Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Aralık '13

 
Kategori
Bilim
 

Bir insan bin yıl sonra bile hala konuşuluyorsa ya o insan dahidir ya da konuşanlar aptal

Bir insan bin yıl sonra bile hala konuşuluyorsa ya o insan dahidir ya da konuşanlar aptal
 

Örneğin Sokrat’ın kaç bin yıl sonra dünyada hala konuşuluyor olması hep ilgimi çekmiştir ve bu alaka nedeniyle insanlığın Sokrat’ı aşamadığını düşünürüm. Öyle ya, demek ki onun üzerine sözünüz yok. O zaman çıkıp diyeceksiniz ki “Ben Sokrat’tan daha geriyim” Ya da “ Henüz Sokrat’ın seviyesine ulaşamadım”

Bin yıl önce yaşamış bir kişi benden nasıl ileri olur ya! Bu da ayrı konu. Adam Konfüçyüs’ün ilkeleriyle Mars’a gidiyor. Tamam, uzay aracının hareket planını Konfüçyüs hazırlamadı ama onun ilkeleri hala geçerli. Bu durumda dünyanın ulaştığı söylenen bilim, teknik ve medeniyeti sorgulanmaz mı?

Boğaziçi Üniversitesi mezunu facebookta Mevlana’nın sözlerini paylaşıyor. Sana hocalık yapan prof’lar nerede? Onların sözlerini niye paylaşmıyorsun? Yoksa sana ali okulunda aliler mi ders veriyor? Demek ki sizin prof doktorlarınız bütün bu bilim tahsillerine rağmen 700 yıl önce yaşamış bir dervişin seviyesine ulaşamamışlar. Türkiye’deki eğitim sistemini kimse beğenmiyor; nedeni ortada.

Bu durum geçmişte yaşamış bu kimselerin de gerçekten önemli olduklarını gösterir.  Bin yıllar sonra hala konuşuluyor olmaları yaptıklarının veya yaşadıklarının iz bıraktığının ispatıdır. Cengiz Han, Büyük İskender, Hitler vs. iyi ya da kötü anlamda ama hala konuşulmaktadır. Eski Yunan filozofları, Nietzsche, Voltaire ve diğerleri… Şimdi bunlar bugün gereksiz konuşuluyor diyebilir miyiz? Bir şeyler yapmışlar ve yaptıkları yüzyıllar sonra bile unutulmamış. Örneğin Atatürk’ün popülaritesi sizce kaç yüz yıl daha sürer? 3000’li yıllarda bu ülkede hala Atatürk konuşuluyor olabilir mi?

Burada bir şeyin daha altını çizmeliyiz…700 yıl önce yaşamış bir dervişi örnek alıyorsanız onun kadar akıllı değilsiniz demektir. Sıradan insanlar için bu durum normal olabilir ama akademik kariyere sahip, bilim adamı etiketli kimselerin bilim çağında kendilerinin konuşulması gerekirken Mevlana’nın konuşulmasını içerlerine nasıl sindirdiklerini anlamak mümkün değil.

Hani Sokratın, Eflatun’un, Mevlana’nın vs dini yönleri olsa farklı alan der normal karşılarsın. Mevlana hayatla ilgili her şeyi söylemişse biz niye okuyoruz ki. Kaldı ki 700 yıldır onun önüne kimse geçememiş. Yırtın atın bu kitapları, gitmeyin okula falan. Boğaziçi Üniversitesini bitireceksiniz, Mevlana’ya çırak olamayacaksınız; hadi be!

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..