Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mayıs '20

 
Kategori
Kimya
 

Bir Dönemin Gözde İlacı;Ketçap

Ketçap...
 
Muhteviyatında çeşitli baharatları, şekeri, kereviz, soğan gibi sebzeleri, muz, üzüm, ceviz, limon gibi meyveleri, mantarı, hatta ançüez, istakoz, istiridye gibi deniz canlılarını da içerdiğini söyleyebiliriz. Ülkelere, damak zevkine göre içeriklerde elbette değişmektedir. Ancak ana maddesinin özellikle domates olduğunu belirtmeye gerek yok sanırım.
 
Domates, likopen oranı yüksek bir meyvedir. Bu nedenle de likopen açısından da zengin bir kaynak olan ketçap, 1830'lu yıllarda "Dr. Miles Compound of Extract Tomato" adıyla piyasaya sürülerek ilaç olarak satılmaktaydı. Fakat söz konusu bu domates haplarının tedavi yöntemi olarak kullanılabileceği daha tam kesinleşemeden sahte haplar nedeniyle 4-5 senede piyasadan silinip gitti. Peki nedir bu likopen ve gerçekten faydalı mıdır? 
 
Likopen, bitkilerde ve bazı fotosentetik mikroorganizmalarda bulunan parlak kırmızı renkte olan organik bir pigmenttir. Yani bir karotenoiddir. Likopen su bazlı değil yağ bazlı bir moleküldür. Yani suda çözünürlüğü olmadığı için bitkinin liflerine yapışarak tutunur. Ancak özellikle domatesin pişirilmesi ile kullanılabilir likopen oranı artar. Örneğin; yağda kavrularak hazırlanan bir domates yemeğinde likopen çözünebileceği için sindirim sistemimiz tarafından da emilmesi büyük oranda sağlanmış olacaktır.
 
Faydasına gelecek olursak; mor ötesi ışınların meydana getirdiği tekli (singlet) oksijenler mevcuttur ve bunlar deri yaşlanmasının da başlıca sebeplerindendir. İşte likopen bu singlet oksijeni etkisiz hale getiren güçlü bir karotenoid olduğu için ciltte yaşlanmayı geciktirir.
 
Ayrıca 2002 yılında “Tomato sauce supplementation and prostate cancer: lycopene accumulation and modulation of biomarkers of carcinogenesis" adıyla yayınlanan makalede de belirtildiğine göre likopenin sık tüketilmesinin kalp damar hastalığı, kanser (ki özellikle prostat kanseri), diyabet, osteoporoz ve hatta erkeklerde kısırlık riskini azalttığı yönünde bulgular mevcuttur.
 
O halde iftara ne pişiriyoruz? Menemen... #egtkimya
 
 
 
Toplam blog
: 2
: 32
Kayıt tarihi
: 30.04.20
 
 

Basit ve sürdürülebilir yaşama gönül veren bir Kimyager ..