Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Aralık '07

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Bir festivalin ardından

Bir festivalin ardından
 

Uluslararası 8. Antalya Piyano Festivali, Fahir Atakoğlu-Sertap Erener konseriyle sona erdi.

Antalya’da düzenlenen bu yüz akı festivalimiz, hem Antalya’nın hem de ülkemizin kültür yaşamına önemli katkılar sağlamakta, kültürel birlikteliklere yol göstermekte. Önümüzdeki yıllarda gelişerek sürmesi, en büyük dileğim.

Piyano Festivali, Fazıl Say ve Moskova Vitüozleri konseriyle açılmıştı. http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=76237

Festivaldeki diğer konserlerle ilgili kısa notlarımı da siz okurlarla paylaşmak isterim.

* “Genç Yetenekler Konseri” Pazar ve gündüz saatlerine denk gelmesi, onları izleyebilme şansımı ortadan kaldırdı.Buğra Yüksel’i Antalya’da yetiştiği için önceden tanıyorum. Resitallerde dinledim. Katılan diğer genç piyanistler ve eserleri şunlardı;

İlter Vurucu
F. Liszt / Macar Rapsodisi No. 2
A. Scriabin / Etüd Op. 8 No. 12
Mozart–A.Volodos / Türk Marşı

Çağdaş Dönmezer
J. S. Bach / Prelüd-füg mi bemol minör, 1. Kitap BWV 853
L. van Beethoven / Sonat No. 27 Op. 90 mi minör

Buğra Yüksel
W. A. Mozart / "Ah vous dirai-je" üzerine 12 Çeşitleme, Do Majör K. 265
F. Liszt / Mephisto Valsi no. 1, S. 514
A. Babirov / Prelüd ve Scherzo

Vitaly Pisarenko
F. Liszt / Polonez No. 2, Mi Majör
İ. Stravinski / Petruşka Balesi’nden Üç Bölüm

* Iberia; Rosa Torres Piyanoda ve sahnede Lola Greco, dans resitalinde buluştu. Bu dans resitali, benimle birlikte bazı izleyenleri de hayal kırıklığına uğrattı. Müzik ve dansın niteliksizliği değildi gerekçemiz. Aksine tek tek değerlendirdiğimizde mükemmeldi de. Sahne çok sıkıcı ve program çok yavan geldi izleyenlere. Flamenko ritmini yakalayamadık bir türlü!

* ‘Saygun Gecesi’ de çok özeldi. Bu önemli müzik adamımızın 100. doğum yılının anımsanması ve festival izleyenleriyle anılması çok güzeldi. Misha Dacic ve Gülsin Onay’ın solist olarak katıldıkları bu özel konserde, Antalya Devlet Opera ve Balesi Orkestrası’nı ünlü şef Gürer Aykal yönetti. İlk bölümde Gülsin Onay op.76 sonatı, Misha Dacic’de prelüd seslendirdi. İkinci bölümde ise Saygun’un 1 no.lu Piyano Konçertosu seslendirildi. Onay, bu eseri muhteşem seslendirdi ve çok beğenildi. Hak ettiği alkışları da kendisini dinleyenlerden aldı.

* Ve festivalin tartışmasız yıldızı Aziza Mustafa Zadeh. Ben müziğini ilk kez bu festivalde dinledim. Her şey mükemmel; fizik yeterli, piyano virtüoz çizgide ve vokal. O kadar da güzel bir ses rengi. İzleyenler çok güzel bir akşam geçirdiler dersem, inanın abartmış olmam. Bu sempatik ve mahçup azeri, daha ilk andan itibaren salona tek başına hakim oldu. Kafkaslardan başlayıp Aşık Veysel’e değin ruhumuzu okşarken, Mozart’ı, D. Gillespie ve babası Mustafa’yı da unutmadı. Özellikle ses efektleri çok ilgi çekti ve defalarca ‘bir daha’ yaptı. Ancak bir şeyi çok yadırgadık;

Türkçe bilmesine rağmen konuşmalarını hep İngilizce yaptı.

Bir başka ilginçlik de izleyiciler içindi; sahneye sandalyeler yerleştirilerek seyirci alındı. Bu uygulama şaşırtıcıydı ama bilet ve davetiye bulamayanlar için sanatçı izni dahilinde yapılmış bir jestti aslında.

*Bach-Mevlana Simyacı. Bu dinleti bir değişiklikle ortaya çıktı. Katia ve Marielle Labeque kardeşler yerine programa dahil edilmiş. Özellikle yabancıların ilgi gösterdiği bu dinleti, Türk izleyenlerden yeterince ilgi görmedi diyebilirim rahatlıkla.

Dinsel müziğin ağırlıkta olduğu bu akşamın konukları, piyanistler Tuluğ Tırpan ve Christopher Hinterhuber’di.

*Rüya Taner ve Siiri Schütz festivalin bir başka konuklarıydılar. Birinci bölümde sahne alan Kıbrıslı piyanist Rüya Taner R.Schumann Op.12 Fantezi Parçaları ve Z. Kodaly, Marosszek Dansları’nı seslendirdi. Siiri Schütz de C. Debussy, Prelüdler ve F. Chopin, Op.58 si minör 3 no sonatı çaldı.

Sanatçıların çok iyi performans gösterdikleri bu programa, yeterince ilgi gösterilmediği düşüncesindeyim.

*Fahir Atakoğlu-Sertap Erener Bu konserde de sahneye izleyici alınmış. İzleyemediğim bu dinletide neler oldu bilmiyorum. Basına yansıyanlardan, konserin çok iyi geçtiğini, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in de bir kapanış konuşması yaptığını öğrendim.

Festivalden akılda kalanlar ve beklentilerim. (Öneri de denilebilir)

*Kadir Dursun Production'un, organizasyon konusunda katılımcılardan tam not aldıklarını düşünüyorum. Bilet ve davetiye karmaşası bu yıl numaralandırılarak çözülmüş.

*Konuk ve izleyicilere, hemen tüm konserlerde özel bir Kadir Dursun ilgisi gözlemledim.

*Sanat Danışmanı Fazıl Say başta olmak üzere, Kadir Dursun ve ekibine bu güzel etkinlik için, bir sanatsever olarak teşekkür borcum olduğunu düşünüyor...ve ödüyorum.

*Gelecek organizasyonlarda; piyanolu üçlüler, dörtlüler, beşliler beklediğimi iletmek, duyurmak isterim.

*Festivalin formatına uyar mı bilmiyorum ama, bir yarışma dahil edilmesi heyecanı da artıracaktır diye düşünüyorum.

Sonuç: Bir kültürel etkinlikte daha Antalya, ülkemizi çok iyi şekilde temsil etti.

Foto: Festivalin (kişisel değerlendirmem) yıldızı Aziza Mustafa Zadeh

 
Toplam blog
: 355
: 1099
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1960 Ankara doğumlu bir Çankırılıyım. İşimin burada olması nedeniyle, Antalya'da yaşamaktayım. Ti..