- Kategori
- Yemek - Mutfak
Bir Kilo Yufka - İki Tepsi Börek
Yanında çay veya ayran... Yakışır...
Milliyet blog'da kategorim "güncel" aslında... Her zaman sadık kalamıyorum,çoğu yazan gibi. Bazen de kendi "güncelimi" yazıyorum şimdi olduğu gibi... Bugün , mutfak günümdü... İki çeşit yemek yaptım. Bugün için yeterliydi aslında hatta yarını bile idare edebilirdi pişirdiklerim ama yufkanın günü geçiyordu onu da, hale yola koymam gerekiyordu. Mini fırınımın tepsileri de küçük olduğu için bir kilo yufkayı yani altı yufkayı ikiye böldüm. Aynı böreği yapacağıma iki çeşit yapayım diye düşündüm.Yaptım, biz az önce çay eşlğinde yedik, siz de yapın, afiyetle yiyin... Konuk ağırlayacağınızda veya yanında çay, ayran eşliğinde ailenizle sofranızda "yüz güldüren" iki börek tarifi...
Sebzeli Börek:
1 PATATES, 1 HAVUÇ, 1 SOĞAN, 3 YEŞİL BİBER
100GR. kadar kavrulmuş kıyma
3 yufka
1 bardak süt, 3-4 kaşık yoğurt, yarım bardak zeytinyağ veya çiçek yağı(ben zeytinyağı kullanıyorum),3 yumurta
Yapılışı: Önce sebzeleri yıkayıp ,patatesin kabuklarını soyduktan sonra, küp küp doğradım,soğanı rendeledim.Kavrulmuş kıymayla ,sebzeleri birleştirip biraz yumuşayıncaya kadar birlikte biraz pişirdim.
İç malzemeyi soğumaya bıraktım. Yufkayı yağlanmış tepsiye serdim. Tepsim küçük olduğu için bir hayli dışarıya taştı kenarları. Süt,yoğurt,yumurta,yağdan oluşan harcı çatalla çırptım.Kaşık ve fırça yardımı ile serdiğim yufkaya gezdirdim bu harcı. Yarım yufkayı parçalayıp , ikinci katı oluşturdum.Üzerine soğuyan sebzeli kıymalı içi koydum.Yarım yufkayı yine parçalayıp üzerine koydum,,yumurtalı harcı gezdirdim.Kalan yufkayı da yarım yarım aynı şekilde arasına harcı koyarak yerleştirdim. Kenarları sarkan yufkanın kenarlarını içe doğru kapattım. Böreği dilimledim,bıçakla. Kalan harcı(benim harc oldukça çok geldi,tepsiden taşacak gbiydi) 5 dakika kadar beklettim,biraz çekti harcını börek. 200 derecede ısıttığım fırına koydum, kızarıncaya kadar pişti.
Patatesli,peynirli rulo börek:
3 yufka
1 Bardak süt
1 Bardak su
1/2 bardak zeytinyağı veya çiçek yağı
5 orta boy patates, küçük bir kase beyaz peynir(100gr. kadar)
Tuz,kara biber, kırmızı toz biber
İç malzemesi için; haşlanmış patatesleri küçük küçük doğradım,isterseniz çatalla da ezebilirsiniz. Beyaz peynir, tuz, kırmızı ve kara biberi karıştırdım.
Yufkayı serdim. Üzerine,süt,su,yağ karışımından fırçayla sürdüm. İkiye katlayıp tekrar aynı karışımdan sürdüm. Sigara böreğindeki gibi uzun üçgenler şeklinde kestim.Ben 6 adet parça kestim. Geniş kenerına , haşlanmış patates,peynir karışımından koyup rulo yaptım. Yağlanmış tepsiye sıraladım. Sütlü harcdan üzerlerine bolca sürdüm. Arzu ederseniz üzerine çörek otu koyun.(Benim, fırına koyduktan sonra aklıma geldi,unutmuşum)Yine 200 derecede pişirdim,kızarıncaya kadar.İsterseniz bir yumurtayı çırpıp üzerine sürebilir, çörek otunu da üzerine yapabilirsiniz.Ben yumurtasız yaptım...
TRT Müzik'deki şarkılar eşliğinde yaptığım için mi bilmem bana pek çabuk oluverdi gibi geldi , iki tepsi börek... Size de öneririm... :))) AFİYET OLSUN...