Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ocak '07

 
Kategori
Sinema
 

Bir kırık bebek

Bir kırık bebek
 

Reklam filmi çekimlerinde ışıkçılık yapan Balkan göçmeni Remzi’nin kızı Gülizar ve komşuları cansız manken ustası, Artin Usta’nın İstanbul’un dar bir sokağındaki komşu evlerde geçen öykülerini anlatıyor “Bir Kırık Bebek”.

Sinemamızda sayıları az olan kadın yönetmenlerimizden, Nisan Akman’ın yönettiği filmde kadın duyarlılığını her an hissediyoruz. Senaryoda da bir kadın imzası var, Ayşe Kulin’in...

Film 1987 yılında yapılmış. Yurtdışından Dışişleri çalışanlarımıza yönelik ASALA suikast haberlerinin sıkı sık geldiği yıllarda İstanbullu bir Ermeni olan Artin Usta’nın nasıl üzüldüğünü izliyoruz. Onu teselli etmek göçmen aksanıyla konuşan Remzi’ye düşüyor “Biz biliriz birbirimizi” diyerek. Reklam filmlerinde yakaladığı ünle adını bile beğenmeyip Güli diyen Gülizar’daki bu değişime en çok üzülen o oluyor. Filmde Artin ustayı bizden birisi olarak tanıyoruz ve seviyoruz. Bir Kırık Bebek Türk-Ermeni dostluğunu en güzel anlatan film. Hrant Dink’in ölümünde ve sonraki günlerde hep bu filmi düşündüm.

Bir Kırık Bebek, Gülizar’ı oynayan Hülya Avşar’ın iyi filmlerde iyi yönetmenlerle iyi oyuncu olduğunu kanıtladığı filmlerden biri. Usta oyuncu Orhan Çağman Artin usta rolünde en büyük başarısını yakalıyor. Remzi rolündeki Erdal Özyağcılar oynadığı her filmde ve dizide olduğu gibi bu filmde de mükemmel. Filmin müziği Doğan Canku’nun en güzel şarkılarından biri. Özellikle duygusal sahnelerde müziğin gücü herşeyin önüne geçiveriyor.

Bir Kırık Bebek sinemamızın yüzaklarından biri. Çok güzel mesajlar veriyor, dostluk, insanlık mesajları... Bütün kötülüklerin altında ırkçılığın yattığı mesajını alıyoruz. Bizim insanımızın Türküyle ve Ermenisiyle ırkçı olmadığını izliyoruz. İyi bir konu, iyi bir yönetim, güçlü oyuncuları ve etkileyici müziğiyle seyredilmiş olması gereken bir film.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..