Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Nisan '12

 
Kategori
Teknoloji
 

Bir kesintinin getirdikleri

 

Cuma gecesi Türkiye’de çok ciddi bir internet kesintisi yaşandı. Bu internet kesintisi birçok önemli şeyin göstergesi oldu. Bunları sizler için yukarıdan aşağı toparlamaya çalıştım:

1.     İnsanların evinde IP TV gibi sürekli internete bağlanan cihazlar olduğu için artık kesintiler saniyesinde ortaya çıkıyor. Kimse kendinden şüphe etmiyor.

2.     İnsanlar internete eskisi gibi tek bir yolla bağlanmıyorlar. Ülkenin yüzde 99’una hitabeden alt yapı koptuğu halde sosyal medya neredeyse hiç kayıpsız işlevini sürdürdü, herkes yazışmaya devam etti.

3.     Yaşanın genel bir kesinti olduğu sosyal medya sayesinde neredeyse dakikalar mertebesinde anlaşıldı. Sosyal medya kendini bir kez daha ispat etti.

4.     Kesintinin sebebi olarak dün gece hızlı bir açıklama yapan Türk Telekom kesintinin MPLS (Multi Protocol Label Switching) sistemlerinin kurulumu sırasında çıkan sorundan kaynaklandığını belirtti. Genelde kurumlar hatalarını o kadar hızlı kabul etmez.

5.     Ardından Redhack isimli bir bilgisayar korsanı grubu sürpriz bir çıkış yaparak sistemde yaşanan kesintinin dolaylı müsebbibi olduklarını söyledi. Redhack grubu devlet sitelerine saldırmış, bu saldırının engellenmesi için tüm Türkiye sistemleri indirilmişti.

6.     Ne bu söylenenlerin doğruluğunu inceleyecek veriler var elimizde ne de baktığımızda bunları anlayacak network bilgisi... Bu anlamda söylenenlerin hepsine ya da her birine inanmak tamamen vicdani bir mesele.

7.     Eğer Redhack’in dedikleri doğruysa ülkede çok ciddi bir güvenlik açığı var demektir. Bunun artık şakasının kalmadığı da açıktır.

8.     Eğer gerçekten böylesi bir saldırı olduysa ve engellenmesi için tüm ülkenin alt yapısı toptan indirildiyse, bu bizim insan haklarımıza, bilgi edinme haklarımıza, daha da ilginci TTnet ile aramızda bir parasal alışveriş olduğu için müşteri haklarımıza aykırıdır.

9.     Redhack saldırma sebeplerini sıralarken ağ üzerindeki yeteneklerinin iletişim alanında çok sınırlı olduğunu kanıtlamaya çalışmış. Söyledikleri şeyler farklı bir iletişimle çok daha büyük etki uyandırabilirdi.

10.Kesintinin hemen ardından mobil şirketlerin sosyal medyaya mobil internet bağlantısı reklamı atması sosyal medyanın en kapitalist kullanımı olarak göze çarptı.

 
Toplam blog
: 69
: 9106
Kayıt tarihi
: 06.07.06
 
 

Yaklaşık 10 sene Milliyet gazetesi ve yayın grubunda çalıştıktan sonra basın ve sosyal medya danış..