Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ağustos '16

 
Kategori
İnter-rail
 

Bir bilet al

Bir bilet al
 

Faces Dergisi - 2013


İnterrail, geçen yaza kadar konusu her açıldığında " bu yaz kesin gidiyorum abi" dediğim, ama her yaz türlü aksiliklerle ertelemek zorunda kaldığım macera planımdı.
 
Seyahati belirli turistik yerlerde fotoğraf çekinmekten ibaret değil de, dünyayı, insanları ve kendini tanıma fırsatı olarak gören her insanın mutlaka yapması, hatta her fırsatta tekrarlaması gereken bir macera.
 
ROTA
 
"Kişi niçin yola çıkar ki?
- yürümek istediği için...
bunun da tutturduğu yolla
hiçbir ilgisi olmayabilir
- çoğunlukla da yoktur"
 
Oruç Oruboa'nın, bu dizeleri İnterrail öncesi rotasını soranlara cevap olarak yazmış olma ihtimali bir hayli düşük; ama kelimelerle aram onun kadar iyi olsaydı, yolculuk öncesi kalemimden buna benzer bir şeyler çıkardı.
 
Kısacası interrail ruhuna uygun olarak, yolculuktan önceki zamanımı uygulamayacağım ayrıntılı planlar yapmak yerine çantamı hazırlamak gibi daha faydalı işler için harcadım.
 
Mesela bir gecemi Bükreş'te Hold'em masasında, sonraki gecemi Münih Garı'nın önünde evsizlerle birlikte sabahlayarak geçirmeyi planlamamıştım.
 
Floransa'da eşyalarımla birlikte gözden uzaklaşan trenin arkasından bakakalmak,  hızlı trende zor bela yer bulup kaçan trenden önce Roma'ya gidip, Selamsız Bondosu gerginliğinde o treni beklemek, mantık sahibi herhangi bir insanın planında yer almaz.
 
Trevi Çeşmesi'nin önündeki banklara oturup saatlerce başka konu yokmuş gibi General Pinoşe hakkında sohbet ettiğim Şilili kızla, sonraki hafta Atina sokaklarında karşılaşmak bir plana dahilse, bu planda benim değil, Eros'un parmağı vardır.
 
Benim rota adına yaptığım tek şey, bir şehirde yeterince kaldığımı düşündükten sonra, sefer saatlerine ve  o anki keyfime göre sonraki şehirleri seçmek oldu.
 
 
TREN YOLCULUĞU
 
Tren, İnterrail'in temelini oluşturan, beraber hatırı sayılır bir zaman geçirdiğiniz için döndüğüğünüzde üzerine uzun uzun ahkam kesebilecek birikime sahip olacağınız  ulaşım aracıdır.
 
Tüm vagonlar, şehirlerin, ülkelerin, iklimlerin usul usul geçini izleyebileceğiniz pencere adında standart bir donanıma sahiptir. Koltukların rahatlığı, elektrik prizinin olup olmaması gibi konularsa modelden modele değişir.
 
Ülke demir yolları arasında İtalyanlar, tüm seferleri aksatma konusundaki kararlılıklarıyla bir istikrar örneği ve aktarmayı kaçırıp garda çanta üzerinde uyumaktan keyif alanların ilk tercihidir.
 
İlk birkaç yolculuktan sonra trenler yalnız ulaşım aracı olmaktan çıkıp, istasyonlarla birlikte İnterrailcinin yaşam alanına dönüşür.
 
Yolculuk sırasında sahte evrak basımıyla uğraşan Fransız ressamdan, günlerce sağlık sorunlarından bahsetse sıkılmayacak İtalyan teyzelere, Türkçe fıkralar anlatan  Makedon öğrenciden, balayını  trende geçiren gezgin çiftlere kadar her türden insanla tanışmak mümkündür. Ama trendeki zamanı değerlendirmek için en ideal yöntem en rahat uyku pozisyonunu belirleyip, gelecek istasyon için enerji toplamaktır.
 
GENEL NOTLAR
 
İstanbul'dan ayrılışımla, Sofya'dan Nur Turizm otobüsünde topkek yiyerek dönüşüm arasındaki bir aylık süre, keyfiyle, çilesiyle, eğlencesiyle, yorgunluğuyla hayatım boyunca her hatırlayışımda yüzümde gülümseme oluşturmaya devam edecek bir süreydi.
 
Yolculuk yapmak kendi başına yeterli çekicilikte bir eylemken, bunu bir de özgürlüğün ve çok kültürlülüğün kalbi olan Avrupa'da yapmak, üstelik öğrenciliğin verdiği rahatlıkla,  konfordan olduğu kadar kaygıdan da uzak yapabilmdk, şimdi göze alırsanız kendinize yapacağınız en güzel yatırım olacaktır.
 
Her İnterrail'cinin macerası kendine göre gelişir, kesin olan tek şey bu yolculuğun gezip görmekten çok daha ötesi olduğudur.  Onun için size hikayemi anlatmaktan çok, kendi hikayenizi yaşamaya teşvik edecek şeyler yazmaya çalıştım. En büyük tavsiyem şimdi dergiyi yavaşça elinizden bırakıp, hızlıca hazırlanıp, bilet almaya gitmenizdir.
 
Hala okumaya devam mı ediyorsunuz?
 
Faces Dergisi - 2013

 
Toplam blog
: 3
: 97
Kayıt tarihi
: 14.02.16
 
 

Çoğunlukla zararsız gezegenin idealist mensubu. Sanatıyla gündeme gelmek isteyen esnaf. Zerafet s..