Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Temmuz '16

 
Kategori
Deneme
 

Bir kimse ölünce değerinin anlaşılması nedir ki, yaşarken anlayalım da o da değerini bilsin

Bir kimse ölünce değerinin anlaşılması nedir ki, yaşarken anlayalım da o da değerini bilsin
 

Ömür boyu çalışır, kendisini kimse anlamaz, yaptıkları takdir edilmez, ölüp gittikten sonra değeri anlaşılır. Hem çok kötü hem de çok iyi. Dünya beni konuşacak ama haberim olmayacak. Hani mezarıma bağlantı yapılsa. Öldükten sonra kral olacağıma sağlığımda soytarı olurum daha iyi.

Normal gibi geliyor ama aslında arızalı bir durum. Sağlığında bu kimsenin çalışmaları görülmüyor, eserleri bilinmiyor mu? Kişilerin unutulmaması, eser ve düşüncelerinin öldükten sonra yıllar/yüzyıllar boyu yaşaması güzel de hani bundan kendisinin de haberi olsa. Mevlana 700 yıldır insanların onu konuştuğunu bilir mi ki. Ya da sağlığında tahmin etmiş midir?

Gerçekten büyük işler yaptıysanız(Atatürk) öldükten sonra adınızın ve eserlerinizin yaşayacağını tahmin edersiniz de süresini ve yoğunluğunu bilemezsiniz belki. Ama daha önceki benzerlerinizle kıyaslama yaparsınız. Onlar unutulmadıklarına göre demek ki ben de unutulmayacağım.

Bunlar güzel de keşke sağlığımızda değerimiz anlaşılsa mutlu olsak. Bu tür kimselerin değerlerinin anlaşılması dörtte biri sağlığında dörtte üçü öldükten sonra. Tabii ki sağlığında kral, öldükten sonra dilenci ya da sağlığında dilenci öldükten sonra kral olan da var.

Bazı kimselerin yaşadıkları çağda anlaşılamadığından bahsediliyor. Anlaşılamadıkça da önemli oluyormuşsun. İnsanlar seni anlarsa fazla değerin olmuyormuş. Bu yüzden ben de anlaşılmamak için elimden geleni yapıyorum. Deli diye tımarhaneye tıkılmazsam öldükten sonra hakkımda çok konuşulacak.

Anlaşılamayanda mı anlayamayan ya da anlamak istemeyende mi suç var? İkisi de suçlu kardeşim. Zerdüşt Efendi bulmaca çözüyor. Biz de birazcık anlamaya çalışsak ölürüz sanki.

Bu insanların mutlu-mutsuz ama en çok da kendileri ile ilgili olarak merak içinde öldüklerini düşünüyorum. Çünkü bedenleri öldükten sonra ruhlarının(ad ve eserlerinin) ne kadar yaşayacağını bilemezler.

Biraz da şanstır bu iş. Öyle bir şey yaparsınız ki benzeri ya da daha iyisi yapılmadığı sürece adınızın yaşaması garanti. Kırılmamış dünya rekoru gibi. Ama insanoğlu sadakatli; göklerde kanatlanırken kanat takıp uçanı da unutmuyor. Ancak yaptığınız ilk olacak ve yaptığınızın anlamı olacak. Örneğin ben tepemin üzerinde yürüdüm ama kategoriye giremedim; çünkü daha önce bu işi yapan çok varmış. Üstelik tepe üstü yürümek pek de matah bir şey değilmiş!

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..