Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mayıs '07

 
Kategori
Sinema
 

Bir kasabada sinemacı olmak-1

Bir kasabada sinemacı olmak-1
 

1970'li yıllarda bir kasabada sinema her şey demekti; uzaktaki İstanbul, deniz, mini etekli güzel kızlar, Türkan Şoray'ın bir ekranı dolduran güzel gözleri, başkalarının hayatını kendi hayatın gibi izleme duygusu ve daha sayamadığım bir çok şey, harçlıkları biriktirme nedeniydi örneğin, sevdalarımızı görebilme yeriydi.

Tabii ki bu dönemde sinema sahibi olma gibi bir lükse sahip olmakta apayrı bir şeydi. Biz ailece böyle bir şansı yaşamıştık. Sinema sahibi dediysem bir belediye sinemasını belli süre için kiraladığımızı belirtmemde fayda var. En unutamadığım dönemlerden biri kapının önünde birikmiş biletsiz çocukların içeri alınmayı bekleyip, bu gerçekleşmeyince babama selam gönderip; "Cimri konuklu, cimri konuklu " diye koro halinde tempo tutmalarıydı. Babam bu duruma fazlasıyla sinirlendiği için bu koroyu dağıtmak çoğu zaman bana düşerdi, sonra koro yine toplanır neticede bedava sinema seyretme hedeflerine ulaşırlardı.

Sinemacı olmanın en zor yanlarından biri makinist bulmaktı. Genellikle büyük kentlerden getirilen makinistler bu günkü büyük paralarla transfer edilen futbolcular gibi zamanla aldıkları parayı yeterli bulmaz ve bol bol film kopmalarına neden olmaya başlarlardı. Bu sorunları yaşamaktan bıkan babam, en son makinistin kasabayı terketmesinden sonra sinemanın hınca hınç dolduğu bir gün makinistliğe soyunup filmin sık sık koptuğu, ses düzeninin alabildiğine bozuk olduğu ve izleyicilerin bağırtı çağırtıları arasında zor bir seans tamamlayıp bu sorundan sinemayı kurtarmayı başarmıştı. Devamı gelecek yazımızda diyelim. Saygılarımla...

 
Toplam blog
: 251
: 916
Kayıt tarihi
: 06.10.06
 
 

İ.Ü Edebiyat Fak. Coğrafya bölümü mezunuyum. Lise, üniversite ve  öğretmenliğim boyunca yaşamı şi..