Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mart '09

 
Kategori
Anılar
 

Bir haber 40 yıl önceki anıya taşıdı beni

Bir haber 40 yıl önceki anıya taşıdı beni
 

Fotoğraf: Aydın Tiryaki (27-10-2006, İnebolu)


Gazetedeki haber Şebinkarahisar’dandı, bir parti İstanbul için hazırladığı afişleri yanlışlıkla oraya gönderince fıkra gibi görüntüler ortaya çıkmış (1). İstanbul’a bin km uzakta “Sen İstanbulsun. Büyük düşün” yazan afişleri görmek insanları kimbilir ne çok neşelendirmiştir.

Altmışların sonu ya da yetmişlerin başıydı, yanı kırk yıl öncesiydi. Büyükbabam İnebolu’da Etibank’ta işçi olarak çalışırdı. O zamanlar Etibank bir kamu işletmesiydi. Küre’den teleferikle İnebolu’ya taşınan maden depolanır ve zaman zaman gelen gemilere yüklenirdi. Çalışanların çoğu Küre’deydi, bir bölümü de İnebolu’daydı.

İşyerinin İnebolu ve Küre’de çalışanlarının bir kooperatifi olduğundan, orada kimi şeylerin çok ucuz olduğundan sözederdi büyükbabam. Kooperatif Küre’deydi, birşeyler alacakları zaman oraya ısmarlarlardı ve oradan gelirdi. Hatta kimi zaman maden taşınan teleferik kazanlarına konularak Küre’den İnebolu’ya gönderildiğini anlatırdı.

Kırk yıl geçmesine karşın dün gibi anımsarım. Haber gelmiş, kooperatifte ucuz yatak çarşafları satılıyormuş, babaannem de alalım demişti. Büyükbabam iki çarşaf ısmarlamış. Birkaç gün sonra büyükbabamın bir arkadaşı eve getirdi, ısmarlanan çarşafları ambalaj kağıdına sarılmış teslim etti.

Babaannemle beraber paketi açtık, katlanmış iki beyaz çarşaf vardı. Birini açtık üzerinde büyük bir desen vardı ama ne olduğu tam belli değildi. Babaannemin hoşuna gitmemişti, kumaşın kalitesi ve kenar dikişleri... Tamamen açınca gördük, bu çarşaf değildi, üzerinde çok büyük bir siyah-beyaz Atatürk portresi olan bez afişti. O günlerde bir bayram vardı, o gün binaya asılması için gönderilen bez afişler yanlışlıkla bize gelmişti.

Şimdi düşünüyorum da, bez afişler diye teslim aldığı paketten yatak çarşafları çıkan kişi kimbilir ne çok şaşırmıştır.

Ertesi gün büyükbabam, üzerinde Atatürk portresi olan bez afişleri işyerine götürdü, akşam da yatak çarşaflarıyla geldi.

Bir süre sonra o afişi limana giden yol üzerinde asılmış olarak gördüğümde çok heyecanlandığımı anımsıyorum. Herşeyiyle bizim olan bir afişti o, hem Atatürkümüz vardı üzerinde hem de en önce biz görmüştük.

(1) Giresun'un Şebinkarahisar İlçesi'nde AKP İstanbul afişleri asıldı! (18-3-2009, Milliyet): http://www.milliyet.com.tr/Siyaset/SonDakika.aspx?aType=SonDakika&ArticleID=1072506&Date=18.03.2009

Ankara, 18 Mart 2009

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..