Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ocak '19

 
Kategori
Anılar
 

Bir Güzide Taranoğlu Vardı (1)

Ankara’da bir Güzide Gülpınar Taranoğlu vardı 28 Ocak 1922 doğumlu idi.  28 Ocak Güzide Taranoğlu’nun Doğum Günü idi.  Böyle günlerde muhterem eşi ve hayat arkadaşı Dr. Bilal Taranoğlu onu hiç bir zaman yalnız bırakmaz ve her 28 Ocak’ta onun bu Doğum Günü’nü kutlar ve ona uygun törenler yapardı. Ben de böyle bir günde Güzide Taranoğlu ‘yu biraz olsun anmak istiyorum.  Güzide Taranoğlu 30 Aralık 2013 ‘de Ankara’da aramızdan ayrıldı. 2 Ocak 2014 ‘te yine Ankara’da dualarla toprağa verildi.

Güzide Taranoğlu benim manevi annemdi.  Onu sanat ve kültür coğrafyasında 1965’ten bu yana tanımaya başladım. Ankara’ya ne zaman gider onu evlerinde mutlaka ziyaret eder ve ellerinden öperdim. O da beni bir öz evladı gibi seviyordu. Bu dostluğumuz onun ölümüne kadar devam etti…

Ankara’da yaklaşık 35 yıl bir zaman dilimi içinde Gülpınar Dergisini yaşattı. Değerli eşi Dr. Bilal Taranoğlu’nun ölümünden sonra  ( 20 Nisan 2005) bu dergi bir daha çıkmadı. Bu derginin devamlı yazar ve şairlerinden Abdullah Satoğlu, Halil Soyuer,  Enver Tunçalp, İbrahim Agah Çubukçu,  Prof. Dr.İrfan Ünver Nasrattınoğlu, H. Fethi Gözler, Ahmet Abdülbaki Arslan, Kemal Ahmet Şen, Tufan Şentürk,  Prof. Dr. İsa Kayacan, Mustafa Ceylan, Muhsin Durucan, Bu satırların yazarı Abdülkadir Güler,  Ünal Şöhret Dirlik, R. Mithat Yılmaz,  Rabia Gölbaşı ve Gürünlü Âşık Gülhani gibi isimler yer alıyordu.  Güzide Taranoğlu bu derginin sayfaları ardasında yüzlerce şair ve yazarlara kucak açmıştı.

Güzide Taranoğlu aynı zamanda şiirleri birçok tanınmış bestekarlar tarafından da bestelenmişti.  Örneğin Türkiye radyolarında zevk le dinlenen  “ Tadı Yok Sensiz Geçen/ Ne Baharın Ne Yazın', 'Kanımda Kıvılcım, Canımda Ateş' gibi sevilen şarkıları yazan Taranoğlu'nun şiirleri, Muzaffer İlkar, Alaeddin Yavaşça, Erol Sayan, Osman Babuşcu ve Erol Evgin gibi ünlü bestekârlar ve sanatçılar tarafından bestelenmiştir. Şairin çok sayıda şiir kitabı yayınlanmıştır.

Eserlerinden bazıları:  Merhaba Dostum/ şiir (1967), Mutlu Acı  / Şiirler( 1968 ), Tozpembe / Şiirler (1969),  İnsanlar Mutlu Yaşasın / Şiirler( 1972),  Ve Mutluluk Çiçek Açtı / (1975), Özdeyişlerim (1976),Umutlar Canda Çiçek ( 1984),Selamlarım  / Denemeler (1976)  gibi kitapları vardır.  

Vefatının 6. Yılında saygıyla ve rahmetle anıyor, mekânı cennet olsun diyorum. Sözlerimi bir şiiriyle bağlamak istiyorum:

KADINLAR ve MEYVALAR
Kadın var ham ayvadır boğazına takılır
Kadın var  nar tanesi avuç avuç yutulur
Kadın var ekşi erik zor yenir, buruk buruk
Kadın var salkım üzüm yersin olsa da koruk
Kadın var kayısının hamı gibi zor yenir
Kadın var tatlı olgun şekerpareymiş denir
Kadın var karpuz gibi ancak tatlıysa yenir
Kadın var ki muz gibi yedikçe lezzet verir
Kadın var çam fıstığı kırmasından bıkarsın
Kadın var portakaldır dilim dilim yutarsın
Kadın var kiraz gibi  tatsız fazlası zarar
Kadın var vişne gibi türlü işlere yarar
Kadın var yiyemezsin onu ham armut gibi
Kadın var bayılırsın siyah beyaz dut gibi
Kadın var kavun gibi seçip almak gerekir
Kadın var ceviz gibi kuru yenir, yaş yenir
Hakikatten de kadın tıpkı meyva gibidir
Hepsi kendine göre lezzetiyle yenilir
Gerçi meyva  meyvadır  hepsi de yenir amma
Kimi zevkle yenirken kimi de zorla yenir.


                              Güzide Gülpınar TARANOĞLU

                        Gülpınar Aylık Fikir, Sanat ve Şiir Dergisi
                                       Sayı; 329,  Eylül 2003


Abdülkadir GÜLER
28 Ocak  2019-  SÖKE
 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..