Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ekim '15

 
Kategori
Sinema
 

Bir film afişinin tevazu dolu hikâyesi

Bir film afişinin tevazu dolu hikâyesi
 

ÇEKO (1970)


 Dün gece (22.10.2015) değerli aktör Yılmaz Köksal'ı kaybettik.. Çocukken bir şehir efsanesi duyardık; Yılmaz Köksal Kırşehirli diye.. O, güleç yapısı ile eski filmlerin ve 1990'ların kült dizisi Kaygısızlar'da değişmeziydi. Muhtemelen şimdi pek çok yitirdiklerimiz gibi, pek çok methiyeler düzülecek arkasından..

Ama ben şimdi; Yılmaz Köksal'ın sadece sinemada değil de, pek çok iş kolunda çalışanlara örnek bir tevazu hikayesini paylaşmak istiyorum.

ÇEKO; sinema tarihiyle ilgilenmeyenler dışında, pek de kimsenin hatırlamadığı, Yılmaz Köksal'ın ilk başrolünü oynadığı 1970 yılında çekilmiş (yapımcısının pek de mühimsemediğinden) siyah-beyaz bir western filmi.. Film; o yıl yapım şirketi Erman Film'in aynı dönemde çektiği Kezban Paris'te filminin onda biri bütçesine sahip olmasına rağmen sinemalarda büyük iş yapıyor ve daha önce yardımcı oyuncu olarak seyircinin karşısına çıkan Yılmaz Köksal'ı bir starlaştırıyor.

Film gösterime girmeden afişi hazırlanıyor. Afişte büyük puntolarla Yılmaz Köksal adı yazılırken, filmin diğer oyuncuları Ahmet Mekin ve Erol Taş'ın adları da hemen Yılmaz Köksal'ın altına ve adet olduğu üzere daha küçük puntolarla yazılıyor.


 Yılmaz Köksal afişi görüyor ve itiraz ediyor; "Benim adımı Ahmet (Mekin) ağabey ve Erol (Taş) ağabeyden büyük ve üstte yazmışınız" diye.. Afişi yapan şaşırıyor; "Başrol oyuncusu sensin, o yüzden senin adın üstte ve daha büyük yazıldı" diye.. Yılmaz Köksal, kabûl etmiyor; Ahmet ağabey ve Erol ağabeyin adlarından önce ben kendi adımı yazdırmam diye.. Başka aktörlerin, aktristlerin kendi adlarını afişte cetvelle ölçtüklerini ve bir kaç santim diğer başrol oyuncusundan küçük olduğunu fark edince kıyameti koparttıklarını anlatsalar da, Yılmaz Köksal'ı ikna edemiyorlar; ben afişte adımı Ahmet Mekin ve Erol Taş'tan üstte ve büyük yazdırmam diyor.

Ve belki de sinema tarihinde ilk kez, bir başrol oyuncusunun ve diğer oyuncuların adları oynadıkları filmin afişinde yer almıyor.

Ruhun şâd olsun Yılmaz Köksal, cennette senin gibi tevazunun şahikalarından olan hemşehrilerin Neşet ustaya, Muharrem babaya selam söyle..



- Nedim Yüksel ÇAKIR

www.twitter.com/yukselcakir

www.facebook.com/nedimyukselcakir

 
Toplam blog
: 37
: 1946
Kayıt tarihi
: 28.01.12
 
 

Klinik Psikolog (Ankara) Aile Danışmanı Fenerbahçe Kongre Üyesi www.twitter.com/yukselcakir  ..