Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mayıs '14

 
Kategori
Anılar
 

Bir elaman, bir şirket eder mi?

Bir elaman, bir şirket eder mi?
 

Megane ve hizmet


Memnuniyetimizi bildirmek görev olmalıdır. Olumsuzlukları hemen ilgili makama hiç vakit geçirmeden şikâyet olarak bildiriyorsak ki, asla zaman geçirmeden ilgili yetkiliyi veya makamı bilgilendiririz.

 

Yaşatılan güzellikleri, sunulan hizmetleri de aynı şekilde amir veya yetkililere aktarırsak kötü mü olur?

 

Modern çağda müşteri şikâyetlerinin bazı işletmelerde çok olduğunu duyuyoruz. Özellikle elektronik aletlerin servislerinde ki bakımında, tamiratında garantisinde, sekretaryasıyla, işin zamanın bitirilmesiyle başlıca sorunlar yaşanıyor.

 

Müşterilerden en basitinden şu tür konuşmalara şahit olmuşuzdur. “Allah kahretmesin iki aydır servisteydi, daha dün yaptırmıştım, bir sürüde kavga etmiştim”; “al işte bozuldu” diye serzenişte bulunuruz.

 

O kadar süre bekle, sonra da kısa zamanda bozulunca insan sinirleniyor. Açmış olduğunuz telefonun sayısını siz bilmezsiniz.

 

Bu yazıda denizli Renault sadık oğullarının araç kabulündeki çalışanlarının birisinin işin hakkını vermesinden dolayı dikkatimi çekmesi bu yazının yazılmasına vesile oldu.

 

Gözlemlediğim kadarıyla işinin ehli olması, kibarlığı, hoşgörüsü, nezaket kurallarına sadık oluşu, hangi müşteri olursa olsun mesafeli davranmasını bilen, işinin hakkını veren, kişilere aynı resmiyeti uygulayan, adını sonradan öğrendiğim Meryem hanım’dan bahsedeceğim.

 

Araçların bakım, onarım, tamirat servislerinde ilk karşılaştığınız kişinin davranış biçimleri, tavırları, konuşmaları sizi ya iter, ya da sizi şirketin müşterisi olarak yıllarca bağınızı devam ettirir.

 

Davranışının iticiliğinden dolayı başka bir markayı almamıştım. Cazip tekliflere rağmen.

 

Denizli Sadık Oğulları Renault servisinde araç kabul bölümünde işini yapan, çalışkan, öfkeden arınmış, nazik, olgun, vakur, oradan oraya koşturan Meryem Hanım hakikaten şirketler için mutlaka yeri doldurulması zor kişilerden birisi olarak görüyorum.

 

Meryem hanımı ne tanırım, ne de bilirim. Nerelidir, nerede doğmuştur bilmem. Araç tercihim olursa yine Renault ve Sadık Oğullarından almayı düşünürüm.

 

Tercim niçin Sadık Oğulları olur?

 

Çünkü çalışanlarının hepsi Meryem Hanım gibi de onun için.

 

Önceliğim “adam yerine konmaktır”. Slogan olarak müşteri memnuniyeti diyerek reklam yapanların, sonradan alınan malzemede sorun çıktığında farklı davranışlara muhatap olmuşuzdur. Ayrıca şirketlerde mevki ve makama göre karşılanılan yerlere tanık olmuşsunuzdur.

 

Bu tür davranışlara çok kızarım. Zengine farklı, orta sınıfa farklı davrananlara öfkelenirim. Müşterilerine standart davrananlara ise boynum kıldan incedir.

 

Araç kabul çalışanı Meryem hanımdan gerçekten çok memnunum. İşinin yoğun, tempolu, yorucu olduğunu düşünüyorum ve buna rağmen her telefona aynı ölçülerde, kısa, net cevaplarla müşteriyi bekletmiyor.

 

Servise aracınızın kabulünden, tamamlanmasına kadarda sizin adınıza takibini yapıyor. Teslimat için gereken evraklarınızı hazırlatıyor. Aracınızın tamiratının yapıldığına dair denemenizi de yaptırtıyor.

 

Devlet kurumlarında veya özel şirketlerde hep şikayetçi değil miyiz? Ben geleli saatler oldum. Oturuyorum, bekliyorum, sıram gelmedi, adam üç dakika olmadan işlemleri başladı diye?

 

Ama sizin kurumunuzun temsilcisi anlamındaki kabul elamanlarının tutum ve davranışlarının ne kadar önemli olduğunu görmek isteyenler, sıra ile işlem yapan kurumlarda ki, sıra esnasında ki hengâmeye bakabilirler.

 

Ülkemizin içinde iyi yetişmiş, değer yargılanırını benimsemiş, adalet duygusundan ödün vermeyen, işini yapan kişileri de takdir etmesini bilmemiz gerektiğini düşünüyorum.

İnsanımızın işlettiği kurumlar içinde işini hakkıyla yapanlar var. Denetimler sonucunda kimi firmaların neler yaptıklarını haber bültenlerinde izliyoruz. Bunu bizim insanımız mı yapmış diye de hayıflanıyoruz?

 

Şirket ismi geçince de, dünyanın sonu gelmiş, bunu yapacakları aklımın ucundan bile geçmezdi dediklerimizin çok olduğu dünyamızda, güvenilir şirketlerin olduğu gibi çalışanlardan değerli olduğunuzu hissettiren görevlilerde var.

 

Tıpkı Meryem Hanım gibi.

 

Denizli sadık oğulları Renault servisine küçük önerim olacak… Bugüne kadar yakın veya uzak tarihli haberler,  şirket hakkındaki görüşlerin asıldığı pano düzenlenilerek, müşterilerin bekledikleri salona asılabilir mi desem, haddimi aşmış mı olurum?

 

 

 
Toplam blog
: 375
: 678
Kayıt tarihi
: 12.07.08
 
 

Mehmet Şener 1964 doğumluyum, Burdur-Gölhisar'da yaşıyorum. Doğum yerim Burdur/Atınyayla . Lisans..