Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ocak '16

 
Kategori
Sinema
 

Bir emperyal askeri yaptığı kötülüğün farkına varırsa (Star Wars ve Avatar)

Bir emperyal askeri yaptığı kötülüğün farkına varırsa (Star Wars ve Avatar)
 

Vicdan denen şey insanı içinden kemirir. Yakın zamanlarda Arap ülkelerinde ve dünyada birçok savaş oldu ve savaşlar sürüyor. Belki de üçüncü dünya savaşı süreci içindeyiz. Her şey bir kıvılcımın çakmasını bekliyor. Askerler savaşıyor ama bir yandan siviller de zarar görüyor.

Şu Amerikalılar garip insanlar. Diyelim ki bir ABD askeri yaptığı işin kötü tarafının bilincine vardı. Ne yapardı?

Bugünlerde bir müzik parçasına takıldım. Ünlü Amerikan protest gruplarından Crosby and Nash, ikinci körfez savaşı sırasında yeni bir müzik yaptılar. ‘Lay me down to the river’, çevirisi, beni ırmağa yatırın.

Öldüğüm zaman beni ırmağa yatırın, belki bir kum tanesi gibi, akıntı beni alır, evime geri götürür.

Cennetle cehennem arasında bir yerde (yani iyilikle kötülük arasında) bir ruh bazen nerede olduğunun farkına varır ve nefesine yeniden hakim olmak ister.

Hayat bazen öyle zordur ki olanları, olacakları istediğiniz gibi şekillendiremezsiniz. Rüzgârı isteğinize göre bükemezsiniz diyor müzisyen. Bu askerler isteseler de istemeseler de sıraya sokulup savaşa sürülüyor. Birilerinin çıkarlarına hizmet ediyor. Ama kendi bilinçleri ve vicdanları var ve az da olsa bazısı düşünüyor.

https://www.youtube.com/watch?v=NgIDLSvnENM

Yıldız Savaşları dizisinin yedincisi de bu konu üzerinde. Bilinen beyaz üniforması içinde bir emperyal askeri katliam yapmayı reddediyor. Avatar da aynı konuyu işliyordu. O da yok etmesi için gönderildiği yerlilerin safına geçmişti. Bu filmler sinema yoluyla savaşlara karşı olmanın bir çeşit ifadesidir. Star Wars filmlerinin yönetmeni ve senaristi ABD’li George Lucas, ve Avatar’ın yönetmeni Kanadalı James Cameron bir yandan para kazanıyor, bir yandan fikirlerini dile getiriyorlar.

Bizde de buna benzer olaylar yaşanmadı değil. Gezi olayları sırasında bir kişi dizi dizi duran çevik kuvvet polislerine şiir okumuştu. Bir şey dememişlerdi ama bir tanesinin gözlerinden sicim gibi yaşlar inmişti. Yok mu bizde böyle yönetmenler? Haydi, beklyoruz.   

 
Toplam blog
: 153
: 18932
Kayıt tarihi
: 27.09.09
 
 

Antakya 1955 Doğumluyum. O.D.T.Ü. Mimarlık Fakültesi 1982 Mezunuyum. O zamandan beri firmalarda m..