Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Eylül '17

 
Kategori
Uzay
 

Bir de Tutucu Diyorsunuz, Türkiye'nin İlk Uzay Üssü Erzurum’da Kuruluyor Naber!

Bir de Tutucu Diyorsunuz, Türkiye'nin İlk Uzay Üssü Erzurum’da Kuruluyor Naber!
 

Dünyanın beklediği gözlemevi 2020'de açılacak

Anadolu Ajansı

28 Eylül 2017 Perşembe

Erzurum'da inşa edilen ve bilim insanlarının merakla beklediği Doğu Anadolu Gözlemevi'nin 2020'de faaliyete gireceği bildirildi.

Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı ile kentte 3170 rakımlı Konaklı Karakaya Tepeleri'ne inşa edilen ve sınıfında dünyada tek olma özelliği taşıyan teleskopun yer alacağı gözlemevinin inşaatını inceledi.

Vali Azizoğlu, incelemelerin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Erzurum'un bugüne kadar hayvancılık şehri olarak bilindiğini hatırlattı.Kentin bundan sonra sanayi ve bilim şehri haline geldiğini ifade eden Azizoğlu, şöyle konuştu:

"Şu anda buradaki bu tesis Türkiye'nin en büyük gözlemevi olacak. Dünyanın en önemli iki, üç gözlemevi arasında olacak. İleriyi görmek, çağın ötesine geçmek böyle bir şey. Belki kimse bunu hayal etmiyordu ama bu gerçekleşmek üzere. Bir buçuk sene sonra buradan uzayı gözlemlemeye başlayacağız. Dünyadaki bütün bilim insanları da buradaki gözlemlemeden istifade edecekler."

Gözlemevinin dünyaya, Türkiye'ye ve Erzurum'a büyük katkı sağlayacağını aktaran Çomaklı, "Bu proje, Kalkınma Bakanlığı’nın desteklediği Türkiye'nin en büyük yatırım araştırma projesi. Burada kuracağımız ekipman ve laboratuarlarla 4 metre çap altındaki bütün gözlemevi istasyonlarının aslında bakım onarım ve bir araştırma merkezi" diye konuştu .(internetten alıntı)

Haberle ilgili ayrıntılar böyle devam ediyor…

Benim de lise ve üniversite tahsilimi yaptığım kent muhafazakâr yapısı nedeniyle belli kesimlerce eleştiriliyordu. Şimdi Türkiye’nin uzaya burada açılmasına ne diyecekler merak ediyorum.

Bunun bir gözlemevi olduğunu, uzay üssü diyerek abarttığımı söyleyecekler ama bilinçli olarak yaptım çünkü bu işler böyle başlar ki yani örneğin Nasa gibi ülkenin uzak ve korunaklı bir bölgesinde gelecekte uzay üssü için uygun bir yer.

Belki ben de şehri aşırı muhafazakâr ve milliyetçilik nedeniyle eleştirmişimdir ama şu bir gerçek ki muhafazakârlık sorun değil, şartlanmışlık sorun. Muhafazakâr olursunuz ama yine de bir yanınız aydınlık olur. Görüldüğü gibi Erzurum halkı bu gözlemevi nedeniyle yıldızlara bakmak günahtır falan demedi.

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..