Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ocak '07

 
Kategori
Sivil Toplum
 

Bir Cumhuriyet kurumu

Bir Cumhuriyet kurumu
 

Kardeşimin yazılarını okumaya başladığımda tanıştım Milliyet Blog ve burada yazan blog yazarlarıyla. Sanırım bağımlısı da oldum.

Kitlelere ulaşmak, mesajlarınızı iletmek ve onların düşüncelerinden haberdar olmak; teknolojinin sağladığı bu olanak ve Milliyet'in bu hizmeti beni çok heyecanlandırdı. "Bende yazmalıyım " dedim. Kendi kendime. Son yıllarda tüm mesajlarını karartmaya çalışılanlara, kurucusuna dil uzatma yürekliliği olmadığı için onun eserine saldıranlara bir yanıt olarak.

Cumhuriyetin kuruluşundan sadece 1 yıl 3 ay 17 gün sonra ; 16 Şubat 1925 tarihinde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün " İstikbal göklerdedir" ulu emriyle kurulan Türk Hava Kurumu'nu. Yetiştirdiği kahraman Türk Havacılarını, uçak fabrikalarını, uçak motor fabrikasını, bu fabrikaların açılışını, neden kapatıdıklarını. Airbus ve Boing gibi uçak üreten devler henüz yer yüzünde yokken uçak üretebilen, ürettiği uçakları yurt dışına satılan Türk Hava Kurumu'nu. Gençlere sağladığı pek çok olanağı, kimi zaman tarihini, kimi zaman misyon ve vizyonunu, hedeflerini, kimi zaman da anılarımı. . . Evet bende yazmalıyım. Üyesi olmakla gurur duyduğum, halkımızın inançla, gururla desteklediği; Cumhuriyet Kurumu, Atatürk Kurumu Türk Hava Kurumu'nu elimden geldiğince, dilim döndüğünce. .

İtalya, 19. yüzyılın sonlarına doğru, bugün Libya adıyla anılan Kuzey Afrika'daki Trablusgarp ve Bingazi’yi ele geçirmeyi planlamıştı. O dönem İngiltere Mısır'a, Fransa da Tunus'a hakim olmuş, İtalya da gözünü Trablusgarp'a dikmişti. İtalya, İngiltere ve Fransa'yla yaptığı gizli ve açık anlaşmalarla Trablusgarp'ı işgal onayını aldıktan sonra, 29 Eylül 1911'de Osmanlı Devleti'ne savaş ilan etti. 5 Ekim 1911'de Trablus'a asker çıkardı. 20 Ekime kadar peş peşe Tobruk, Derne ve Bingazi İtalyanların eline geçti. Osmanlı ordusunun genç subaylarından bir bölümü Trablusgarp'ı savunmak için gönüllü olarak Mısır, Tunus yoluyla cepheye gittiler. Binbaşı Enver Bey, Kolağası Mustafa Kemal, Fuat Bey (Bulca), Nuri Bey (Conker), Fethi Bey (Okyar), Albay Neşet Bey bu subaylar arasındaydı.

Seyahati sırasında binbaşılığa yükselen Mustafa Kemal, 8 Aralık 1911'de Trablusgarp'a geldi. 22 Aralıkta Tobruk Savaşı'nı kazandı. Derne'de 16/17 Ocak 1912 taarruzunda gözünden yaralandı. Bir ay hastanede tedavi gören Mustafa Kemal, 6 Mart 1912'de Derne komutanı oldu. Derne'de başarılı savunma muharebeleri yaptı. Trablusgarp Savaşı, Balkan Savaşı'nın çıkması üzerine 15-18 Ekim 1912 tarihleri arasında, Osmanlı-İtalyan delegeleri arasında imzalanan Ouchy (Uşi) Barış Antlaşması ile sona erdi. Antlaşmaya göre Trablusgarp ve Bingazi tam bir İtalyan sömürgesi oldu.

Dünya tarihinde ilk kez uçakların savaş aracı olarak kullanılması bu savaşa rastlar. Trablusgarp Savaşı'nda İtalyan uçakları savaş sırasında bombalama ve bildiri dağıtma gibi görevler üstlenmişlerdi. (1)

Kaybedilen bir savaşın ardından İstanbul'a dönme hazırlıkları içinde olan Kurmay Binbaşı Mustafa Kemal Arkadaşları ile konuşurken o sırada üzerlerinden geçen İtalyan uçağını görünce sohbeti birden bire keserek; "Şu uçaklardan biriside bizde olsaydı, biz bu harbi kaybeder miydik? " der. Biraz durduktan sonra "Bizim de olacak" diye sözünü bitirir. Bu sözlerinden 13 yıl sonra Türk Hava Kurumu' nu kurar. Bu kurumun kurulmasından önce, Çanakkale Savaşları ve Kurtuluş savaşlarında da düşman hareketlerini uçakla tesbit etmek için, muharebe sahasında ilk uçak kullanan sayılı liderler arasına girer.

Cumhuriyetin İlanından sadece 1 yıl 3 ay 17 gün sonra ; 16 Şubat 1925 tarihinde, Türk Milleti'ne havacılığı tanıtmak, sevdirmek, benimsetmek, havacılık sanayii ni kurmak ve "Kanatlı Bir Türk Gençliği" yaratmak üzere Türk Hava Kurumu'nu görevlendirir.

Uzaya sahip olma uğruna yıldız savaşlarının kurgulandığı günümüzden 83 yıl önce inanılmaz bir öngörü ile " İstikbal göklerdedir" diyen Kurucusunun yaktığı ateş, tüm Türk Hava Kurumu camiasının ilk günki heyacan ve istekle çalışarak;O'nun ilkelerinden, O'nun inancından ayrlmadan, her gün daha ileriye tüm engelleri aşarak yürümesini sağlıyor.

Merhaba Milliyet blog ailesi.

Merhaba milliyet blog okurları.

Hoşbulduk.

(1)Tarih III: Kemalist Eğitimin Tarih Dersleri (1931-1941).

 
Toplam blog
: 182
: 2395
Kayıt tarihi
: 29.01.07
 
 

10 Kasım 1954 tarihinde doğdum. Sosyal Hizmet Uzmanıyım. Pilotum. (ultralight licence no:151)..