Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Temmuz '06

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Bir devrin sonu

Dünya merkez bankaları aşırı likidite ve enflasyon korkusuyla faiz arttırımına başladılar. Aşırı likiditeyi emmek isteyen Japon Merkez Bankası ile yeni FED başkanı Bernanke karışımı kokteyl global yatırımcılar için hiç te hoş gözükmüyor, bu yatırımcılar öncelikle aşırı ısınmış ekonomilerden ve bunların arasında baş sıraya oturmuş Türkiye'den, Güney Afrika'dan, İzlanda'dan kaçıyorlar.

Japonların yaptığı Amerikanın birkaç sene önce başlattığı faiz arttırım politikasının benzeri olacak, para tacirleri eski yöntemlerle para kazanamayınca yeni yöntemler arayacak ve şüphesiz bulacak, bunun en kolay yolu bizim gibi ülkelerin degerini satarak önce düşürmek sonra tekrar almak. 1997 krizinde Uzak Doğu Asya ülkelerine yaptıkları gibi.

Perşembe günü dövizdeki çalkantı finansal piyasaların hala diken üstünde olduğunun göstergesi, hükümet bu işin ciddiyetini yeterince anlamadı, anlasa da artık yapacağı fazla bir şey kalmadı.

Türkiye 1999 Aralık'ta IMF zoruyla nasıl 1 yıllık günlük kur açıklamaya zorlandıysa 2001 yılı Şubat'ında da gene IMF tarafından tamamem serbest dalgalı kura zorlandı. Sonuç Türkiye bir uçtan bir uça savrulurken yabancı yatırımcılar paralarına para katarken yurdum vataşdaşı elindekini avuçundaki bitirmeye başladı. IMF'in şimdi yaptığı ise ekonomiyi boğmak, ülkenin degerini düşürmek için faiz kazığı yükseltmek!

İsrailin Lübnan'a saldırısı dünyada en fazla YTL'yi etkiledi, paramızın degeri bir günde %2,5 oynadı, Ortadoğuya yakınlığımız bizi diğer ülkelerden fazla etkiliyor ama bizim ekonomi takımı bunlardan habersiz mi? Haberdar ama ekonomiyle ilişkisini degerlendirmekten aciz, ekonomi bakanı finansal piyasaların işleyişi hakkında fazla bilgisi olmayan bir mühendis. Ekonomiyle ilgili fazla bir şey yapmadığı anlaşılınca AB ile ilgili işlerede bakmaya başladı, aslında bu bile hükümetin ekonomiye bakışını özetliyor, bir şey yapmaya gerek yok nasılsa dışarıdan para geliyor, gerisini boşver.

Yabancılar Türkiyeyi artık sadece aşırı borçlu, yüksek cari açıklı, iç politik sorunların arttığı bir ülke olarak değil jeopolitik risklerinde arttığı ülke olarak görmeye başladılar, bir devir bitti.

Artık yeni bir ekonomi bakanı zamanı.

 
Toplam blog
: 25
: 1298
Kayıt tarihi
: 16.06.06
 
 

Trabzon doğumluyum. Uluslararası ve ulusal şirketlerde uzun süre finans yöneticiliği yaptım. Ekon..