar?”

“Dünyaya en çok benzeyen dünyadan daha büyük bir gezegen bulundu diyorlarmış.”

“Kimler diyormuş?”

“Kimler olacak Gök bilimciler.”

“Sen şunu bana iyice bir anlatsana.”

“Tamam hazırmısın?”

“Hazırım.”

“Şimdi beni iyi dinle lütfen:

“Gök bilimciler, güneş sisteminin dışında dünyaya şimdiye kadar hiçbir gezegenin benzemediği kadar benzeyen bir gezegen bulmuşlar. Bu gezegen dünyadan büyükmüş ona Süper Dünya demişler.

“Süper Dünya’mı?”

“Tabi ya ne sanıyorsun? Düşünsene yeni bir dünya bulunsa ismi ne olur?”

“Anladım. Ne olacak, Süper dünya olur.”

“Evet. Devam ediyorum… Gezegen avcısı Kepler Uydusu, bu güne kadar ne kadar çok gezegen keşfetmiş biliyor musun?”

“Ne kadar keşfetmiş?”

“2 bin 500’ü aşkın gezegen… KOI (Kelpler’in Merak Konusu) 172.02 adı verilen bu gezegenin çok önemli bir özelliği varmış.”

“Öylemi neymiş?”

“Şimdi bu gezegen bulunduğu yıldız sisteminde yaşanabilir bölgede yer alıyormuş. Sıvı yani suya sahip olma olasılığı çok fazlaymış.”

“Hadi canım sende!”

“Evet. Müthiş haber değil mi?”

“Ne diyorsun? Olağan üstü haber.”

“Dahası var, okyanuslara sahip olma ihtimali bile varmış.”

“Vay be…”

“Tabi… Düşünsene Samanyolu Galaksisi’nde Dünya büyüklüğünde 17 milyar gezegenin olduğunu açıklayan bilim dünyasındaki heyecanı…”

“Müthiş bir şey!”

“Yıldızlardan gelen ışınların yüzeyinde aşırı sıcaklığın olmadığı, böylece sıvı suyun varlığına izin verdiği mesafede yer alıyor. Bu mesafenin kapsadığı alan, gök bilimde ‘Goldilocks Bölgesi’ yani Yaşanabilir Alan olarak biliniyormuş.”

“Süper.”

“Evet. Dahası var; Ben burayı sana aynen aktarıyorum. İyice dinle lütfen:

 

Yıldızının etrafındaki dönüşünü, yani bir yılı 242 günde tamamlayan KOI 172.02, kendisine hayat veren yıldızdan 112 milyon km uzaklıkta yer alıyor. Dünya’nın Güneş arasındaki mesafesi ise 0.98 AU, yani yaklaşık 150 milyon km.

 

KOI 172.02'nin keşfi, 221'inci Amerikan Astronomi Topluluğu Konferansı'nda, 8 Ocak günü açıklandı. NASA'nın Ames Araştırma Merkezi'nde Kepler projesinde yer alan Natalie Batalha, konuşmasında, 'Yıldızının yaşanabilir bölgesinde bulunan ilk süper-Dünya'yı keşfettiklerini ve keşfin çok heyecan verici olduğunu' söyledi.

 

Space. com’a konuşan ABD'nin Baltimore eyaletindeki Uzay Teleskopu Bilim Enstitüsü'nden Mario Livio, 'Bu çok önemli bir gelişme... Kesinlikle Dünya dışı yaşam için iyi bir aday' ifadesini kullandı.

 

Yapılan büyük keşfin ardından ilk akıllara gelen soru, KOI 172.02’nin yaşama ne kadar elverişli olduğu. NASA, yaptığı açıklamada, Kepler’in başarısına değinirken, KOI 172.02 gezegeninin detaylı bir şekilde analiz edilmeye devam edildiğini belirtti.

 

2009 yılında Uzay’a gönderilen ve Güneş’in yörüngesini bir turunu 371 günde tamamlayan Kepler, hareketi esnasında gökyüzünde bir bölgeye kilitleniyor ve eş zamanlı olarak 150 bin yıldızın parlaklığını gözlemleyebiliyor.

 

Teleskopun merkezinde, 42 tane kamera sensörü sıralanıyor. Bu sensörler, yıldızlarının önünden geçen yıldızları yakalıyor.

 

NASA, KOI 172.02’nin Dünya dışı yaşamın araştırılmasında önde gelecek kozmik cisimlerden biri olacağını belirtti.(alıntı)

 

Nasıl buldun okuduklarımı?”

“Çok şaşırdım.”

“Şaşırmamak mümkün değil ki, düşünsene yeni bir dünya olduğunu, su ve hava da varsa orada yaşıyanlarda vardır.”

“Elbette vardır.”

“O zaman uzaylılarda var.”

“Bence de…”

 

Nazan Şara Şatana

 

 

 

İngiliz Guardian gazetesi uzay bilimi açısından çok önemli bir buluşu duyurdu. Yıllardır sorulan, 'Dünya'dan başka hayat var mı sorusuna' acaba bu gezegenle cevap bulunacak mı?

 

Gök bilimciler tarafından uzayın, “Goldilocks bölgesi” olarak bilinen noktasında “Gliese 581g” adı verilen bir gezegen keşfedildi.

Gezegende su olma ihtimalinin çok yüksek olduğu ve Dünya’ya kıyasla atmosferi biraz daha soğuk olan gezegenin yaşama elverişli olabileceği belirtildi.

Gök bilimcilerin keşfettiği, 'kırmızı cüce' olarak bilinen küçük ve soğuk gök cisimleri sınıfına giren Gliese 581’in, neredeyse Dünya ile aynı büyüklükte olduğu belirtildi. Yıldızın gezegenimize uzaklığı ise 20 ışık yılı, yani yaklaşık 200 trilyon kilometre.

Yıldızın keşfedildiği ve “Goldilocks bölgesi” olarak bilinen bölge, yüzey sıcaklıklığı suyun oluşumuna izin veren yıldızları barındırıyor.

California Üniversitesi’nde gök bilimci olan Steven Vogt, “Bu gezegenin yaşama olanak verme olasılığı çok yüksek. Atmosfer sıcaklığı sıvı su oluşumuna olanak verecek şekilde ne çok soğuk ne de çok sıcak. Bu yıldızı keşfetmiş olmamız, aynı bölgede benzer yıldızların da bulunma ihtimalini artırıyor” dedi.

Eğer Gliese 581’in yaşama olanak veren özelliklere sahip olduğu kesinleşirse, bugüne dek Dünya’nın ardından en çok yaşam olanağı sunan ilk gezegen olacak. Gök bilimciler, Dünya’nın üç ile dört katı daha fazla yoğunluğa sahip Gliese 581’in, kendi Güneş’inin etrafındaki dönüşünü 37 günde tamamladığını belirtti. Kayalık bir yapıya sahip olduğu düşünülen gezegen atmosfere sahip olmasını sağlayacak yerçekimine de sahip.

Bilim insanları, bugüne dek Güneş Sistemimiz dışında yaşama olanak verebileceğini düşündükleri 400 yıldız keşfetti. Ancak bunların çoğu Jüpiter tarzı yaşama olanak tanımayan gazlardan oluşan gezegenler.(alıntı)

 
Toplam blog
: 1731
: 4678
Kayıt tarihi
: 09.12.10
 
 

Turizmci; Genel müdür Yazar ; Romanlar, senaryolar müzikkaller... Sinema filmleri, TV filmleri.....