Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Aralık '12

 
Kategori
Tarih
 

Bir katliamın üzerinde yükselen abide ve Çamlıca'ya yapılacak görkemli caminin gerçek nedeni...!

Bir katliamın üzerinde yükselen abide ve Çamlıca'ya yapılacak görkemli caminin gerçek nedeni...!
 

Sultan Ahmet Camii


Birinci Ahmet 1603 yılında padişah olduğunda daha 14 yaşındadır. İmparatorluğunun Anadolu Vilayeti 2. Bayezid’den beri yıllardır süre geldiği gibi, zulme karşı Anadolu Türklerinin başkaldırısıyla baştan sona yine yangın yeridir.

Celali İsyanları adı verilen bu isyanlara bir son vermek için Hırvat asıllı devşirme Murat Paşa’yı sadrazamlık görevi ile birlikte, yine kendisi gibi devşirme Yeniçeri ordusuyla Anadolu’ya gönderecektir.

1606 yılında Murat Paşa’ya gönderdiği yazıda 1. Ahmet: “Göreyim seni. Her işe dikkatle ve var gücünle sarılasın ve padişah uğrunda bütün varlığınla çalışasın!” diye yazacaktır.

İşte bu emirnameyle kendisi gibi devşirme yeniçeri ordusuyla, Anadolu üzerine yürüyen Murat Paşa 1607-1609 yılları arasında Anadolu’yu baştan sona kana bulayarak kafaları kesilmiş on binlerce başsız cesedi kazdırdığı yüzlerce kuyuya doldurtacaktır.

Tarihçi Hammer: “kesilen başların ve kuyulara atılan cesetlerin listesine göre 100 binden fazla asi telef edilmiştir” diye yazar.

Peçevi İbrahim Efendi Kuyucu Murat katliamını şu şekilde anlatır: “İslam gazileri birçok haini yakaladılar. Bunları serdara getirip değerli ödüller aldılar. Ondan sonra eşsiz vezir kuyular kazdırdı ve getirilen melunları bu kuyuların başına çökerterek boyunlarını vurdurdu. Böylece her gün bir-iki kuyu dolardı. Ve yeni bir kuyu daha kazılması gerekirdi. Sonunda Murat Paşa’ya Kuyucu koca lakabı verildi.”

Böylece katil diye babasının cenaze namazını kılmayı reddeden 1. Ahmet, 1609 yılında Murat Paşa’nın muzaffer bir komutan olarak Kuyucu koca lakabı ile İstanbul’la dönüşünün ardından kendi adıyla anılacak görkemli mabedin temelini atacaktır.

Sedefkâr Mehmet Ağa’nın eseri olacak bu cami öylesine görkemli olmalıdır ki, Dünya döndükçe ona bakanlar Taci darlığının güç ve ihtişamını görmelidir. Tıpkı atalarının yaptırdığı diğer mabetler gibi.

8 Ekim 1609 tarihindeki temel atma törenini Osmanlıcı tarihçiler son derece yaldızlı bir şekilde anlatırlar. Oysa o görkemli mabet kuyulara doldurulan 100 binden fazla Anadolu insanının başsız cesetleri üzerinde yükselmektedir.

Çamlıca Tepesine yapılacak olan görkemli mabet, acaba bu gün hangi Taci darın güç ve ihtişamının simgesi olacaktır..?

Gördüğünüz gibi bu ülkenin başına bir karabasan gibi çöken Taci darlık zihniyeti yüzyıllardır değişmemiş.

AHMET ELDEN  

 
Toplam blog
: 138
: 5557
Kayıt tarihi
: 05.10.11
 
 

1968 Afyon doğumluyum Antalya'da yaşıyorum. Antalya end. meslek. lisesinden sonra Anadolu Ünivers..