Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Temmuz '14

 
Kategori
Fotoğraf
 

Bir fotoğraf sanatçısı Ara Güler

Bir fotoğraf sanatçısı Ara Güler
 

Ünlü fotoğraf sanatçısı Ara Güler...


Millet Sanatçılarımıza yeri gediğinde saygı göstermek zorundayız. Aslında insan olamanın, uygar olmanın belki bir gereğidir. Sanatçılarımız deyince sinema sanatçısı, senarist, resim, fotoğraf sanatçısı, heykeltıraş, müzisyen, sporcular, roman, öykü, şiir, deneme, gazeteci, fıkra, Tiyatro yazar ve oyuncuları güzel yazı yazan hattalar aklıma geliyor. İşte ünlü fotoğraf sanatçısı Ara Güler’ de bunlardan biridir.

Bugün bir iki gazeteyi karıştırırken verilen haberler arasında İstanbul’u değerli objektifinden çıkan fotoğrafları bizimle paylaşan ve bütün dünyaya tanıtan ünlü fotoğraf sanatçısı İstanbul Boğaziçi Üniversitesi tarafından Ara Güler’e teknik ve sanatsal niteliği yüksek başarı fotoğraf çalışmaları, Türkiye’nin tarihini ve gündelik yaşamını tüm dünyaya tanıtmış olması sebebiyle fahri doktora unvanı verdi.

Ara Güler, doktorasını Boğaziçi Üniversitesi Rektörü  Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu’nun elinden alan Güler,” Bu benim 3. Fahri doktora, takımı topladık” diyerek duruma mizahi üslupla yaklaştı. Bu tür şeylerin hoşuna gittiğini belirten Güler, kendisini düşünenlere teşekkür etti. Güler’in dünya vatandaşı olduğunu söylemesine rağmen İstanbul denilince akla ilk gelen  ilk isim olduğunu  söyleyen Rektör Babarosoğlu'da, bu unvanı onu vermekten gurur duyduklarını dile getirdi. Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall Salonunda yapılan törene “ Ara Güler Benim Belleğim” diyen ünlü romancı Orhan Pamuk'da hazır bulundu.

Ünlü sanatçı O. Pamuk: Ara Güler’in fotoğraflarının kendi İstanbul’u olduğunu, onun  fotoğraflarında İstanbul’un hem ne kadar değiştiğini, hem de ne kadar aynı kaldığını gördüğünü anlattı.. Ünlü yazar Orhan Pamuk, “Ara Güler’in fotoğraf arşivi İstanbul Görsel hazinesidir. Onu ödüllendirmek kolay, fakat önemli olan donun arşivini nasıl değerlendireceğimizdir. Onun 700 binden fazla fotoğraftan oluşan fotoğrafar arşivi koca  şehir İstanbul’un hazinesidir “ diyerek sözlerini tamamları. Ayrıca Ara Güler’in fotoğraflarından oluşan sergisi 31 Temmuz’a kadar Boğazici Üniversitesi'nde açık olacağını söylediler.

Sanatçılarımıza aslında yaşarken değer vermeliyiz. Onlar yaşarken bu anı görmemelidirler. Onun bu fotoğraf  sanatçılığı yanında yüzlerce ödülü vardır. Bunlar  arşivlerimizde sadece bir köşede kalmamalıdır. Ara Güler ‘in bu eserleri onun adına yapılacak bir müzede koruma altına alınmalıdır. Gelecek kuşaklar Ara Güler’i örnek almalıdır. A. Güler milli değerlerimizdendir.  A. Güler dünya çapında Türkiye ‘nin ve Türk sanat dünyasının yüz akıdır. Sevgili  Ara Güler’e sağlıklı yıllar diliyor, selam ve saygılar sunuyorum. Soyadımı taşıdığı için ayrıca onunla gurur duyuyorum.  

 

Abdülkadir Güler 

22.07.2014- Söke 

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..