Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ağustos '14

 
Kategori
Anılar
 

Bir Bekir Sıtkı Erdoğan vardı

Bir Bekir Sıtkı Erdoğan vardı
 

Bekir Sıtkı ERDOĞAN ( 08. Aralık 1926- 25 Ağustos 2014 )


KIŞLADA BAHAR 

Ela gözlüm, efkârlanma gül gayri!

İbibikler öter ötmez ordayım.

Mektubunda diyorsun ki gel gayri!

Sütler kaymak tutar tutmaz ordayım.

***

Ah çekerim resmine her bakışta!

Bir mahzunluk var o boyun büküşte,

Emin ol ki, her sigara yakışta,

Sanki duman tüter tutmaz ordayım.

***

Bahar geldi, koyun, kuzu koklaştı

İki âşık, senelerdir bekleşti,

Kara, gözlüm düğün, dernek yaklaştı

Vatan borcu biter bitmez ordayım… 

Evet, ne yazık ki bu anlamlı ve manidar şiirin sahibi Bekir Sıtkı Erdoğan şimdi yok aramızda…O’da sessiz sedasız Hakk’a yürüdü.Hepimizin gideceği yere gitti.Öyle inanıyorum ki  üzerinde kul hakkı yoktu, hiçbir kimseye   borcu yoktu, “Hancı ve Kışlada Bahar”  şiirleriyle   milyonların  gönlünde   yer almıştı… Sevilen, sayılan bir şairdi. Şairin ela gözlüsü kim bilir şimdi nerelerde?

Ünlü şairlerimizden Bekir Sıtkı Erdoğan da geçenlerde göçtü, gitti. Şairimiz 25 Ağustos 2014 günü İstanbul’da kaldığı Askeri Gata Hastanesinde vefat etti. İstanbul Selimiye Camiinde  cenaze  namazı kılındıktan sonra  memleketi olan Karaman’da toprağa verildi..Ünlü halk ozanımız Aşık Veysel’in sevdiği  “ Benim sadık yarim kara topraktır” dediği  topraklara  kavuştu…Mekanı cennet olsun… 

Yaklaşık yarım asırdan fazla Bekir Sıtkı Erdoğan’ı tanıyorum. Onun dillere destan “  HANCI “ ve “  KIŞLADA BAHAR “ adını taşıyan şiirlerini bilmeyenimiz yoktur. Çoğumuz bu  ünlü  şiirlerini  ezberden okuyoruz..Hancı ve gurbet deyince  Bekir Sıtkı Erdoğan akla geliyor..Burada biraz durmak gerekir…

Bekir  Sıtkı ERDOĞAN, 08 Aralık 1926 Karaman doğumlu idi. Karaman’da Gazi İlkokulu,  Karaman Ortaokulunu ve Kuleli  Askeri Lisesi’nden mezun olmuştu ( 1946 ). Daha sonra Kara Harp okulundan mezun oldu ( 1948 ). Çankırı ve Ankara’da  Kara piyade subayı olarak görev aldı.  Ankara’ da görevli olduğu yıllarda ( 1953-1957 )Ankara Üniversitesi  Türk Dili ve Edebiyatı  Bölümü’nü bitirdi ( 1957 ). Deniz lisesi ve  Deniz Harp okullarında  uzun yıllar  öğretmenlik yaptı. 1974 yılında   kıdemli bir albay   rütbesiyle emekliye ayrıldı.

 Daha küçük yaşlarda iken şiirle uğraşan  Bekir Sıtkı  Erdoğan  kısa zamanda   şiirleriyle tanındı. Çınaraltı, Şadırvan. İstanbul, Türk Yurdu. Türk Dili,  Türk Edebiyatı,. Hisar, Çağrı, Türk Ocağı, ve Milli Kültür gibi  dergilerde sürekli olarak  yazdı.  Hancı  ( Bin bir Gece ) ve  Kışlada  Bahar” Şiirleriyle   ünlendi. Şiirleri   çeşitli sanatçılar tarafından bestelendi.  Cumhuriyetimizin  19736 yılında  ,50 .Yıl Güfte  Yarışmasında, 1981 ‘de  Atatürk’ün  doğumunun  yüzüncü Yılında 100. Yıl Marşı, yine 1998 yılında Cumhuriyetimizin  75 . Yılında 75. Yıl Marşı  şiirleriyle   birincilikler aldı. 2000 yılında Fırat Üniversitesi tarafından kendisine  Fahri doktorluk   unvanı verildi.

Rahmetli Bekir Sıtkı Erdoğan İstanbul’da olduğu günlerde bana “ Dostlar Başına” alı şiir kitabını göndermişlerdi.  Aynen şunları yazmıştı: “Değerli meslektaşı  Abdülkadir  GÜLER’e  en içten sevgi ve bol ilhamlar dileyerek. 1.1.1990. diyerek imzalamışlardı. O gün bugündür bu değerli şiirler kitabını başucumda tutuyor ve zaman zaman okuyorum.  Bekir Sıtkı Erdoğan  gerçek anlamıyla  bir şairdir.. Bu kitabın giriş bölümünde “ Sanatsever Dostlara” diyerek şunları yazıyor:

 “ Güzel sanatların her kolunda olduğu gibi, özellikle şiir sanatından da, gelişimin, bir tarih süresi içerisinde olacağına inanıyorum. Yenilikler, tarihi bir gelişim süresini aşmadan kökleşmezler. Zaman saksısı için de, önce bir çıraklık çilesi çekmek gerekiyor.  Çıraklığın çilesini çekmeli ki, mısra saygısı başlasın. Bu saygı başlayınca, sanatçıdaki güçsüz ve kıskanç taşlamamlar, yerini yapıcı ve hayranlığa bırakıyor.O zaman sanatçı, halk şiirinden söyleyiş, samimiyetini, Klasik Türk Şiirinden mısra disiplinini, Batı etkisinden kişinin günlük dramına  yönelişi daha içten kavrıyor. Şiirlerimde çeşitli tür ve yönlerin bulunuşu bundandır. Örneklerim arasında eski ve yeni şiirlerin yan yana oluşu, sanat çabasındaki tutumumu,. Gerçek sanatçıya ve samimi okuyucuyu hissettirirse, bahtiyar olacağım.” ( 1 ).

14. Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarında Elazığ’da yapılan etkinlikte ( 20-22 Eylül 2006 ) şairimiz Bekir Sıtkı Erdoğan’la bir araya gelme fırsatını buldum. O günlerde kendisiyle Hazar gölü kıyısında şiir konusunda yaptığımız bir söyleşide: aynen şöyle diyordu:” Bazı gençlerimiz şiiri gerçekten seviyorlar. Ancak ne var ki yazarken işin en kolay tarafına yöneliyorlar. Şiir kolay kolay yazılmıyor. Terlemeden, yorulmadan iyi, kalıcı şiir yazılmaz,  yazarlarımızın, öğretmen ve öğrencilerimizin belleğinde bulunan HANCI ve KIĞŞLADA SAHAR adını taşıyan şiirlerimi kolay kolay yazmadım.   “ diyordu…  Sevgili Bektir Sıtkı Erdoğan konuşmasını bilen, insana tepeden bakmayan, ilhamını Yunus Emre ve Mevlana’dan alan dolu dolu bir kültür adamı idi. Sözü “Doslar Başına” şiirler kitabından  getirmişken  kitabına isim olarak  seçtiği “DOSTLAR BAŞIĞNA”  adını taşıyan  şiirinden de bir iki  dörtlük  sunmak istiyor ve sevgili şairimizi  saygıyla ve rahmetle anıyorum. başta ERDOĞAN ailesi olmak üzere  tüm sevenlerine ve Türk şairlerimize  baş sağlığı diliyodrum...

Tanrının hikmeti yüce,

Akıl sır ermez işine…

İkiz veriyor verince

Birisi dostlar başına!

***

Düşerse boy boy sıralar ,

Ermeden birer yaşına

İnce fikir akla zarar

İrisi dostlar başına,

***

Şikayetim yok tanrıdan

Şükür dağına, taşına…

Yarım ekmek bize düşer,

Darısı dost başına…

 

ESERLERİ:

 

·          Bir yağmur başladı ( 1949 )

·         Yalan Dünya ( 1958 )

·          Bir Yağmur Başladı (1949-1957)

·           Dostlar Başına (1965)

·           Kışlada Bahar (1970)

·           Bin birinci Gece ( 1975)

            Bestelenmiş Şiirleri:

·         Kara Gözlüm Efkârlanma Gül Gayri (1963)          

*  Kara Gözlüm Efkârlanma Gül Gayri (1963)

          * Ve Ben Yalnız (1968, Müzik: Selmi Andak)

          *  Hasret (1970, Müzik: Georges Moustaki; Aranjman: Georges Moustaki - Le Meteque)

Kendimi bildim bileli onun “Hancı şiiri ve   Kışlada  Bahar “ adlı şiirleriyle   yaşadım. Okul kitaplarımızda bu şiirleri hep ezberden okuyorduk. Bu şiirler  öğretmenlerimizin ve okul arkadaşlarımızın hiç dillinde düşmüyordu.. Yarım asırda fazladır bu şiirlerle yaşıyoruz. Bu şiirler  uzun  soluklu şiirler  dilden dile  dolaşıyor, şarkı ve türküler  halinde söyleniyordu.

1926'da Karaman doğdu. Kuleli Askeri Lisesi ve 1948’de Kara Harp Okulu’nu bitirdi. Kıta subaylığı yaptı. Bu arada Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nden de mezun oldu. Heybeliada Deniz Lisesi’nde edebiyat öğretmenliği yaptı. Halk şiiri geleneğini gününün koşullarıyla bağdaştırarak hece ölçüsüyle, bazen de aruz vezniyle şiirler yazdı. Türkçe’nin inceliklerini yansıtan, duygulu şiirlerinden bazıları bestelendi. Rubai türündeki şiirleri Hisar

   HANCI Şiiri

Gurbetten gelmişim, yorgunum hancı 
Şuraya bir yatak ser yavaş yavaş 
Aman karanlığı görmesin gözüm 
Beyaz perdeleri, ger yavaş yavaş

 Sıla burcu burcu... ille ocağım 
Çoluk çocuk hasretinde kucağım 
Sana her şeyimi anlatacağım, 
Otur baş ucuma, sor yavaş yavaş

 Güç bela bir bilet aldım gişeden 
Yolculuk başladı Haydarpaşa'dan 
Hancı n'olur, elindeki şişeden 
Birkaç yudum daha ver yavaş yavaş

Ben o gece, hem ağladım, hem içtim 
İki gün, diyardan diyara uçtum 
Kayseri yolundan, Niğde'yi geçtim 
Uzaktan göründü, Bor yavaş yavaş

 Garibim, her taraf bana yabancı,
Dertliyim; çekinme, doldur be hancı
İlk önce kımıldar hafif bir sancı
Ayrılık sonradan kor yavaş yavaş

 Bende bir resmi var, yarısı yırtık 
On yıldır evimin kapısı örtük                          

Garip bir de sarhoş oldu mu artık 

Bütün sırlarını der yavaş yavaş.

İşte hancı !ben, her zaman  böyleyim,

Öteyi ne ser sor,ne ben söyleyim,

Kaldır artık şu kadehi neyleyim,

 Şu bizim hesabı gör yavaş yavaş…
    

                  Bekir Sıtkı ERDOĞAN

1-  Dostlar Başına ( şiirler ) Bekir Sıtkı Erdoğan,1965- İstanbul.

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..