Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Temmuz '14

 
Kategori
Bilim
 

Bir Fikrim Var Yarışmasında kırılamayan şifre üreten programın hazin sonu!

Bir Fikrim Var Yarışmasında kırılamayan şifre üreten programın hazin sonu!
 

Bir fikrim var yarışması


13.07.2014 Pazar günü itibariyle ShowTv Ayazağa Stüdyolarında çekilen Bir Fikrim Var Yarışmasının bant çekimlerine babamla birlikte yarışmacı olarak katıldık. Projemizin adı Twitter.da güvenli iletişimdi.

3 sene önce Kırılamayan şifre üreten bir program yazmıştık. Beni tanıyanlar daha çok alışılmışın dışında bir astrolog olarak tanır ama ben aslında bir bilgisayar programcısıyım ve yazdığım programlar da alışılmışın dışında programlardır. Bu programın teorisi babam Oktay Haraççı'ya aittir. Kendisi benim gözümde dünyanın en iyi Yüksek Matematikçisi sayılır ve çözülemeyen bir çok teoremi çözen, açıklarını yakalayan (Benford teoremi, Zeta Fonksiyonu, vs ) ODTÜ mezunu bağımsız bir matematikçidir. Kenisine defalarca TÜBİTAK gibi kuruluşlara başvurmasını söyledim ama dinletemedim. Babamın söylediği şuydu "Beni ciddiye almıyorlar !"

Bu programın özelliği yazdığınız metni kimsenin (NSA National Security Agency bile) kıramayacağı bir şekilde şifrelemesidir. Bu program 2048 bit ve üzeri güvenlikli bir şekilde istediğiniz bir metni her dilde hatta Çince olsa bile şifreleme özelliğine sahiptir ve 3 seneden beridir de http://rsaleaks70.brinkster.net/secret.htm RSA Leaks (RSA açıkları) adı altında kurduğumuz internet sitesinden bedava download edilmektedir. Belki Işid bile download etmiştir ! :)

İşte 3 seneden beri herkes tarafından download edilebilen bu programı tanıtmak ve bir sosyal girişim ve sorumluluk projesi adı altında Bir Fikrim Var yarışmasına katılmak istedik ama tam 2 kere elendik. Bir Fikrim Var ekibi daha önce çekilen görüntülerle ilgili bir problem olduğu için bütün yarışmacıları 2. kere çekimlere davet etti. Telefonda bana söylenen kaybedenlere de bir teselli ödülü verileceği yönündeydi ama verilmedi.

Bizi elemelerinin sebebi yazdığımız programın ulusal güvenliği ilgilendirdiği için satılamayacağı ve satılamadığı için de bir ticari değeri olamayacağı yönündeydi. Sakın yanlış anlaşılmasın sayın jüri üyeleri (Onur Takmak, Fuat Sami, Baybars Altuntaş, Arzu Kaprol) aslında bize çok kibar davrandılar ama dünya kriptoloji tarihinde bir ilk olan bu yazılım programı için hiç olmazsa bir teselli ödülü verebilirlerdi. Böyle matematikçiler ve bilim adamları yurt dışında paraya para demiyorlar hiç olmazsa bir teşvik ödülü verilebilirdi. Örneğin 10 Ocak 2014 tarihinde Amerika'da NSA (National Security Agency - Ulusal Güvenlik Ajansı), RSA firmasına kendi geliştirdiği rastgele sayı üreten bir mekanizmayı kendi ürünlerinde kullanması karşılığında 10 milyon dolar ödemiş. (http://www.scmagazine.com/nsa-contracted-rsa-to-use-flawed-algorithm-leaks-reveal/article/326713/) (http://oktayegi.wordpress.com/2014/01/10/rsa-guvenlik-sisteminde-nsa-acigi/). Babam ve ben bu paranın 1000'de birine de razıyız. Acaba tek suçumuz Türkiye'de doğmak mı ?

Acaba jüriyi yeterince ikna edemedik mi ? Sarışın mavi gözlü olmam böyle bir programı yazamayacağım anlamına gelmemeli. Yoksa astrolojik olarak yıldızlarımız mı barışmadı ? Gerçekten de 13 Temmuz 2014 günü Güneşin Yengeçde, Satürnün Akrepde, Neptünün Balıkda, Plütonun Oğlakda kötü konumda olduğu bir gündü ve bir gün öncesi bilindiği üzere hem dolunay vardı hem de Temmuz ayının en olumsuz ve yoğun günüydü (ShowTv'ye diyemezdim ki bugün astrolojik olarak kötü başka gün gelelim. Sonuçta bu yarışmaya babamın hatrına katıldım. Daha başından bile bile lades dedim). Burada iletişimi simgeleyen Merkür ve sosyal konuları simgeleyen Venüs İkizler burcunda iyi konumda olsa da Plütondan olumsuz bir etki almaktaydık. Belki jüri üyelerinin Natal haritaları da bize olumsuz etki yaptı. Hatta babamın Merkürü biraz düşüktür o bile olumsuz bir etki yapmış olabilir. :)

Aslında görünür sebep bu yazılımın ticari yönünün olmayışıdır. Çünkü kırılamayan bir şifre teröristlerin elinde çok tehlikeli olabilirmiş ve satışı yapılamazmış. Yahu şifre dediğin kırılamaz olmalı kırılan şifreye şifre denir mi. Teröristler kullanıyorsa sen de kullan, iletişimde güvenliğine önem veren herkes kullansın. Bu programı yanlızca teröristler kullanacak diye bir şey yok ki. Doğru düzgün insanlar da kullanabilir. Örneğin elçilik görevlileri, devlet adamları, şirket Ceoları (Ticari sırlara karşılık). Sırf bir avuç terörist yüzünden bizim program Bir Fikrim Var yarışmasında çöpe gitti. Artık bir Fikrim Yok !

Bence bu yarışmaya Zaman Makinasıyla katılsaydık da yine kazanamazdık. Niye diyeceksiniz ? Zaman Makinasıyla çok paralar kazanılabilinir. Örneğin ileri bir zamana gitmek için adam başı 500Tl, geçmişe dönmek için 1000Tl alıp bu işi ticarete dökebilirsiniz. Ama Bir Fikrim Var Jüri üyelerine göre bu etik olmayabilir çünkü tarihi olumsuz yönde değiştirebilirsiniz, belki büyük büyük büyük babanızı bile öldürebilirsiniz. Bizimkisi de buna benziyor. Ya teröristler kullanırsa ! Anlaşılan bu ülkede şifrenin kırılanı makbul ! :)

Bakalım ShowTv'ye ait olan Skyturk360 4 hafta sonra yani 10 Ağustos Pazar günü veya seçimler yüzünden yayınlanmazsa 17 Ağustos Pazar günü elendiğimiz anı yayınlayacak mı ?

 
Toplam blog
: 621
: 1712
Kayıt tarihi
: 27.05.09
 
 

Herşey birbirini etkiler prensibiyle astrolojiyi bilimsel bir platforma taşımaya çalışmaktayım. Asl..