Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ağustos '14

 
Kategori
Matematik
 

Bir kadın olarak gurur duydum.

Bir kadın olarak gurur duydum.
 

  Bugün internette okuduğum bir haber gururdan gözlerimi yaşarttı. Hatta ufak ufak damlalar döküldü yanaklarıma.

  Dikkat ederseniz internetten diyorum.Zira Cumhurbaşkanlığı seçiminin  gerçekleştiği  pazar gününden bu yana Adamıza belli gazeteler dışında gazete gelmedi. İlk gün seçim sonuçları gazete basımını geciktirdi diye düşündük ama üç gündür her zaman okuduğumuz gazetelere hasretiz. Biz de internet ve televizyondan takip ediyoruz dünyayı. Zaten hava çok sıcak. pek haber takip etmesek de olur.

  Gelelim çok duygulandığım habere.Matematiğin Nobeli  olarak adlandırılan Field Madalyasını bu yıl bir kadın Matematikçi, İran doğumlu Meryem Mirzakhani almış.A.B.D California Stanford Üniversitesinde ders veren Meryem, Güney Kore'nin başkenti Seul kentinde Uluslar arası Matematikçiler Kongresinde bu ödülü almış.

  İlk olarak 1936 yılında verilen ve bu güne kadar  ödülü alan 50 bilim insanı arasında ilk kadın olan Meryem, aslında yazar olmak istediğini ama Matematiğin onu çok cezbettiğini adeta bulmaca çözer gibi hissettiğini söylemiş ödül töreninde.

  Meryem çok genç 37 yaşında. Harward Üniversitesinde doktorasını tamamlamış.Kavisli yüzeylerde simetri alanındaki çalışması ile bu ödülü hak etmiş.

  Bu haberin beni daha da çok etk,ileyen devamı ise şöyle.Çarşamba günü Seul'de Meryem Mirzakhani'ye bu bu ödülü Güney Kore'nin ilk kadın Cumhurbaşkanı Park Geun-hye vemiş.

 Bu haberi okurken duygulanmakta, hatta gözyaşlarımı tutamamakda haksız değilim değil mi?

 
Toplam blog
: 826
: 1068
Kayıt tarihi
: 26.04.11
 
 

Ben emekli bir iktisatçıyım. 21 yıldır bir sanatçı annesiyim. Küçük kızım klasik müziğe eğilim gö..