Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Temmuz '08

 
Kategori
Güncel
 

Bir devletin rejimini korumak suç mudur?

Bir devletin rejimini korumak suç mudur?
 

Rejim değiştirmenin yolu devrimden geçer.


Demokrasi dediğimiz şey bir devletin yönetim biçimi değildir. Yalnızca, devleti yönetecek kişilerin gizli oyla halk tarafından seçilerek iktidara getirilmesidir. Şimdi, bu anlamda seçimle iktidarını oluşturan bütün devletler demokratiktir. Demokrasi ister bizdeki gibi çok partilerle seçime gider, ister ABD'deki gibi iki parti ile seçime gider ya da isterse sosyalist ya da komünist devletlerde olduğu gibi tek parti ile seçime girilir ama bu kez de tek partinin içindeki çok değişik kişiler içinden seçim yapılır. Bu demokrasidir. Yalnız, devletin rejimi başkadır. Örneğin, bizim devletimiz lâik, sosyal, çağdaş, hukuk devletidir. ABD kapitalizmle yönetilen bir ülkedir. Sosyalist ülkeler toplumcudur. Genellikle üçüncü dünya ülkesi olan İslâm devletleri ise şeriatla yani din kurallarıyla yönetilir. Yani, her ne şekilde seçimle işbaşına gelen iktidarlar, devletinin rejimini sürdürmeye zorunludurlar.

Şimdi, ABD'de seçimle iktidara gelen bir başkan, ABD'yi sosyalist ya da teokratik bir rejime dönüştüremez. Aynı kural sosyalist ülkeler için de geçerlidir. Komünist parti listesinden halk tarafından seçilip başkanlığa getirilen bir kişi ve onun partisi ülkeyi kapitalist bir rejime dönüştüremez. Hele şeriatla yönetilen bir ülkenin başkanı şeriat kurallarından bir karış dışarıya adım atamaz. Bizde de durum böyledir. Halkın % 100'nün oyunu alan bir parti bile, Türkiye'nin temel kuralı olan lâik, üniter, çağdaş yapısını değiştiremez ve öneremez.

Ancak, bütün devlet rejimlerinin yıkılmasının tek nedeni devrimdir. Devrim olduğu durumda devletin rejimi değişir. Bu değişikliğe direnenler varsa ve başarıya ulaşırlarsa, devletin rejimini değiştirmeye çalışanların sonu genellikle idamdır.

Diyelim ki her hangi bir ülkede halkın neredeyse yarısına yakınının oyunu almış bir iktidar devletin rejimini değiştirmeye çalışıyor. Değiştiremez. Devlet, canlı bir mekanizmadır. Böyle bir değişikliğe mekanizma derhal tepki gösterir. Çünkü, devletin yapısı içinde rejimi korumakla görevli organlar ve kişiler vardır. O halde, seçimle ikitidara gelen bir iktidar devletin rejimine dokunma hakkına sahip değildir. İkitidar, devlet kurumları arasında yalnızca bir ufak mekanizmadır. Bu mekanizmanın görevi yürütmedir. Yani, yasama yetkisi olan meclisin çıkardığı yasaları yürütmekle görevli bir kurumdur iktidar.

Diyelim ki, şeriatla yönetilen bir ülkenin seçilmiş başkanı meclisindeki çoğunluğuna güvenerek bir yasa çıkarıyor. Bu yasa devletin şeriat düzeninden lâik düzene geçmesini ve bundan böyle devletin din işlerine karışmamasını içeriyor. Yasa, yürütmeye geldiğinde duvara toslar. Çünkü, şu an dünya üzerindeki bütün devletlerin rejimi koruma kalkanı altındadır. Diyelim, bu şeriatla yönetilen ülkenin seçilmiş başkanı lâik bir kişi. Bu, o ülkenin rejimini değiştirmeye yetmez. Çünkü, onun temsil ettiği iktidar koskoca bir devlet çarkının küçücük bir dişlisidir. Devletin diğer kurum ve kuruluşları buna izin vermez. Belki iktidarın dediği daha doğrudur. Fakat, devlet otomatik olarak kendini korumak üzerine programlanmıştır. O, halde rejim değişikliğini savunan ikitardar mutlaka ve mutlaka devrim yapmak zorundadırlar.

Pekiyi, şimdi aklımıza şöyle bir soru takılmıyor mu?

"Bir devletin rejimini iktidara karşı korumak ve bu uğurda örgüt kurmak suç mudur?"

Tabi ki hayır! Böyle bir suç olamaz. Çünkü, devletin rejimi bir kuruma, bir kuruluşa ya da iktidara ait değildir. Devletin rejimi devleti oluşturan bütün herkesin ve herşeyindir. "A" kurumu ya da kuruluşu ya da iktidarı "Ben rejimi değiştireceğim" derse, bu rejimin sahibinin yalnız onun olmadığını anlatabilmek ve bu uğurda tepki göstermek için örgütlenmek suç sayılamaz. Devletin rejimini korumak, devletin toprakları üzerinde yaşayan bütün herkes için "kendini savunmak"dır. Kendini savunmak ise, dünyanın hiç bir yerinde suç oluşturmaz.

O halde sonuç olarak şunu söyleyebiliriz: Her hangi bir ülkenin rejimini değiştirmeye çalışanlar "rejim düşmanıdır". Yine dünyanın neresinde olursa olsun, "düşmana" karşı bir cephe mutlaka açılır. Bunu yadırgamamak gerek. İşin doğrusu budur.

 
Toplam blog
: 278
: 3275
Kayıt tarihi
: 26.05.07
 
 

İstanbul'un Kadıköy ilçesinde doğdum. Bir daha da Kadıköy'den ayrılmadım. İstanbul Üniversitesi, Ede..