Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Aralık '13

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

Bir iş yerinde çalışanın performansı ortalama personel veriminin %75'inin altında olamaz

Bir iş yerinde çalışanın performansı ortalama personel veriminin %75'inin altında olamaz
 

Ülkemizde performansa dayalı çalışma tartışmaları yapılırken çalışanın minimum performansının ne olması gerektiği konuşulmuyor. Sanki bütün çalışanların kapasitesi eşitmiş dolaysıyla herkesin aynı performansı göstermesi gerekiyormuş gibi çalışan herkesten aynı işi istiyorlar.

Kötü niyet ve kaytarmacılık bir yana iyi niyetle bile değiştirilemeyecek personel performans farkları ile ilgili kriterlerin ortaya konması gerekiyor. Herkes gücü yettiği gibi olsun ama bunun da bir haddi hesabı olsun. Özellikle kamuda gerçi çoğu işler için ölçülebilir performans mümkün değil ama hani ölçebilsek bile bazı çalışanların diğerlerine göre %50’ler de kalması kabul edilemez. Ben senin yarın kadar iş yapacağım ama aynı maaşı alacağız. Böyle bir şey olur mu?

Normalde sağlıklı iki insandan birinin kapasitesi diğerinin yarısı kadar asla olamaz. Ama çalışanlar arasında yine de kapasite farkı vardır. Biz bu farkı %25 olarak alıyoruz. Ama bazı kişiler çok yeteneklidirler ve işyerinde çalışmalarıyla dikkat çekerler. Minimum performans için bunların ölçü alınması doğru değildir; ama çalışan personelin ortalaması alınarak minimum performansın bu ortalamaya göre tespit edilmesi sağlanabilir.

Ortalama personel verimi bir yandan düşük performansla çalışan personelin minimum performansını belirlerken öte yandan işyeri ortalama performansının üzerinde çalışan kimselerin de ödüllendirilmesi gereğini ortaya koyar.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..