Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ekim '15

 
Kategori
Yurtdışı Tatil
 

Bir gezinin düşündürdükleri (1)..Sırbistan

Bir gezinin düşündürdükleri  (1)..Sırbistan
 

Ülkemizde yaşanan son olaylar bir çoğumuzun yazma zevkini de köreltti.  Her günkü şehit haberleri ve siyasetçilerin oy peşinde koşmalarını  takip ettiğimiz sürece huzura kavuşmamız mümkün değildi. Bu durumda ya ıssız bir yere gidip, her şeyden uzak yaşayacaktık veya bir süre yurt dışına çıkıp Türkiye’de yaşananlarla ilgimizi kesecektik.  Tercihimizi,  parçalanmak istenen bir ülkeden uzaklaşarak, daha önce parçalara bölünmüş diğer ülkeleri gezmekten yana kullandık.  Evet eski Yugoslavya’dan söz ediyorum. Burada olmadığımız sürece Sırbistan, Bosna Hersek, Karadağ, Arnavutluk ve Makedonya’yı gezme fırsatını bulduk.  Daha önceleri Yugoslavya bayrağı altında bir kardeş gibi yaşayan insanların politikacılar yüzünden nasıl birbirlerini öldürdüklerini, boğazladıklarını, orada yaşayanların bizzat ağzından dinleyerek öğrendik. Bu tip gezilerde, ülkelerin coğrafi bölgelerini gezerken, Tarih’ten de uzak kalamıyorsunuz. Bu gezide Tarih bilgilerimizi tazelerken,  bilmediğimiz bazı detayları da öğrendik. 500 yıldan fazla Osmanlı hakimiyetinde olan bu bölgelerin nasıl alınıp, nasıl kaybedildiğini, bir kere daha o bölgeleri gezerek yerinden öğrendik. 

Milliyet blog olmasaydı, herhalde bu geziyi bir günlük şeklinde yazmazdım ve bu yaşadıklarımızın büyük bir kısmını da zaman geçtikçe unutabilirdik. MB sayesinde de fotoğraflarla birlikte bu geziyi detaylı olarak birkaç bölüm halinde paylaşmak istiyorum. Belki bu blog o bölgelere gitmek isteyenler için de bir kaynak olabilir.

&&&&&

İlk durağımız Sırbistan’ın başkenti Belgrad oldu. Hemen söyleyeyim, gittiğimiz bu 5 ülke de Türklere vize uygulamıyor. Pasaportunuzu gösterip, elinizi kolunuzu sallaya sallaya bu ülkelere giriş yapabiliyorsunuz.  

Sırbistan’la Osmanlı arasındaki ilk temas 1. Kosova savaşı sırasında olmuş. O savaş sırasında hem Padişah 1. Murat, hem de Sırp kralı Lazar hayatını kaybetmişti. Murad Hüdavendigar olarak da bilinen 1. Murat savaş bittiğinde savaş alanına inmiş ve ayak bileklerine kadar ulaşan kanı görünce “Allah bana bir daha böyle bir savaş yaşatmasın” demiş, daha sonra konuşmak için çadırına gelen Sırp askeri Milos Obilic tarafından öldürülmüştü.  Sırplar 1. Murat’ın öldürüldüğü tarih olan 28 Haziran gününü ise Sırp milliyetçiliğinin başlangıç tarihi olarak Milli bayram ilan etmişler.

Babasının bir Sırp askeri tarafından öldürülmesine karşın oğlu Yıldırım Beyazıt ölen Sırp kralı Lazar’ın kızı Olivera ile evleniyor.  Böylelikle tarihimizde Sırp Padişah anaları dönemi açılmış oluyor.  Haa bu arada aklıma gelmişken, ülkemizde ki tanınmış son Sırp gelinin hepinizin de tanıdığı  İvana Sert olduğunu hatırlatayım.

O zamanlar Macaristan’ın elinde olan Belgrad 1521 tarihinde Kanuni Sultan Süleyman tarafından fethedilmiş.  Sultan Süleyman şehri fethettikten sonra oradaki milliyetçileri İstanbul’a sürgün etmiş. Ve o kişiler de İstanbul’da Belgrad ormanını kurmuşlar. O ormanda bir de Belgrad kapısı var. Buna karşılık Belgrad’da kale meydanı denilen etrafı surlarla çevrili kalenin bir kapısı da İstanbul kapısı adını taşıyor.  Belgrad 1867 yılında Abdülhamid  döneminde Sırplara terkedilmiştir.

 

Birinci dünya savaşının başlamasına da bir Avusturya-Macaristan veliahtını öldüren bir Sırplı neden olmuş. Sırbistan Fransa ve Rusların desteğiyle bu savaşta topraklarını iki katına çıkarmış, ikinci dünya savaşında ise Nazi işgali sırasında birçok kayıp vermiştir. Burada yaşayan Yahudilerden ise günümüzde  sadece birkaç aile kalmış.

Osmanlı döneminde 70 cami varken, günümüzde iki tane cami kalmış. Bu camilerden Bayraklı cami namaz zamanları ibadete açık. Burada bir de Mora fatihi Ali Paşa’nın türbesi bulunuyor. 

File:Türbe Silahdar Damat Ali pasha Mora Fatihi (1).JPG

 

100 den fazla savaş gören Belgrad’da Osmanlı döneminden kalan pek bir şey kalmamış.  Görülecek yerler arasında Kale meydanı bölgesinde Tuna ve Sava nehirlerinin birleştiği yer turistlerin rağbet ettikleri yerlerden biri.

 

Sırbistan oldukça ucuz bir ülke.  1 Euro = 120 Sırp dinarı ediyor. Biz 20 Euro bozdurunca aldığımız 2400 dinarla bir akşam yemeği, iki kafe’de kahve ve pasta  yedikten sonra bir marketten de küçük çapta bir alışveriş yaptık.  Yani bütün bunları 60 TL.sı civarında bir para harcayarak gerçekleştirdik.

Belgrad 1998-1999 yıllarında Kosova’da uygulamak istediği soykırım nedeniyle Nato uçakları tarafından bombalanmış. Bir iki bina bombalanmış haliyle duruyor. Bu arada Çin büyükelçiliği de bu bombalardan nasibini almış ve 16 Çin’li ölmüş. Yüzlerce de Sırp hayatını kaybetmiş. Bir caddede ölen Sırpların anısına bir pankart açmışlar ve orada hayatını kaybedenlerin fotoğrafları da vardı. O pankartı görünce ölenlere acıdım ancak daha sonra  Bosna Hersek’te Sırpların yaptıkları katliamın izlerini  görünce bu acıma hissim birden yok oldu.

 

Bir sonraki yazım,  Bosna Hersek, Saraybosna ve Mostar hakkında olacaktır.

 

 

 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..