Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ağustos '08

 
Kategori
Sinema
 

Bir Ertem Eğilmez filmidir

Bir Ertem Eğilmez filmidir
 

1965 Yılında Ajda Pekkan'ı merak eden bu filmi izlesin.


Eğer parası olsaydı belki de bugün Ertem Eğilmez diye bir yönetmenin çektiği o güzelim filimleri izleyemeyecektik. Çünkü, yapacağı film için yönetmene para bulamayan Ertem Eğilmez, "Param yok bari filmi ben çekeyim" demiş ve yönetmenliğe başlamıştır.

Bugün bile TV karşısına geçip özlemle beklediğimiz eski Türk filmlerinin bir çoğunu Ertem Eğilmez yönetmiştir.

Ertem Eğilmez'in alışılmış bir kadrosu vardı. Kemal Sunal, İlyas Salman, Münir Özkul, Adile Naşit, Halit Akçatepe, Ayşen Gruda... Bu samimi oyuncuların ortaya çıkardığı filimler de hep samimi olmuş ve izlediklerimiz bizden olmuştur. Hababam Sınıfı'nın klasikler arasında yer alması ise yine güçlü kadrosundan ve usta yönetmeninden dolayıdır. Daha sonra birçok adla serisi de yapılan ve yine Eğilmez tarafından yönetilen Rıfat Ilgaz'ın "Hababam Sınıfı" adlı eserinin ilk çekileni elbette en güzel olanıydı.

Bizler Eğilmez sayesinde Hababam Sınıfı, Şabanoğlu Şaban, Süt Kardeşler, Banker Bilo, Erkek Güzeli Sefil Bilo, Namuslu, Aşık Oldum gibi komedi türünün en güzellerini izleme olanağını bulduk. Ayrıca, Türk sineması İlyas Salman, Kemal Sunal, Şener Şen gibi usta oyuncalara sahip oldu. Bu sanatçılar elbet birgün ustalıklarını ortaya koyacak bir proje içinde olacaklardı, fakat Ertem Eğilmez bu süreci hem hızlandırmştır hem de en alt kadrodaki sanatçıya bile üst rol verme cesaretini göstererek sanatçıyı da yüreklendirmiştir.

1929 yılında doğan Ertem Eğilmez, komedi türü dışında Senede Bir Gün, Sürtük, Nilgün, Küçük Hanımefendi, Bir Millet Uyanıyor gibi filimleri de yönetmiştir. Bu filimler ya ikinci çekim olmuştur ya da yabancı filimlerin Türkçe uyarlaması olmuştur.

Metin Akpınar ve Zeki Alasya ikilisinin belki bu kadar tanınmış olmasının en önemli kişisi Ertem Eğilmez'dir.

Yine Ertem Eğilmez'in 1960'lı yıllarda yapmış olduğu "Helal Adanalı Celal" adlı komedi filmi, siyah-beyaz çekilmiş ve Öztürk Serengil, Vahi Öz, Ajda Pekkan, Necdet Tosun gibi sanatçılar yer almıştır. Filim hiçbir zaman güldürme özelliğini yitirmemiştir. Bugün bile filmi izlediğinizde Öztürk Serengil'in kişisel komedyenliğinin ve sanatçılığının ne büyük olduğunu görüyorsunuz. Vahi Öz'ün ne kadar usta olduğunu hayretle izliyorsunuz.

Bugün TV'lerde büyük bir zevkle izlediğimiz Ertem Eğilmez filimleri, samimiyeti, içtenliği, sıcaklığı ile izleyici topluyor. Çünkü, filimlerin geçtiği mekanlar hep bizim de içinde olduğumuz mekanlar. Sanatçılar hep bizden oyuncular. Yönetmen sanki hiç yönetmiyormuş gibi ustaca filmin akıp gitmesini sağlayan büyük usta. Çoğu zaman sanki bir mekana gizli bir kamera koymuşsunuz da o etrafda gelişen olayları çekmiş gibi doğal geliyor Ertem Eğilmez filimleri.

Hep o filimlerin tadını arar olduk. Ama artık Ertem Eğilmez yok, Kemal Sunal yok, Adile Naşit yok... Hayatta olanlar ise ellerini ayaklarını filim piyasasından çektiler.

Ne diyelim? Bize bunca filimleri izlettirenler ellerinize sağlık. Her filim izlediğimizde sizleri sevgiyle ve hasretle anacağız.

 
Toplam blog
: 278
: 3275
Kayıt tarihi
: 26.05.07
 
 

İstanbul'un Kadıköy ilçesinde doğdum. Bir daha da Kadıköy'den ayrılmadım. İstanbul Üniversitesi, Ede..