Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Nisan '09

 
Kategori
Güncel
 

Bir hışımla geldi geçti..

Bir hışımla geldi geçti..
 

ABD'nin 44. ve ilk siyahi başkanı Barack Obama Türkiye ziyaretini tamamladı ama etkileri hala sürüyor. Tüm Türkiye bir anda Obama hayranı kesilmiş durumda. Övgüler, methiyeler, gurur sözcükleri derken ziyaretin tüm ayrıntıları da geri plana atılmış durumda.

Öncelikle Obama'nın bu ziyarette ''Nabza göre şerbet'' sanatını başarıyla uyguladığını söyleyebiliriz. Herkesin ağzına bir kaşık bal çaldı. Meclis çatısı altındaki tüm muhalefet partilerinin başkanlarını ziyaret etti ki bu duruma en bozulan kişi de Erdoğan'dır.

Eğer AKP yerel seçimlerde oyunu %1 arttırsa dahi eminim Obama diğer partilerle görüşmeyi düşünmeyecekti ancak seçim sonuçlarındaki farklılıklar onu da yaptığı planlarda değişikliklere yöneltti. Öyle ya, artık önünde güçlü bir AKP yoktu.

***

Peki Obama bizden ne istedi, biz ondan ne istedik?

Şurası açık ki, hiçbir ülke lideri öyle bizimkilerin kaşına gözüne hayran olduğu için o kadar yol tepmez. Mutlaka ve mutlaka bir çıkarı olmalı ki zaten uluslarası ilişkilerde geçerli olan da budur.

Şöyle bir bu hoşgörü abidesi diye sunulan zat-ın isteklerine göz atalım:

- Ermenistan sınırı açın, Ermeni konusunu Meclis'te tartışın.

Konuşmalarında oldukça temkinli olan ve iyi hazırlandığını gördüğüm Obama, ''Soykırım'' sözcüğünden kaçınmaya büyük bir özen gösterdi fakat bu isteğin tek bir amacı olabilir.

Konu ABD'yse yapılanların sonucu sözde soykırımın tanınması olacaktır.

Bugün kadar soykırımı tanıyan 17 ülkenin 10'unun AKP döneminde bunu gerçekleştirmesine bakarsak bu istek de şaşırtıcı değil. Kısaca ''Tanı ve kurtul'' diyor.

- PKK konusunda Irak hükümetiyle anlaşın.

El kaide gibi örgütlere gelince aslan kesilen ve onlarca tasfiye planı sunan ABD'nin konu PKK olunca sadece cılız ''Ortak düşman'' sözüyle yetinmesi tuhaf değil midir? Madem düşmanın hani planlar, programlar..

Yok. Sadece laf.

Bu isteğin arkasındaki sebep belli. Türkiye'yi terör örgütüyle masaya oturtmak ve bebek katillerine meşru kılmak.

***

- Ruhban okullarını açın.

Türkiye'yi uzun zamandır meşgul eden bir konu bu. Azınlık hakları kapsamında da değerlendirilebilecek önemli bir detay. Nedense uzun zamandır çeşitli güvensizlikler sebebiyle ihmal edildi.

Bizim, anayasasında kapı gibi laik yazan bir devlet olarak herhangi bir dine diğerinden daha fazla önem verilmemesi gerekirken bunun tersi şeklinde davranıyoruz.

Aslında temel nokta güvensizlikler ve paranoyalar. Obama'nın bu istekle gelmesi alıştığımız bir şey.

- Model ortaklık kurun

Mr. Obama, yeni bir ortaklık modeliyle geldi önümüze. Adı: Model Ortaklık. Nedir, ne değildir diye biraz kurcaladık ki her türlü özgürlüğe dayalı, güvenlik tabanlı çağdaş bir model olarak görünüyor.

Avrupa Birliği'de bize ortaklık önermemiş miydi?

Bir de direkt istek olarak sunmasa da, ima yoluyla sunduğu bazı talepler vardı Obama'nın. Mesela Kıbrıs konusunda, ''Kıbrıs'ta iki toplumlu federasyonu destekliyoruz'' dedi. Bunun anlamı şu, Sizde bunu kabul edin!

***

Peki bunca istek arasında biz ne istedik ABD'den, bilen var mı?

 
Toplam blog
: 278
: 1369
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

Küçük bir kız çocuğu masumiyetidir yazmak, her satırı her cümleyi her kelimeyi tekrar tekrar gözden ..