Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Eylül '17

 
Kategori
Kitap
 

Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları!

Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları!
 

Uzun süredir okumak istediğim fakat fırsat bulamadığım bir kitabı daha nihayet bitirdim ve sizinle paylaşmak istedim.

Yazımı okurken, okuduklarınızı ülkemizin dünü, bugünü, yarını çerçevesinde bağdaştırarak okursanız daha etkili olacağı kanısındayım.

‘’Bir ekonomik tetikçinin itirafları’’ kitabı kendisi de bir ET (Ekonomik tetikçi) olan John Perkins tarafından yazıldı. Belki de bir vicdan rahatlatma projesi.

ABD’de tam 24 yayınevinin yayınlamaya korktuğu, yazarın 5 kez yazmaya karar verip, her seferinde rüşvet ve tehditlerle vazgeçirildiği, yayınlandığı ülkelerde ses getiren ve bestseller olmuş bir kitap.

 

Ekonomik tetikçiler ne iş yapar?

Ekonomik tetikçiler, birçok ülkeyi trilyonlarca dolar dolandıran yüksek ücretli profesyonellerdir. Bu kişiler, Dünya Bankası, Birleşik Uluslararası Kalkınma Ajansı ve diğer yabancı ‘yardım’ kuruluşlarından büyük şirketlerin kasalarına ve dünyamızın doğal kaynaklarını kontrol eden birkaç varlıklı ailenin ceplerine para aktarırlar. Kullandıkları araçlar arasında sahte finansal raporlar, hileli seçimler, rüşvet, zorbalık, seks ve cinayet vardır.

 

Peki, ekonomik tetikçilerin amacı nedir?

Dünya liderlerini, ABD’nin ticari çıkarlarını gözeten büyük bir ağın parçası olmaya teşvik etmek. Sonunda bu liderler, sadakatlerini garanti edecek şekilde bir borç batağına saplanır. Sonra da onları politik, ekonomik ya da askeri ihtiyaçlar için ne zaman isterlerse kullanabilirler. Karşılığında halklarına sanayi siteleri, elektrik santralleri ve havaalanları sağlayarak bu liderlerin politik durumlarını güçlendirirler. Bu arada Amerikan mühendislik ve inşaat firmaları da inanılmaz derecede zenginleşirler.

John Perkins kendi ifadeleriyle şöyle demektedir: ‘’Biz ET’lerin en iyi yaptığı şey Küresel bir imparatorluk kurmak. Biz, diğer ulusları, (en büyük şirketlerimizi, hükümetimizi ve bankalarımızı yöneten) şirketokrasiye boyun eğmeye zorlayan koşulları yaratmak üzere, uluslararası finans kuruluşlarını kullanan seçkin bir grubuz ve mafyadaki muadillerimiz gibi, ‘iyilik’ de yaparız: Bunlar genellikle altyapı, elektrik santralleri, otoyollar, limanlar, havaalanları, sanayi siteleri yatırımları için verilen borçlar şeklindedir. Bu tip borçların bir şartı da, tüm projelerin bizim mühendislik ve inşaat firmalarımız tarafından gerçekleştirilmesidir. İşin aslı, paranın çoğu ABD’yi terk etmez bile; sadece Washington’daki bankalardan New York, Houston ya da San Francisco’daki mühendislik ofislerine aktarılır.’’

Paranın bu şekilde neredeyse anında geri gelmesine rağmen, borçlu ülke hem anaparayı hem de faizini son kuruşuna kadar ödemek zorundadır. Eğer bir ET gerçekten başarılıysa, verilen paranın miktarı o kadar yüksek olur ki borçlu ülke birkaç sene sonra ödemelerini yapamaz hale gelir. İşte o zaman da biz diyetimizi isteriz. Bu da genellikle şunlardan bir veya birkaçını içerir: Birleşmiş Milletler’de alınacak bir kararda ülkenin vereceği oyun kontrolü, topraklarında askeri üsler kurulması, petrol ya da Panama Kanalı gibi değerli kaynaklara erişim.

Yukarıdaki açıklamalardan sonra zihninizde kitabın konusuyla ilgili bir şeyler belirmeye başlamıştır muhakkak. Ekvador’dan Panama’ya, Venezuela’dan İran’a, Endonezya’dan Küba’ya, Suudi Arabistan’dan Kolombiya’ya uzanan bir entrikalar zinciri. Ülkesini, halkını satan politikacılardan, küresel imparatorluğa karşı geldikleri için suikasta kurban giden liderlere uzanan korkunç gerçekler.

Bu kitap bir roman değil. Belgeleriyle beraber açığa çıkarılan, kendisi de bir zamanlar ET olan John Perkins’in itirafları. Maalesef ülkemiz de dahil olmak üzere Dünya’da ilime, bilime, akla, eğitime yatırım yapmayan bir çok ülke bu çarkın dişlileri arasında ezilmekte.

John Perkins’e göre 23. Ülke Türkiye! Ya uyanacağız, ya da rüya görmeye devam edeceğiz.

https://www.facebook.com/dikenlikoltuk/

Saygı ve sevgi ile... 4 Eylül 2017-Denizli / Özkan SARI

 

 
Toplam blog
: 102
: 4394
Kayıt tarihi
: 05.09.15
 
 

Kalın Sağlıcakla... ..