Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ekim '09

 
Kategori
Edebiyat
 

Bir gezi nedeniyle: Yurtdışına gitmek için (2)

Önce bunları yazmam gerekirdi, yine de aklıma gelmişken size bu konuda biraz bilgi vermek istiyorum. Yurtdışına gitmek öyle kolay değildir. Ha dedin mi gidilmiyor, hele bu ülke İngiltere olursa? İyice düşünmek gerekir. Ben hazırlıklarımı Aralık 2005”te bitirmiştim. O günlerde benden İstenen Belgeler: Önce İngiltere’den bir yakınınız sizi davet edecek, pasaport, maaşınız, nerden maaş alıyorsunuz? ( maaş bordosu), bankada paranız var mı, yok mu? Varsa miktarı, evinizin tapusu, arabanız varsa oto ruhsatnamesi, bağ, bahçe, arsa, bunların da noterden tasdikli tapusu, ikamet belgesi, memur iseniz almış olduğunuz belgeler, ( teşekkür ve takdirnameler), gideceğiniz yerde sizi davet edenin açık adresi, telefonu, faksı, evi, oturduğu semt veya mahallesi, evinin kaç odalı olduğu dahi soruluyor. İki vesikalık fotoğraf ( fotoğraflar renkli, arkası beyaz olacak ), bütün bu belgelerle birlikte vize işlemleri için ilgilenen birimlere gönderilecek. Bunlar bittikten sonra vize alıyor ve biletiniz hazırlanıyor. Tabi gidiş sırasında bagajlarınızda kontrolden iyice geçtikten sonra uçağa binebiliyorsunuz. Bizler bu işi, yani bu belgeleri hazırlarken söz yerinde ise, bize adeta posteki (affedersiniz) saydırdılar, sıkıca bagaj -çanta v.s. kontrol edip, küçük çantamda ufak bir çakı ve perma tik vardı, onu dahi kabul etmediler. Alıp bir başka vatandaşa verdim. Diyeceğim şu ki kontroller çok sıkı yapılıyor. İlk gidenlere aman dikkat diyorum… 14 Nisan 2006 Cuma günü saat 10.30’da İzmir Adnan Menderes Hava Limanından kalktıktan sonra İzmir, İstanbul, Edirne, Bulgaristan, Romanya, Belçika, Yugoslavya; Almanya ve Fransa topraklarından sonra saat 15. 30 da Londra Hava Limanı’na indik. Yolculuğumuz beş saat sürmüştü. London’a inince saatlerimizi iki saat geriye aldık. Diğer gezi izlenimlerine geçmeden önce biraz da İNGİLTERE hakkında kısaca bilgi vermek istiyorum.
İNGİLTERE: İngiltere, Avrupa’nın kuzey batısında bir zengin ülkedir. Resmi adı uluslararası Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı olarak geçer. Büyük Britanya birçok takımadalarından meydana gelmiştir. İngiltere, kuzeyde Atlas Okyanusu, Güneyde Manş Denizi, Doğuda Kuzey Denizi ile çevrili büyük bir adadan ibarettir. Britanya Adaları üç kısma ayrılıyor.Kuzey İrlanda, Birleşik Krallığı oluşturan İngiltere ve Galller Bölgesi..Galler Bölgesinde ( Wales) ve İskoçya yer alır.İngiltere’nin yüzölçümü 244.023 km2. Nüfusu kesin olmamakla beraber 110 milyon civarındadır. Başkenti Londra (london) olup dili İngilizce, dini Protestan ve Katolik’tir. Para birimi sterlindir. Londra’nın nüfusu 15 milyondur. Ülkede nüfus yoğunluğu oldukça yoğun olup kareye 240 kişi düşmektedir.İngiltere, doğal koşulları bakımından tarım bakımından pek gelişmemiştir.Ancak sanayi bakımından Avrupa’nın önde gelen ülkelerinden biridir. Bol yağışlı ve serin, yumuşak bir iklimi vardır. Enerji kaynakları bakımından ülkedeki olağanüstü kömür bolluğu Büyük Britanya sanayının gelişmesinde bu sağlıklı kaynakları sayesinde uzun süre ayakta kalmasını başarmıştır. İngiltere Ticaret konusunda da önemli bir durumdadır.

Genel olarak alışverişle yarışan İngilizler, dış Ticaret onlar için vazgeçilmeyen bir gereksinmedir. Kendi besin maddeleri olan( Buğday, meyve, et, şeker, tütün, çay) ve ham madde gibi ürünler( dokuma, petrol, demir merali. aliminyum, bakır, çinko, v.s.) ihtiyaçlarını karşılamak için giderek artan oranda mamul madde ( kumaş, makine, elektrikli gereçler, kimyasal ürünler geliştirip satmak zorundadır.( 1 )

Büyük Britanya ülkesi ortak pazara girmesinden sonra alışveriş giderek artmış adı anılan öncü devletler arasında yer aldığı görülmektedir. İç ulaşımı yurdu baştanbaşa sarmış, deniz yolları da aynı ölçülerde gelişme imkânı sağlamıştır. İngiltere’de 330.000 km. bulan yol ağı sık olmakla birlikte fazlasıyla dolambaçlıdır. Geniş, görkemli otobanları vardır. Koca ve tarihi köprüleri vardır. Demir yolları trafiği seyrektir. Deniz yolları aynı ölçülerde büyük olup dünyanın üçüncü büyük filosuna sahiptir. London (Londra) bugünkü görünümü ile dünyanın önemli büyük ticaret merkezlerinden biridir.London’un iki büyük hava limanı vardır..Bunlardan biri HEATHROW ve diğeri GATWİCK’tir. Dünyanın her ülkesine yolcu taşıyan uçakları vardır..İngiltere Hava Limanında bir tanıdığınız veya Türkçe bilen biri olmazsa yanınızda, kaybolmamak elden değildir.LONDON HAVA LİMANINA indiğimizde bereket versin İzmir’de bizimle birlikte binen bir genç vardı. LONDON’da yüksek tahsilini yapıyormuş. Bize tercümanlık yaptı. Oğlum Mustafa’yı görünceye değin… Çünkü inerken de iki üç yerde bizden bir şeyler istediler. Pasaport, davetiye ve “kimin evinde kaç gün kalacaksınız, dönüşünüz ne zaman “diye? Bir sürü soru sordular. Bu işlemleri yapanlar Hava Limanında görevli memurların çoğu Afrikalı idi. Kara üzüm gibi siyahtılar, ancak samimi, sıcak ve yüzleri güleçti. Bize sıkça Wolcome To London” yani Londra’ya hoş geldiniz “ bizde tenkiyo” teşekkür ederiz” diyorduk…London Hava Limanı mahşer gibi kalabalık, ana, baba günü. Bir tanıdığınız yoksa veya İngilizce bilemezseniz çok zorluk çekersiniz. Bir dilin ne denli önemli olduğunu şimdi daha iyi anlıyorum. Atalarımız gereksiz yere dememişlerdir :” Bir dil bir insan, iki dil iki insan” diye…
 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..