Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Şubat '13

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

Bir işin görevin tanımı vardır; bu nedenle görevde yükselme diye bir şey olamaz

Bir işin görevin tanımı vardır; bu nedenle görevde yükselme diye bir şey olamaz
 

Ülkemizde iş, meslek ve sanatlar layıkıyla bilinip yapılmadığı için şu kadar bilen, bu kadar yapan, mesleğinin şuasında, çırak, kalfa, usta gibi abuk sabuk kavramlar uydurulmuş. İşini biraz bilen ameliyat doktoru olur mu ya! Böyle bir şey var mı? Sıvayı malaya alabilen sıvacı, bir atışta duvara yapıştıran sıvacı, harcın kıvamını bilen sıvacı… Bu ne ya! İlkel ülkenin ilkel insanları, bir iş meslek ya da sanat tanımlandıktan sonra onun bir tek yapılış şekli vardır ve görevlendirdiğiniz kişi ona uygun olmalı onu yapabilmelidir. Değilse görevlendirilemez. “Yaptıkça öğrenecek abisi” Öğrenip öyle gelsin, yok öyle şey. Biz salak mıyız bir mesleği 5 yıl öğretip yaptırıp öyle MES diplomasını veriyoruz.

Görevde yükselme süreci görevi öğrenme sürecidir. Her iş, meslek, görev ayrıdır; birinden diğerine geçiş olmaz. Bir işin, mesleğin aşağısı, yukarısı olmaz. Her kimse işini mesleğini tam öğrenecek; şu kadar biliyor, bu kadar biliyor olmaz.

Adam sıfır bilgiyle bir yerden başlıyor. Kademe kademe yükseliyor. Merdiven mi çıkıyorsun? Nedir, bunu bana birisi izah etsin. İşlerin öğrenme dereceleri mi var? Kendi kendinize makam ve kadrolar üretmişsiniz. Yardımcı, muavin, asistan, üstat…

O işi için bilgisi yüksek olmak gerekiyorsa benim de yüksek olacak. Aynı işi yapıyorsam ve ben memur o üstatsa burada bir yanlışlık var. Bir işi mesleği sanatı az bilmek ya da daha fazla bilmek diye bir şey olamaz. Az biliyorsa öğrensin gelsin. Bir işi mesleği sanatı daha fazla bilmek nedir ya! Kavak ağacı mı bu? Tırman tırman tepesine geldin, sonra nereye gideceksin? Üstadım diyorsun ama belki sen de yeterli değilsin, ne olacak? Haksız yere aldığın bu uyduruk mevkii ile diğer insanları eziyorsun.

İş meslek ve sanatlar, görevler tanımlanacak. Kişiler bu işlere uygun ve eksiksiz yetiştirilecek. Ondan sonra da öyle çırak, kalfa, üstat müstat gibi uydurma mevkiilerle çalışanlar arasında ayrım yaratılmayacak. Başhemşire, bel hizası hemşire, az bilen hemşire, hiç bilmeyen hemşire… Komik bunlar ya hahahahahaha!

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..