Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Temmuz '16

 
Kategori
Siyaset
 

Bir Gün Başbakan Olursam

Bir Gün Başbakan Olursam
 

İnsanlar yolda giderken hiç tanışmasalar da birbirlerine gülümseyerek "günaydın" ya da "merhaba" diyecek.

Trafikte bir yaya, muhakkak yol üstünlüğüne sahip olacak, onun yola adım attığını gören her sürücü saygıyla duracak ve yol verecek.

Tüm sosyal ortamlarda arka planda rahatsız etmeyecek düzeyde piyano, keman, ud gibi huzur veren bir müzik yayını olacak.

Sokak festivalleri olacak, mesela boya festivali gibi, insanlar yüzlerini rengarenk boyayacaklar ve müzik eşliğinde sokaklarda dolaşacaklar. Tek amaç eğlence olacak. Bunun gibi onlarca sıradan insanın katıldığı ve şenlendirdiği sokak festivalleri olacak.

Her şehirde duble yoldan önce birinci öncelik bisiklet yolu olacak, insanlar bisiklet kullanmaya özendirilecek.

Spor sosyal alana ve sokağa taşacak. Herkes günün bir kısmında rahatlıkla spor yapacak bir yer bulabilecek. Belediyelerden ücretsiz eğitmenler orada görev yapacak.

Belediyelere bağlı sokak sanatçıları olacak. Adı sokak sanatçısı da olsa bunlar aslında Güzel Sanatlar ve Konservatuvar mezunu olacaklar. Bu sanatçılar, insanların gerek işe giderken gerekse boş zamanlarında tercih ettikleri cadde ve sokaklarda mesai yapar gibi müzik, resim, sokak jimnastiği, beden heykeli gibi etkinlikler yaparak insanların günlük yaşamı daha güzel geçirmelerini sağlayacaklar. Sokaklarda sadece bu sanatçılara özel mermerden son derece 
sanatsal oturaklar olacak.

Adı Anadolu olan bu toprakların erkek egemen bir toplum değil, kadın egemen bir toplum olması için adımlar atılacak. Her yerde ve ortamda kadınlar daha ön plana çıkarılacak. Bu pozitif ayrımlılıkla bile değil, onlara inanmakla ve özgürlüklerine saygı duymakla sağlanacak.

Televizyonlarda çok daha fazla kitap, edebiyat ve bilime ilişkin herkesini ilgisini çekecek programlar yapılacak. Bunun için insanların zeka, merak ve yaratma duygusuna inanılacak. Haber programlarının konsepti baştan sona değişecek. Katl, tecavüz, dolandırıcılık vs. gibi konular haber kapsamından çıkarılacak, yapılan her türlü yaratıcı çaba ve etkinlik haber değeri olarak kabul edilecek.

Ülke çapında kitap okuma kulüpleri oluşturulacak. Bu kulüplerde örneğin bir kitap seçilecek ve iki hafta içinde herkes aynı kitabı okuyacak. Sonra bir araya gelip zevkle sohbet edip tartışacak.

 

Eğitimin birincil amacı çocuklara mutlu, saygılı ve paylaşmaya dayalı bir hayat yaşamayı öğretmek olacak. Üniversite sınavı ve çoğu sınav kalkacak. Çocukların hobileri de en az dersleri kadar önemli bir yere sahip olacak. Çocuklar proje yaparak ve yaratarak öğrenecekler. Meslek seçimi çok erken yaşta başlayacak ve mesleğini seçen sadece o konuda dersler alacak. Bilgi hamallığına gerek duymayacak. Yarış atına dönüşmeyecek. Ayrıca isteyen öğrenci isteyen okuldaki istediği hocadan (hocadan onay aldığı taktirde) ders alabilecek. Bunun için üniversite sınavı kazanmış olmaya ya da o üniversitenin öğrencisi olmaya gerek kalmayacak. Hocalar öğrencilerini, öğrenciler hocalarını seçecekler. Özel öğrenci denilen statü çok daha açık olacak. Asıl amaç gerekirse insanların 70 yaşına kadar okullardan ve eğitimden istifade edebilmesini sağlamak olacak. Şirketler iş başvurusunda bulunan bir gencin hangi diplomaya sahip olduğuna değil, hangi hocadan hangi dersleri almış olduğuna ve ne projeler ürettiğine bakacaklar.

En geç İlkokul 4. sınıftan itibaren çocuklara Python gibi bir programla dili öğretilecek. Öğrencilerin erken yaştan sistematik düşünmeleri ve düşüncelerini gerçeğe dönüştürme yeteneklerini geliştirmeleri amaçlanacak.

Ulusal hedefler konulacak ve tüm ulusça buna inanılması sağlanacak. Atletizm, yüzme, tenis, jimnastik ve buz pateni gibi artistik tüm sporlarda gereken her türlü yatırım ama daha da önemlisi tutku ortamı oluşturulacak. Örneğin uzaya insanlı uçuş gerçekleştirmek bir hedef olarak ortaya konacak ve tüm halkın bu inancı benimsemesi sağlanacak. Nobel ödülü getirebilecek araştırmalar yapabilmeleri için üniversitelere gereken tüm yatırımlar yapılacak. Türkiye'nin gerçek bir çekim merkezi olması sağlanacak. Dünyanın en başarılı bilim insanlarını cezbedecek Google gibi şirketlerinden daha rahat ve saygın çalışma ortamları ve yaşam alanları sağlanacak.

Ülkede yapılan tüm binaların ciddi bir göz zevkine hitap etmesi sağlanacak. Ayrıca her şehirde araç trafiğine kapalı ve (yeni olsa bile) tarihi dokulu binalardan oluşan meydanlar olacak. Bu meydanlarda müzik, şiir, edebiyat gibi etkinlikler olacak.

Tüm bunları yaparken çok nadir takım elbise giyeceğim, tarzım U2 solisti Bono benzeri olacak. Mitingler tamamen bir karnaval havasında yapılacak. Konuşmalar en fazla yüzde elli zamanı alacak, geri kalanda şarkı söylenecek ve bir rock konseri havasında eğlenilecek. Amaç halkın mutluluğuysa bu ilk başta miting alanında sağlanacak.

Şimdi sıra sizde... Sizin "BİR GÜN BAŞBAKAN OLURSAM" listenizde neler olurdu?

 
Toplam blog
: 72
: 1949
Kayıt tarihi
: 11.10.06
 
 

Yazar 1975 Ankara doğumludur. Monterey Postgraduate School / California'da bilgisayar bilimi dalı..