Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mart '13

 
Kategori
Sinema
 

Bir Bernardo Bertolucci filmi: Son İmparator

Bir Bernardo Bertolucci filmi: Son İmparator
 

foto www.beyazperde.com dan dır.


Son İmparator; orijinal adıyla The Last Emperor, 1987 yılı Amerika Birleşik Devletleri yapımı film gösterime girdiğinde tüm dünyada merak uyandırmıştı. Çin hanedanı Qing’in son imparatoru Puyi’nin daha 3 yaşında iken ana imparatoriçe tarafından Çin hanedanının varisi olarak gösterilmesi ile başlayan filmde İmparatoriçenin talimatı ile yasak şehre getirilen küçük veliahdın taht odasını gördüğünde göstermiş olduğu kendince oyunları, imparatoriçenin vefatı akabinde imparatorluk töreni, daha çok küçük olan imparatorun halkını selamlaması sahneleri ise takdire şayan bir sahneler idi.

Eserin senaryosu Mark Peploe ve Bernardo Bertolucci tarafından yazılmıştır. Yönetmenliğini ise Bertolucci üstlenmiştir. İmparatorun 7 yaşına bastığı yıl Çin Cumhuriyeti kurulur. Cumhuriyet ile birlikte İmparator Puyi ve ailesinin sadece Yasak Şehir’i yönetmesine izin verilir. Bir süre sonra dış dünyaya kapalı adetlerini sürdürmeye çalışan hanedanın elinde Yasak Şehir de alınarak yaşamlarına Yasak Şehrin dışında devam etmeleri istenir. Çin’in Son İmparatoru Puyi daha sonra çıkmaza girerek Japonya ile işbirliği yapar ve sonucunda vatan haini olarak yargılanır. Hapiste affedilir ve bir çiftçi olarak yaşamını sürdürmeye başlar. 1967 yılının Ekim ayında böbrek kanserinden hayata gözlerini yumar.

Otobiyografik bir film olan Son İmparator; 9 dalda OSCAR Ödülü almıştır ( En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Orijinal Müzik, En İyi Sanat Yönetimi, En İyi Sinematografi, En İyi Kostüm Tasarımı, En İyi Montaj, En İyi Ses, En İyi Senaryo ) 4 Dalda Altın Küre Ödülü almıştır(En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Orijinal Müzik, En İyi Senaryo ), Bu ödüllerin yanında İngiliz Film Sanatları Akademisinin Ödülleri olan BAFTA Ödüllerinde; En İyi Film, En İyi Kostüm Tasarımı, En İyi Makyaj ödüllerine, Fransız Ulusal Fil Ödülleri Olan CESAR Ödüllerinde En İyi Yabancı Film ödülüne, GRAMMY Ödüllerinden, En İyi Orijinal Film Müziği ödülüne, New York Film Eleştirmenleri Ödüllerinden ise En İyi Sinematograf ödüllerine layık görülmüş bir eserdir.

Bu filmle ilk kez Çin hükümeti Yasak Şehir'de film çekimine izin vermiştir. Beni oldukça etkisi altına alan Son İmparator filmi; insan psikolojisinin sınırlarını zorlayarak, alışkanlıklarını arkasında bırakması istenen bir insanın düşünceleri ile mücadelesini gözler önüne sererken yaşamış olduğu psikolojik travmalara da değinmektedir. İzlenmesi gereken filmlerden biri olarak düşündüğüm Son İmparator filminin oyuncularının da hanedan ile empati yaptıkları gözlemlenebilir.

 İyi seyirler dilerim.

 
Toplam blog
: 17
: 1181
Kayıt tarihi
: 20.02.13
 
 

1981 Ankara doğumlu. İşletme Fakültesi Mezunu. Okur, dinler... ..