Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Temmuz '08

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Bir garip petrol, aynanın diğer yüzü..

Bir garip petrol, aynanın diğer yüzü..
 

Petrol fiyatları geçen sene tahminimiz yönünde ilerliyor. Bu sene 100 USD nin altını görmeyecek velhasıl. İşin içerisinde ne petrol üretiminden kaynaklı problemler nede hedge fonlarının petrole olan yatırımları var. Uygulanan bu sistemtamamen ABD destekli.

Arabistan'daki arap şeyhi El-farad bundan 3, 4 sene önce sattığı petrolün variline 50 USD istiyordu. Sattığı petrolden yaptığı tahsilatı yine en güvendiği liman olan Amerikan bankalarına, hisse senetlerineyatırıyordu.

Peki durum değişti mi?

Bariz değiştiğinden söz edemeyiz. Belki abd hisse senetlerine yatırım yapmıyorlar en fazla. El-farad şu an sattığı her varil petrol için dünyadan 140 USD emiyor. Emilen bu para nerede? Suudilerin en yakın dostları amerikan bankalarında bir kısmı avrupa bankalarında. Çark aynen böyle sürüp gidiyor.

Petrol yükseldikçe USD, EUR karşısında değer kaybediyor, USD değer kaybettikçe petrol yükseliyor. Sırt sırta verip muhtemel amerikan ekonomik durgunluğunu önlemeye çalışıyorlar. Bir taraftan ekonomisine balta vuran tutsat sistemindeki açıkları kapatmak için para basan ABD ekonomisi, diğer taraftan İran ile kelime oyunlarıyla bu çarkı yağlıyor, yağlanan bu çarkla petrol yeni zirvelere taşınırken ekonomiyi düzeltmek için basılan bu paralar petrol vasıtasıyla ve suudi yardımıyla sistemden geri çekiliyor. Yani Amerika dünyayı kullanarak sistemini düzeltmeye çalışıyor.

Bu çark sürüp giderken dünyada yer yerinde oynuyor. Dünyadaki merkez bankaları içerisinde en fazla USD rezerve sahip Çin merkez bankası kara kara düşünüyor. Parası pul oldu çünkü iki sene önceye göre. Dünyanın süper dış fazlası veren ülkesi dizlerinin üzerine çökmek üzere. Yakın zamanda verdiği dış fazlalarıda mumla arayacağa benziyor. Sistemindeki rezervler dolaylı olarak Amerika tarafından emiliyor. Topla tüfekle fethedilemeyen rezervler petrol oyunuyla buharlaştırılıyor.

Sadece Çin'den mi buharlaşıyor bu dolarlar? Kesinlikle hayır tabiki. Rezervinde dolar olan tüm ülkeler iki sene önceye göre birazdaha fakirleşmiş durumda. Ülkelerin saadetleri Amerikan çıkarına mahkum olmuş durumda. Kolay kolayda sonlanacak gibi görünmüyor...

 
Toplam blog
: 7
: 824
Kayıt tarihi
: 22.03.07
 
 

Şebinkarahisar doğumluyum. Pertevniyalli olmaktan, İTÜ'lü olmaktan, Şebinkarahisarlı olmaktan gur..