Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Şubat '16

 
Kategori
Deneme
 

Bir insanın kendi kendine verdiği söz diğer her şey üzerine verdiği sözden daha önemlidir

Bir insanın kendi kendine verdiği söz diğer her şey üzerine verdiği sözden daha önemlidir
 

“Başıma taş yağsın ki… Allah beni kessin ki… Kitap mikâp çarpsın ki…” Aslında bunlar kaçış ve sözünü yerine getiremeyeceğinin göstergesi. Bir kişi ne kadar ağır bir şeyin üzerine yemin etmiş söz vermiş ve de bunu ne kadar kuvvetli vurgulamışsa sözünü tutamayacağını anlamalıyız. Çünkü söz bir iradedir ve bir kişinin sözünü tutabilmesi için bu kadar yaygaraya gerek yoktur “yapacağım” dersin olur biter.

Bu nedenle bir şeylerin üzerine böyle bağıra çağıra yemin billâh söz verenlere inanmama eğilimi vardır. Bunlar yalancıdır ve bizleri kandırmak için böyle davranmaktadırlar.

Kendi kendine verilen söz kendine güvenin işaretidir. Dolaysıyla daha kolay yerine getirilir. Bir insanın kendi kendine verdiği söz kendisinin hiç kimsenin yardımı olmadan yapmayı göze aldığı sözdür. Yemin billâh ederek bir şeyin ya da kutsal değerlerin üzerine söz verenler ise söz verdiği şeylere dayanmakta ondan güç almaktadır. Allah’a yemin eden biri inancı sağlam değilse zaten döner.

Ben bir şey yaparken söz verilmesinin yemin edilmesinin doğru olmadığını düşünüyorum. Hatta kişi kendi kendine bile söz vermemeli. Sadece yapmak istediğini ve bu konuda çalışacağını söyleyebilir. Söz verdiğinde (kutsal değerler üzerine yemin ettiğinde) yerine getirmezsen ya da getiremezsen kendine güvenin sarsılır artı üzerine yemin ettiğin kutsal değer de değerinden kaybeder. Örneğin namusun üzerine yemin ettin, tutmadın namussuz olursun. Hâşâ sözüne Allah’ı kitabı alet ettin tutmadın Allah kitap senin oyuncağın mı? Çok daha ileri derecede yemin edenler var, yerine getirmedikleri zaman bunların durumları ne oluyor bilmiyorum.

Ben hiç yemin etmem; söz de vermem. Çünkü bir şeyi normalde yapamıyorsam yemin edip söz versem de yapamam. Artı bende bir şeyi illa da yapacağım takıntısı yoktur. Ama çok istediğim bir konuda çalışırım.

Toplumumuzda sözünün eri olma önemlidir; çünkü kimse sözünün eri değildir. Sözünü yerine getirmeyenlere iyi gözle bakılmaz. Bence bunların hiçbir anlamı yoktur. Bir kişi sözünün eri diye de iyi adam olmaz. Hangi konuda ama. “Bu adamı öldüreceğim” dedi öldürdü. Bu da sözünün eri!

Sözünüzü tutamadığınız zaman dünyanın sonu değil. Çünkü bilinir zaten sözlerin çoğu tutulmaz. Artı her dediğini yapan, sözünü yerine getiren kimselerde öyle allameyi cihan değildir. Sözünü tutan biri değilsinizdir ama sizin de başka güzellikleriniz vardır. 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..