Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Aralık '11

 
Kategori
Özel Günler
 

Bir Engelli adayının gözüyle

Bir Engelli adayının gözüyle
 

Aynı günde rastladım; yaşları boşa turlamış, küçücük cüsselerine…

Biri soğuk, kasvetli hastane koridorundaki sedyede; yüzü yaşını almış, bedeni ve uzuvları özü çekilmiş midye gibi kavruk…

Diğeri kendine inat gelişmiş küçük kız kardeşinin kucağında, parmağı ağzında, zamanda donmuş genleri mutasyona uğramış 17’lik bebeğin gazetedeki haberinde…

Olmayan, gelişmeyen organlarının eksikliğini fedakarlıklarıyla tamamlayan ebeveynlerinin gayretiyle yaşayan, madalyonun öteki yüzü kadar gerçek, zor hayatın özneleri ve yürek burkan yaşama asılma öyküleri…

Tüm heyecanlarının doğum masasında biteceğini düşleyenlerden kimisinin çeşitli olumsuzluklarla hayatı girdaplı bir maceraya yönelir; nur topu gibi engelli bir canı kucaklamanın sersemleten burukluğuyla bir bilinmezliğe savrulurlar… Sineye çekilip, yeni umutlara koşulur ciğerparelerini yaşatıp, hayata adapte edebilmek için…

Cüzdanı şişkince olanlara kolayca açılan yurt-içi, yurt-dışı tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinden satın alınan sağlık hizmetleri, araç ve cihazların masrafları fakirin dudağını uçuklatacak cinstendir. Yoksul, cahil, yol/yordam bilmez için engelleri aşıp engeline derman aramak deveyi hendek atlatmaktan zor gelir.

Engellilik; günlük yaşama katılmayı engelleyen, fiziksel işlevlerdeki sınırlılık halidir. Engelli bireyler içinde yaşadıkları toplumla bütünlük içinde yaşamakta güçlük çekerler.

Ülkemizde son iki nüfus sayımının ilkinde engellilerin belirlenmesine ilişkin birkaç soru sorulmuş, İkincisinde de daha ayrıntılı sorularla tespit edilme yoluna gidilmiş sonuç kamuoyuyla paylaşılmadığı için sağlıklı istatistiki bilgiler ışığında engelli vatandaşlarımızın sayısı bilinmemektedir.

ENGELLİĞİN OLUŞMA NEDENLERİ

Doğum öncesi:

Genetik nedenler, akraba evliliği, annenin karşılaştığı travma ve hastalıklar, bilinçsizce ilaç kullanımı ve ışına maruz kalmak, annenin alkol ve madde bağımlısı olması. Kötü ve yetersiz koşullarda yapılan doğumlar, travmalar, yanlış uygulamalar…

Sonradan oluşan engellilik:

İş ve ev kazaları, trafik kazaları, savaş, terör deprem ve benzeri tabii afetler…

Engelliliğin önlenebilmesi için; erken tanı, ilkyardım, erken müdahale, erken bakım ve koruma çok önemlidir…

Ayrıca engellilik işsizliğinde başlıca nedenlerinden birisidir.

Engelliler sosyal güvenlik şemsiyesi kapsamında korunmalı, hayatlarını idame için gerekli gelir desteği sağlanmalıdır.

Diğer ülkelerde de gözlendiği gibi ülkemizde de  yoksul kesimlerde daha çok engellilik durumu ne yazık ki mevcuttur.

Engelli çocuklarımızın okul öncesi ve zorunlu olarak alması gereken kesintisiz 8 yıllık eğitim ve öğretimi çok ihmal edilir. Engellilerin eğitiminde sorumluluk alacak meslek elemanları­­-özel eğitimci, rehber öğretmen, danışman, sosyal hizmet uzmanları-yeterli sayıda ve donanımla yetiştirilmelidir. Müfredat programları engellinin tür, derece ve kişisel özellikleri ve gereksinimlerine cevap verecek tarzda hazırlanıp esnek olmalıdır.

Engellilerin içinde yaşadıkları fiziksel çevre, ulaşım ve konut sorunları topluma katılmalarının önünde ciddi bir engel teşkil eder.

Yitirilen bir yeteneğin yeniden kazandırılması, yerine başka bir yeteneğin ikame edilmesi rehabilite merkezlerinde yapılır. Bu süreçten geçmeyen birey ailesine ve topluma yük olmaktan  kurtulamaz ömür boyu.

Yol, kaldırımlar, kamu alanları, park ve bahçeler, okullar, ulaşım araçları sosyal devlet ilkesi gereği engelli bireylerin kullanabileceği şekilde düzenlenmeli; gerekli yerlere rampalar, engelli asansörleri, park yerleri tanzim edilerek hayatları kolaylaştırılmalıdır.

Gerekli önlemler alınarak bilinçli bir toplum yaratıldığında eminim ki engellilik büyük bir oranda önlenecektir.

Hamiyet sever ve duyarlı kişilerin desteğiyle ayakta duran vakıf ve derneklerimize manüel ve akülü araba alınması için ayni veya nakdi bağış yaparak engelleri aşma azimlerini kamçılamalı, bizlerinde birer engelli adayı olduğumuzu göz önüne alarak yardımcı olmalıyız.

Unutmayalım engellilik bir kader değildir…

Var mısınız engelleri engellemek için el ele tutuşmaya ? …

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 64
: 325
Kayıt tarihi
: 25.11.11
 
 

Öğretmenin, öğrenmenin yaşı yoktur felsefesine inanan öğretmenim. Yıllarca okuyarak belleğimde ol..