Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Şubat '15

 
Kategori
Futbol
 

Bir futbol adamı, Hakkı Olaç.

Bir futbol adamı, Hakkı Olaç.
 

Hakkı Olaç'ın hakem kartı


Adı : Hakkı Olaç
 
Vazifesi : Futbol Hakemi
 
Beden Terbiyesi İstanbul Bölgesi, 1952-1953 sezonu için 'Vazifelilere mahsus spor müsabakalarına giriş kartı' tanzim ederken, 282 no'lu kartı da Hakkı Olaç'a vermiş.
 
Sahaflardaki sandıklardan çıkıp da, öykülerimde başrole kurulanlardan biri olmaya aday bir 'obje'.
 
Eski spor dergileri, ajandalar, yıllıklar, konularına göre tasnif edilmiş bir şekilde her an elimin altında dururlar.
 
Ancak ne var ki, daha çok futbolcuları aramaya alışık olduğum için, bu kez bir hakemin karşıma çıkmasından dolayı ilk önce bocalar gibi olsam da, biraz uğraştıktan sonra değişik şeylere ulaşacağımı da hissederek iyice keyifleniyorum.
 
Tarih 3 Kasım 1940. Hakkı Olaç, Galatasaray'da top oynuyor. Hani oynuyor dediysem de, sadece o gün, Galatasaray'ın Topkapı'yı 3-1 yendiği maçta Gündüz Kılıç'ın takım arkadaşı olarak forvet mevkiinde karşımıza çıkıyor ve 62. dakikada da takımının son golüne imza atarak spor tarihine geçiyor. İşte hepsi bu. Bu tarihte Olaç için Galatasaray defteri, açıldığı gibi hızla kapanıyor.
 
''Neden?'' diye düşünmeden edemiyorum. Bir futbolcu koskoca sezonda neden sadece bir tek maçta oynatılır ve üstelik o maçta bir de gol atmışsa, kendisine başka şans verilmez?
 
Bu kısmı, ileride konuyla ilgili bilgi sahibi olanların ilave yapabilecekleri şekilde açık bırakarak, tarihe not düşüyorum. 
 
Belki benim ulaşamadığım verilere erişebilenler, öyküye yapacakları katkılarla, bütünü daha anlamlı ve lezzetli kılabilirler.
 
Biz şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Hakkı Olaç'ı bir sonraki sezon Kasımpaşaspor'da görüyoruz. Aynı şekilde, sonraki ve daha sonraki sezonda da. 
 
Hakkı Olaç 3 yıl Kasımpaşaspor'da top koşturuyor ancak, sezon başına oynadığı maçlara baktığımız zaman, 3 yılda toplam sadece 17 maçta görev aldığını görüyoruz ve 17 maçta attığı gol sayısı da yalnızca 3.
 
Kasımpaşaspor formasıyla attığı 3 golden bir tanesini de 1943-1944 sezonunda Galatasaray'a karşı atıyor. Eskiden Galatasaray'da takım arkadaşı olan Gündüz Kılıç ile bu kez rakip takımlarda sahaya çıkıyorlar. Eski dostların her ikisi de bu maçta birer gol atsalar da Gündüz Kılıç'lı Galatasaray, Kasımpaşaspor'u 3-1 yenmeyi başarıyor.
 
Futbolculuk kariyerindeki son maçında da sahada yine Galatasaray var. Ancak bu kez Hakkı Olaç, bir kez daha Kasımpaşaspor adına ter döküyor. Bir sene önce Galatasaray'a gol atmış olmanın verdiği özgüven ile Galatasaray kalesine yüklense de bu sefer gol atmayı başaramıyor ve 3 Aralık 1944 tarihinde Galatasaray'a 4-0 yenildikleri maçın 72. dakikasında da kırmızı kart görerek sahalara, 'futbolcu olarak' veda ediyor. 
 
Hakkı Olaç aradan 4 yıl geçtikten sonra 16.10.1948 tarihinde İnönü Stadı'nın yeşil çimlerine geçmişten farklı olarak, siyah giysileriyle 'hakem' olarak çıkar. Sahada İstanbulspor ve Beşiktaş vardır. İstanbulspor sezon başındaki bu maçta Beşiktaş'ı, Şeref Sırma ve Niron Tophan'ın golleriyle 2-1 yener. Beşiktaşlı Şevket Yorulmaz'ın golü ise takımına puan kazandırmaya yetmez.
 
O yıl Şükrü Gülesin ve Süleyman Seba'nın da içlerinde olduğu Beşiktaş'ın başında Antrenör olarak Giuseppe Meazza vardır. 
 
Bu isim, Milano'dan yayınlanan İnter Milan maçlarında spikerlerimizin yaptıkları anonslarda kulaklarımızda   yer etmiştir.
 
''İyi günler sayın seyirciler, Avrupa Şampiyonlar Ligi'nden, İtalya'nın Milano kentindeki Giuseppe Meazza Stadı'ndan iyi günler diliyoruz. Bugün İnter Milan....'' diye başlayıp devam eden anonsların yapıldığı stat olan San Siro'ya da, 1979 yılındaki ölümünün ardından isminin verildiği meşhur İtalyan futbolcu, teknik direktör olarak da yurt dışında ilk kez olarak Beşiktaş'ı 1948-1949 sezonunda çalıştırmıştır.
 
İstanbulspor'un Beşiktaş'ı yendiği maç dışında spor tarihimizde Hakkı Olaç'ın hakem olduğu başka bir maçın kaydı daha yoktur. Beşiktaş o yıl sezon sonunda Galatasaray'ın ardından 2 puan farkla ligi ikinci olarak tamamlar.
 
 
Hakkı Olaç belki o yıl şampiyonu belirlemiş ve Giuseppe Meazza'nın da en azından ülkemizdeki antrenörlük süresini belirlemiştir ancak, ülkesine dönen İtalyan teknik direktör takımındaki oyunundan memnun olduğu Şükrü Gülesin'in de bir süre sonra SS Lazio'ya  transferine vesile olmuştur.
 
Ertesi yıl Hakkı Olaç'ı futbol sahalarında artık gerçekten de son kez görürüz. 
 
1949-1950 sezonuna Emniyetspor Teknik Direktörü olarak başlar Olaç.
 
Fikstür sonucunda ilk iki hafta başında bulunduğu Emniyetspor ; Beşiktaş ve Galatasaray ile karşılaşacaktır.
 
Beşiktaş'ın İstanbulspor ile oynadığı maçta hakemlik yaptıktan neredeyse tam bir yıl sonra, bu kez Beşiktaş'ın rakibinin başındadır. Süleyman Seba 1 ve Şükrü Gülesin de 3 gol atarlar, bir önceki yıl belki de kendilerini şampiyonluktan eden maçın hakemi Olaç'ın başında olduğu Emniyet Spor'a.
 
9 Ekim 1949 tarihindeki maçın 5-1bitmesinin ardından ikinci hafta maçı da Galatasaray iledir.
 
İlk kez formasını giydiği, ilk (ve tek) golünü attığı, sonra rakip olarak eski takımına karşı önce gol atıp bir sonraki yıl da kırmızı kart görerek zorunlu olarak 'jübile' yaptığı, eski arkadaşı Gündüz Kılıç'lı Galatasaray'ın karşısına bu kez de Emniyetspor Teknik Direktörü olarak çıkmak vardır Olaç'ın kaderinde.
 
Gündüz Kılıç eski takım arkadaşının başında bulunduğu Emniyetspor ağlarına iki gol bırakır. 
 
15.10.1949, Türk Futbol Tarihi'nin resmi kayıtlarında Hakkı Olaç ismine erişebildiğim son gündür. Futbolculuk hayatı nasıl bir Galatasaray maçı ile sona ermişse, Teknik Direktörlük yaşamı da yine bir Galatasaray maçı ve eski dost Gündüz Kılıç'ın golleri ile nihayete erer.
 
Bir daha da Hakkı Olaç ismine, yukarıda size sunduğum giriş kartı hariç, hiçbir yerde rastlayamayız...
 
 
Toplam blog
: 344
: 1122
Kayıt tarihi
: 22.07.09
 
 

Okur yazarım. Okur yazarlıktan kastım, okuduklarımı yazmamdır ki, bu yazılarımı genellikle 'kitap..