Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ocak '14

 
Kategori
Futbol
 

Bir garip Bruma transferi

Gaziantepspor Galatasaray’dan Dany ve Bruma’yı kiraladı.

Gaziantepspor yöneticisi Levent Kızıl, Dany’de herhangi bir opsiyon maddesi bulunmazken Bruma’nın “satın alma opsiyonlu” olarak kiralandığını ifade etti. Aynı Kızıl, açıklamalarını “bu şekilde Galatasaray’a yardımcı olduk, her takımın böyle davranması gerekir.” diyerek bitirdi.

Hatırlamak gerekirse Galatasaray Dany’i 2 sene önce Gaziantepspor’dan 3.3 milyon bonservis bedeli ödeyerek transfer ederken, Bruma için Sporting Lizbon’a tam 12 milyon avro ödedi.

Dany zaman içinde kötü performansı nedeniyle gözden düştü, “sezon sonu alım opsiyonlu” olarak kiraya verilen Bruma ise Tokatspor maçında aldığı darbe ile sezonu kapattı.  

İlk yarı performansı beklentinin altında kalan Galatasaray devre arasında Hajrovic ve Alex Telles’i kadrosuna dâhil etti fakat yabancı sınırlaması nedeniyle bu futbolculara lisans çıkartılamadı.

İkinci haftanın ilk maçında da sarı kırmızılılar puan kaybedince gözler biraz daha karartıldı Riera’ya alacaklarına istinaden bir para ödenerek, Amrabat da Malaga’ya kiralanmak suretiyle yabancılar için iki kontenjan açılmış oldu.

Bunun ardından Gaziantepspor’un Galatasaray’dan iki oyuncu kiralaması ile sarı kırmızılıların eli iyice rahatladı fakat bu işlem bir dolu tartışmayı da beraberinde getirdi.

Tartışmalı bu konunun tartışılmayacak tarafı Bruma transferinin “sahte” bir transfer olması. Bir başka deyişle ne Galatasaray bu futbolcuyu kiraya vermek ne de Gaziantepspor onu kiralamak isterdi fakat Galatasaray’da haddinden fazla Gaziantepspor’da da sınırdan az yabancı futbolcu olunca bu transfer gerçekleşti.

Bu açıdan bakıldığında işlem için bir “kazan-kazan” tanımı yapılabilir fakat biraz daha detaya inmek gerek.    

Öncelikle hiçbir takım sakatlık nedeniyle sezonu kapatmış bir futbolcuyu sezon sonuna kadar kiralamaz. Bunu kulübün herhangi bir menfaati olmadan yapan başkan ve yönetimin anında istifa etmesi gerekir. Eğer ortada bir çıkar varsa da bu o zaman bu iş Kızıl’ın dediği gibi bir yardım değil alışveriş olur.

Bu işten Gaziantepspor’un çıkarı muhtemelen Dany’i bedelsiz olarak kiralamak oldu. Hatta iki sene öncesi ile birlikte düşünüldüğünde Gaziantepspor, maaşını vererek oynattığı futbolcusunu hatırı sayılır bir ücret karşılığı satmış, fakat sonra aynı futbolcuyu, yine sadece maaşını ücretini ödeyerek oynatma fırsatı yakaladı.

Bu durumun zararı Gaziantepspor’un ligdeki rakiplerinedir. Çünkü kendilerinin böyle bir olanağı yokken Gaziantepspor'un Dany gibi bir futbolcuyu bedelsiz olarak transfer edebilmesi her şeyden önce eşitsizlik.

Galatasaray açısından da işin sakıncası yine rakipler açısından. Galatasaray’ın rakipleri yabancı sınırlaması nedeniyle kımıldayamazken Galatasaray adeta on iki yabancı hakkı elde etmiş gibi hareket edebiliyor.

Bu nedenlerden dolayı Avrupa’da olsa asla izin verilmeyecek bu işlem ülkemizde hatta federasyonun desteğiyle gerçekleşiyor.

İşin en kötü yanı da dürüst olamamak ve yapılan işe bahane bulmak adına adeta karşındakini saf yerine koymak. İşin yardım boyutu bir tarafa, bir de bu işleme “milli servet” kulpu takanlar var; Galatasaray’ın ödediği milyon dolarlar çöpe gitmesin diyerek. Eğer düşünülen gerçekten Galatasaray’ın ve dolayısıyla bu ülkenin parası olsaydı bu işe hiç kalkışılmayarak, yeni transferlerin ve yeni harcamaların önü açılmazdı.

Can.nizamoglu@gmail.com     

 
Toplam blog
: 788
: 1417
Kayıt tarihi
: 11.11.07
 
 

Çoğu çocuk gibi ben de futbolcu olmak istedim, olmadı. Bu oyundan kopmamak adına üniversite yılla..