Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ekim '09

 
Kategori
Dünya
 

Bir kere yükselen bayrağı kim endirdi?

Bir kere yükselen bayrağı kim endirdi?
 

Dalgalan bayrağımız


“Bir kere yükselen bayrak bir daha enmez”

Bu sözler 1918 yılında bağımsız Azerbaycanın kurucularından Mehmet Emin Resulzadeye mahsus. O Resulzadenin ki, kabri Ankara Asrı kabiristanlığındadır. Türkiyeni vatanı kadar seven Resulzade bir gün Azerbaycan bayrağının kardeş ülkede çöpe atıldığını duysaydı, görseydi bağrı çatlardı.

Ankaradaki resmiler, Bursa valisi Ermenistan matçında Azerbaycan bayrağının stada girişine izin verilmemesini FİFA kararına bağladılar.

Zaten Bursa valisi anlaşılmaz yasak kararını verip de sonradan değiştirmeseydi, FİFA olaydan haberdar olmayacak, Azerbaycan bayrakları da maçta kardeşcesine dalgalanacaktı. Bu konuda topu FİFA`ya atmakla Azerbaycanda kimseni inandırmak zor. FİFA`nın kararına rağmen, bayraklar statta olsaydı bu kurum ne yapacaktı ki? Onsuz da Türkiye şampiyonata katılmıyor. Türkiyede bazılarının küçük gördüğü olayla aslında büyük hata yapıldı. Bu olayı düşüncelerde telafi etmek hayli zaman alacak. Bu hata Azerbaycanı Rusyanın kucağına götürmek isteğen yerel güclerin eline pahane verdi. Bakünün göbeğindeki Şehitler Hiyabanında uyuyan Türk askerlerin mezarlığındaki Türkiye bayrağı artık kaldırıldı. Şimdi Bakünün siyasi kulislerinde “Türkiyenin bizim için bir anlamı kalmadı” diyenler, Rusya ile ilişkileri geliştirmeğe çağıranların ağırlığı arttı. Rusyayla imzalanan yeni doğalgaz anlaşması da bunun önemli işartısı. Azerbaycanda Türkiye yanlısı olmak çok zorlaştı. Ankaranın Ermenistanla protokol imzalamasını anlıyorum da, büyük devletlerin baskısından kurtulmak, komşularla “sıfır sorun” politikası ve diger bazı beklentiler var, ancak türkiyeli resmilerin Azerbaycan bayrağının çöpe atılmasına seyirci kalmaları, bu olaya göre bir üzüntü duymalarını ifade eden açıklama yapmamalarını içime hiç sinderedim. Türkiyeni seven, köşelerimde ve siyasi analizlerimde kardeş ülke ile strateji ortaklığın Azerbaycan için fevkalade onemini vurgulayan birisi gibi hayal kırıklığına uğradım...

 
Toplam blog
: 41
: 966
Kayıt tarihi
: 21.04.09
 
 

Elhan Şahinoğlu - 1971 Bakü doğumluyum. Azeri gazeteçi, köşe yazarıyım. Ayrıca, "Atlas" Stratejik Ar..