Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Nisan '08

 
Kategori
Sinema
 

Bir de bu açıdan bakın: Vantage Point (Bakış Açısı)

Bir de bu açıdan bakın: Vantage Point (Bakış Açısı)
 

Başlangıcı farklı yerlerde başlayan, bitişi aynı yerde gerçekleşen hayat hikâyeleri vardır yaşadığımız dünyada. Yeryüzü denen bu güzel yaşam alanında “yaşayan her insan hiç yüz yüze gelmediği belki de hiç gelemeyeceği bir başka insanla en fazla 6 derece uzaklıktadır” şeklinde bir teori vardır. İletişime girdiğimiz herkesle bir bağımız olduğunu kabul edersek, bu kişilerin tanıdığı tüm insanlarla da ikinci dereceden bağlı oluyoruz. Ve bu teoriye göre yaşayan herkes birbirleriyle en fazla altı derece uzak.

Bunun en son örneğini bu cumartesi günü yaptığım bir otobüs yolculuğunda yaşadım. Yan koltukta yolculuk yapan kişi ile başlattığımız koyu bir muhabbet sonucunda kişinin 1989 yılında eğitimime devam ettiğim A. Yatılı Bölge İlköğretim Okulu’ndaki Beden Eğitimi öğretmenimin bir yakını olduğunu öğrendim. Nereden nereye?

***

Neyse gözlerinizi fazla yormadan anlatmak istediğim konuya döneyim.

“Amores perros” ile başlayan , “21 grams” ile devam eden ve “Babel” ile zirve yapan bir yönetmen tanıdım ben; Alejandro González Iñárritu. Aynı tür sinema anlayışına sahip bir de 2004 yapımı “Crash” filmiyle 2006 yılına damgasını vuran Paul Haggis.

Birbirinden bağımsız cereyan eden olayların filmin finalinde tek planda bitişi kadar muhteşem ne olabilir ki sinema adına. Keyiflere keyif katmak bu demek değil midir sinema salonlarından çıkarken zihnimizde canlanan duygularda?

Son haftalarda seyir zevkimi arttıran bir film izledim

Her şeyin bir ilki vardır diye yola çıkan yönetmen Pete Travis ilk uzun metraj filminde sevdiğim türe yeni bir boyut kazandırdı. 20-30 dk içerisinde gerçekleşen bir olayı, olayın kilit isimlerinin bakış açısı ile beyaz perdeye taşıdı. Son ana kadar heyecanı üst seviyede gezinen, gerilimi ve aksiyonu bir an olsun düşmeyen bir yapımla gönlümü fethetti.

***

Konusu :
Thomas Barnes (Quaid) ve Kent Taylor (Fox), küresel terörle savaşın dönüm noktasında Başkan Ashton'ı (Hurt) korumakla görevli iki gizli ajandır. Başkan Ashton, İspanya'da halka hitaben konuşurken vurulunca, büyük bir kargaşa baş gösterir. Kalabalıkta bulunan Amerikalı turist Howard Lewis (Whitaker), amatör kamerasıyla başkanın gelişini kaydederken, başkana ateş eden kişiyi görüntülediğine inanır. Kalabalığın içindeki bir diğer kişi, tarihi olayı tüm dünyada milyonlarca televizyon izleyicisine aktarmakta olan Amerikalı hırslı haber yapımcısı Rex Brooks'tur (Weaver). Olaya şu veya bu şekilde karışıp tanık olmuş sekiz insanın hikâyelerini izlerken, bulmacanın parçaları yerine oturmaya başlar. Yüzeyin altında, tedirgin edici ve şaşırtıcı gerekçeler yatmaktadır.

Yapım : 2008, ABD
Tür : Dram / Gerilim
Yönetmen : Pete Travis
Senaryo : Barry L. Levy
Oyuncular : Forest Whitaker, Matthew Fox, William Hurt, Dennis Quaid, Sigourney Weaver,
Süre : 1 saat, 30 dk.

***

Filmde geçen ve başkana verilen bir kod ad var; Potus. Merak ettim ve açılımın Presidents Of The United States olduğunu öğrendim. Gereksiz bir bilgi olabilir. Gereksiz diye düşünenlerden özür dilerim. Kurgu olarak seyrettiğim sayılı iyi filmler arasına giren bu filmi mutlaka izleyin.

Sevgiyle ve saygıyla sağlıklı ve mutlu yaşayın. Sinemadan uzak kalmayın...

 
Toplam blog
: 55
: 3379
Kayıt tarihi
: 14.05.07
 
 

'Hayat nefes alınan anlardan ibaret değildir. Hayat nefesin kesildiği anlardan ibarettir.' Haya..