Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ocak '19

 
Kategori
Güncel
 

Bir Dua/Temenni!

TUİK verilerine göre, teknolojik cihazların fiyatlarında yükselme yaşanmış.

Türkiye, ileri ve yüksek teknolojili cihazların büyük çoğunluğunu dışarıdan alıyor.- yani ithal ediyor-

Kendi ülkemizde ürettiğimiz cihazların da, birçok parçasını yine dışarıdan almak zorunda.

Şu bir gerçek, artık toplumlar, büyük bir dönüşümden geçmekte ve bu toplumlar, sanayi dönemi toplumları değil.

Küreselleşmenin hızlanmasıyla birlikte âdeta küresel bir köye dönen dünyamızda, bu gelişmiş ve ileri toplumları “bilgi toplumları” diye adlandırmaktayız.

Bilgi, artık bu bahsettiğimiz toplumlar için “stratejik” öneme haiz. Endüstri Toplumlarının klasik olan üretim faktörlerinin, bilgi çağında ve bilgi toplumlarında pek fazla önemleri yok. Emek, sermaye, toprak gibi Endüstri Toplumlarının üretim faktörlerinin, bilginin yanında sadece isimleri geçmekte.

Bu post-modern toplumların- yani bilgi toplumlarının- en büyük özellikleri; “bilgiyi” üretmeleri, depolamaları ve nihai aşamada üretimde kullanmalarıdır. Bilginin stratejik bir kaynak olmasından ötürü, bilginin post-modern toplumlarda üretimin verimliliğini de arttırdığı söylenebilir.

Post-modern toplumlar sadece “insan” odaklı gelişmeleriyle öne çıkmazlar; bu bağlamda post-modern toplumların en önemli özelliği bilgiyi bulmaları, işlemeleri ve yeni bir üretimde bulunmalarıdır.

Bu bağlamda, mikro teknolojilerin gösterdiği gelişmeler, işlem yapabilme kapasiteleri, ekonomiden siyasete kadar birçok alanda “köklü” dönüşümlere neden olmaları, bilgiye erişimi stratejik mahiyete sokmaktadır.

Her nedense de bizim gibi gelişen ülkeler, çağcılları ülkeleri takip edeceğine, vatandaşına daha iyi olanaklar sunacağına, sürekli vatandaşlarına yaşamı çekilmez kılmak için elinden geleni yapar.

Ne diyelim...

Mevlam, bizleri de bilgi toplumlarının düzeyine eriştirsin!

 
Toplam blog
: 706
: 83
Kayıt tarihi
: 18.05.16
 
 

Ben, Uludağ Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü mezunuyum. Şuan için öze..