Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ekim '20

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

BİR BAŞKADIRBENİM MEMLEKETİM !

İşim gereği , kültür sanat spor turizm vb alanlarında , bir çok etkinlikten haberdarımdır ve takip etmeye çalışırım . 

Pandemi dönemi ile alakalı olmadan bir genelleme yaptığımda , türkiyede özellikle kültür sanat alanında kaç seyirci koltuğumuz var bakmak gerekliliğini her zaman düşünürüm . Tüm Türkiye genelinde , sinemada 370 binlerde , tiyatroda 340 binlerde  , kongre , konser vb salonlarıda dahil ettiğimizde herşeyimizin yettiği sayı ciddi derecede az . 

Burda sorular sorup , her okuyucunun kendi alanında empati yapmasını sağlayalım. 

Bu koltuk sayıları ,  çok olsaydı gidecek insan varmıydı . 

Üretilen eserler , çok salonu doldurmaya yetermiydi. 

Antepte , farklı şehirlerde 3.000 koltuk ve üzeri muhteşem performans mekanları var . Kim bunlardan haberdar . 

Performans mekanlarında teknik kullanıma sahip , vizyonu açık kaç sanatçımız , yönetmenimiz vs var . 

Hal böyle iken , daha halkla bütünleşmiş etkinlikler yerine kapalı mekanlara hapsedilmiş etkinliklere sponsorlar neden destek verirler . 

Eserin ve/veya performansın tarzı sponsorluk kurumlarında bir tarz meselesi olsada , geniş kitlelere ulaşmak sponsorluk için daha verimli bir akıl değilmidir. 

Eser veya performans üreten sanatçıların , ben yaptım oldu kafasından çıkıp bu ülkenin gerçekleri ile yüzleşmesi çokmu zor . 

Çok eser olsun , çok perfrormans olsun . Halk karar versin . Sponsorlar bu halkı bu iyidir diye yönetmesin. Sanat yön versin elite . Elite sanata değil . 

Yıllardır İstanbul Türk Müziği Günleri Yapılır , Türkiyenin ilk Türk Müziği Festivalidir ve kendini uzun zaman içinde kanıtlamış bir festivaldir.  Gelenek görenek çağdaşlık bu etkinlikte bütünleşir. Peki neden sponsor bulamaz yada az bulur . Halbuki sahne seyirci herşey full geçer . Çunki popüler değildir. Bumudur kıstas. 

Dünya ile küresel zeminde bizi buluşturan ve insanlığın ortak noktalarından biri olan kültür ve sanat etkinliklerinde kendi öz değerlerimizi kullanmayı ve ilgi çekmeyi ne zaman öğreneceğiz. 

Bu kültür ve sanat üreticileri de , kendilerini sahnedeki performansları kadar , çağın gereksinimi olan medya ve iletişimle bütünleştirmeyi ne zaman öğrenecek . 

Dünyanın en zengin kültürel altyapısına sahip olup , yanlızca , entel , modern gözükeceğiz diye kendimizden ödün vermeyi ben ülkem adına pek kabullenemiyorum . 

Ya siz ... 

Neyse herşeyde bir hayır vardır dedik ya , BİR BAŞKADIR BENİM MEMLEKETİM!!

 

 
Toplam blog
: 19
: 232
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

İstanbul Teknik Universitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Mezunu .  Japonya ipek yolu muzikal..